skip to Main Content
Amazonovi Ernie, Bert, Scooter i Kermit konkuriraju Gideon Brothersu
Amazonovi-ernie,-bert,-scooter-i-kermit-konkuriraju-gideon-brothersu

Bert je jedan od prvih Amazonovih autonomnih mobilnih robota (AMR). Samostalno se kreće prostorom u kojem radi ljudsko osoblje. Projektiran je za transport tereta i njegovo kretanje nije prostorno ograničeno
Amazonovi skladišni radnici uskoro bi trebali dobiti dvojicu novih kolega: Ernija i Berta.
To su imena novih robota koje Amazon testira kako bi olakšao posao svojim radnicima. Nazvani su po dvojici simpatičnih prijatelja, Muppeta iz popularne emisije “Ulice Sezam”.
Uvođenje robota u radno okruženje često potiče raspravu o tome nestaju li tako radna mjesta za ljude. Jedno istraživanje sugerira da bi automatizacija do 2030. mogla ugasiti čak 375 milijuna radnih mjesta širom svijeta. No, drugi tvrde da robotski sustavi pomažu radnicima te da mogu popuniti logističke praznine stvorene poremećajima u lancu opskrbe poput onih nastalih pandemijom koronavirusa.
Amazon pak tvrdi da će Ernie i Bert omogućiti radnicima da se usredotoče na važnije i složenije zadatka te da se uvođenjem robota smanjuje vjerojatnost ozljeda na radu. Iz kompanije poručuju da su od 2012. , kada je Amazon počeo uvoditi robote u svoje pogone, otvorili više od milijun radnih mjesta širom svijeta.
U svibnju je Amazon najavio da do 2025. planira smanjiti stopu ozljeda na radu za 50 posto. Ove godine planira uložiti više od 300 milijuna dolara u sigurnosne projekte.
Naime, istraživanje koalicija sindikata pokazalo je da je stopa ozbiljnih ozljeda među Amazonovim skladišnim radnicima gotovo 80 posto veća od ekvivalentnih stopa u skladištima drugih tvrtki. O sličnim nalazima pisao je Washington Post, list u vlasništvu osnivača Amazona Jeffa Bezosa, na temelju analize podataka američki savezne Uprave za zaštitu na radu.
U nedavno objavljenom korporativnim blogu Amazon je opisao četiri robota za rad u skladištima koje trenutno testira.
Ernie je statični robot namijenjen manipuliranju tereta po visini. Postavlja teret na police i skida ga kako bi ga uručio radnicima na prikladnoj, standardnoj visini. Proces ne štedi vrijeme, ali radnici se ne moraju penjati ni saginjati kako bi dohvatili teret. Testiranja pokazuju da uvođenjem robota proces manipulacije teretom postaje sigurniji za radnike.
Bert je jedan od prvih Amazonovih autonomnih mobilnih robota (AMR). Samostalno se kreće prostorom u kojem radi ljudsko osoblje. Projektiran je za transport tereta i njegovo kretanje nije prostorno ograničeno, tako da se od njega može tražiti da prenese teret na sasvim drugi kraj pogona. Amazon je poručio da radi na tome da poveća težinu tereta s kojom Bert može manipulirati.
Scooter i Kermit su još dva AMR-a u razvoju. Ovi roboti trebali bi preuzeti premještanje praznih kutija po pogonu kako bi se radnici mogli fokusirati na zahtjevnije zadatke.
Scooter, nazvan po štreberskom backstage menadžeru Muppeta, projektiran je za upravljanje kolicima za prijenos paketa i praznih kutija kroz pogon. Amazon namjerava do kraja godine uvesti Scootera u barem jedan pogon.
Četvrti robot nazvan je po žapcu Kermitu, glavnoj zvijezdi Muppet Showa. Riječ je također o autonomnom robotu za upravljanje kolicima koji je još u razvoju. Projektiran je za prijenos praznih kutija
Kermit slijedi magnetsku vrpcu koja ga vodi prema odredištu i koristi postavljene oznake kako bi utvrdio treba li ubrzati, usporiti ili izmijeniti smjer kretanja. Kad je Kermit u pokretu po svojoj unaprijed određenoj stazi, niz signalnih lampica bljeska u zelenoj boji koja podsjeća na žapca. Kermit bi se do kraja godine trebao uvesti u desetak Amazonovih sjevernoameričkih pogona.
Amazon u priopćenju navodi da u njegovim pogonima danas, uz nekoliko stotina tisuća ljudi, radi oko 350 tisuća robota. To je 75 posto robota više u odnosu na broj robota koji je Amazon objavio prije dvije godine.

70

Vezani članci

Back To Top
Search