Skip to content

AI chatbot kompanije Google pod nazivom Bard dobio nove mogućnosti i funkcije

bard

Dio najnovijih nadogradnji je i proširano lingvističko znanje, nijansirane kontrole odgovora i mogućnost odgovora izgovaranjem riječi uz tekst. Sve u svemu, AI chatbot sada može razgovarati na više od 40 jezika. Korisnici mogu razgovarati s Bardom na arapskom, kineskom, njemačkom, španskom i drugim jezicima, ali i pristupiti ovoj platformi s više mjesta na svijetu, odnosno iz Brazila i šriom Evrope.

“Dok vremenom donosimo Bard u više regija i na više jezika, nastavljamo koristiti naše AI principe kao vodič uključujući povratne informacije korisnika, a poduzimamo i korake da zaštitimo njihovu privatnost i podatke”, rekao je potpredsjednik Bardovog inženjeringa Amarnag Subramanya.

Bard sada doslovno može govoriti, a korisnici će imati mogućnost da čitaju ili slušaju odgovore koje generiše ovaj AI chatbot. U Googleu vjeruju da će to biti od velike pomoći u situacijama kada korisnici žele čuti ispravan izgovor riječi na pomenutih novih 40 jezika. Korisnicima su također omogućene veće kontrole nad tim koliko će Bard biti “prijateljski nastrojen” zahvaljujući pet različitih opcija njegovog tona, a to su jednostavni, dugi, kratki, profesionalni ili opušteni. Međutim, ove opcije su dostupne samo za zahtjeve na engleskom jeziku, no kompanija već radi na njihovom proširenju i na ostale jezike.

Chatbot je dobio i nove multimodalne oči te je stekao sposobnost tumačenja fotografija koje se ubace (dropuju) u chat kroz polje za upit, što je brži i lakši način od uploada kao dokumenta. Korisnici mogu zatražiti više informacija o sadržaju fotografije ili generisati sadržaj poput opisa baziranih na njoj. I ova opcija je trenutno funkcionalna samo na engleskom jeziku.

Izvlačenje informacija i koda koje generiše Bard iz prozora za chat nije više teško. Korisnici mogu eksportovati Pyton kod u Replit, pored Colaba. Oni će moći kopirati i dijeliti dijelove pojedinačnih razgovora s drugim korisnicima. Proces organizovanja i pregleda starih razgovora je pojednostavljen dodavanjem pinovanih razgovora, koje će biti moguće preimenovati.

poslovnenovine.ba

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept