Amsterdamski aerodrom za gradnju koristi ploče izrađene od trave

Amsterdamska zračna luka Schiphol u projektu proširenja koristi ekološke građevinske materijale izrađene od trave. Radovi obuhvaćaju izgradnju novog pristaništa i terminala koji će uključivati ​​operativne i poslovne prostore.
Pri tome će većina zidova, stropova, podova i namještaja biti izrađena od pokošene trave iz same zračne luke. Proizvođač, tvrtka ECOR, mora za potrebe zračne luke osigurati godišnje oko 100.tisuća četvornih metara ploča proizvedenih iz trave.
Promičući održivu gradnju, tvrtka je priopćila da će se trava, pokošena s travnjaka površine deset četvornih kilometara oko Schipholovih pista, očistiti i prešati bez uporabe kemikalija. Tako će, uz travu koja pri prešanju zadržava čvrstu formu, ugljični dioksid pohranjen u njoj ostati “zarobljen”.
Zračna luka Schiphol, koja već nekoliko godina u razvoju surađuje s ECOR-om, navodi da su ploče “certificirane, otporne na vatru i imaju istu razinu kvalitete kao dobro poznate MDF ploče”.
Ploče od trave će se u početku proizvoditi u ECOR-ovom proizvodnom pogonu u Venlu u Nizozemskoj, ali Uprava zračne poručuje kako se nada da će u budućnosti premjestiti proizvodnju na lokaciju “na ili blizu Schiphola”.Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles