skip to Main Content
Apple u utorak predstavlja novu liniju iPhonea: što možemo očekivati?
Apple-u-utorak-predstavlja-novu-liniju-iphonea:-sto-mozemo-ocekivati?

Apple će u utorak predstaviti novu generaciju iPhonea. Tradicionalno je Apple nove uređaje predstavljao u rujnu i puštao ih je u prodaju ubrzo nakon toga. Ove godine u rujnu su predstavljeni novi satovi, dok je predstavljanje iPhone odgođeno za listopad zbog utjecaja pandemije Covida-19 na proizvodnju elektronike.
No, ovogodišnje predstavljanja iPhonea trebalo bi biti iznimno značajno. Očekuje se prvi veliki redizajn izgleda od 2017. godine, kada je Apple objavio iPhone X s prepoznavanjem lica. Ovogodišnji modeli imat će rubove slične iPadu, s ravnijim stranicama u usporedbi s nježno zakrivljenim stranicama kakve imaju sadašnji uređaji.
Očekuje se također da će Apple predstaviti četiri odvojena iPhona različitih veličina zaslona, a cjenovni raspon bit će znatno veći nego što je bio u prošlosti.
Barem dio uređaja iz ovogodišnje generacije podržavat će 5G mobilne mreže, što znači da će vrijeme preuzimanja biti brže, a kašnjenje manje. No, iako su neke komercijalne 5G mreže puštene u rad, većina korisnika će se morati još malo strpjeti kako bi u potpunosti iskusila prednosti 5G tehnologije.
Velika očekivanja
Apple je posljednji put napravio tako velike promjene na iPhoneu 2014. godine, kada je iPhone 6 izašao s većim zaslonima i u dvije različite veličine. To je potaknulo veliki ciklus zanavljanja – takozvani “super-ciklus” – s više od 231 milijuna prodanih iPhonea u sljedećih godinu dana. To je ostao godišnji rekord prodanih uređaja do 2018. kada je Apple prestao objavljivati podatke o broju prodanih uređaja.
Zbog velikih promjena analitičari i investitori predviđaju novi veliki ciklus zanavljanja uređaja koji će dodatno podići vrijednost kompanije.
“Očekujemo da će ovojesensko predstavljanje biti najznačajniji događaj za iPhone posljednjih godina”, napisala je analitičarka Morgan Stanley Katy Huberty u bilješci ulagačima prošlog tjedna. Ona predviđa da će Apple u fiskalnoj 2021. godini isporučiti oko 220 milijuna iPhonea, što bi prema izračunu Morgan Stanley bilo 22 posto više u odnosu na prethodnu godinu.
Evo na što bi trebalo obratiti pozornost u utorak.
Četiri iPhona, uključujući novi iPhone Mini
Analitičari Morgan Stanley očekuju da će biti predstavljena četiri nova uređaja:

iPhone 12 Mini s ekranom od 5,4-inča. Bio bi to najmanji iPhone otkako je Apple 2017. predstavio prvi uređaj s ekranom preko cijele površine (bez praznog prostora na rubovima), a vjerojatno će biti približno iste veličine kao iPhone 6.
iPhone 12, standardno izdanje sa zaslonom od 6,1-inča, iste veličine kao i današnji.
iPhone 12 Pro, također sa 6,1-inčnim zaslonom, ali boljim specifikacijama.
iPhone 12 Pro Max, s ekranom od 6,7 ​​inča, što bi bio najveći zaslon nekog iPhone do sada (od dosadašnjih uređaja najveći ekran od 6,5 inča ima iPhone 11 Pro Max)

Očekivanja Morgana Stanleyja temelje se na informacijama iz Appleovog opskrbnog lanca proizvođača u Kini. To znači da bi stvarna imena uređaja, koje kontrolira Appleov marketing u Kaliforniji, na kraju mogla biti drugačija.
Četiri navedena modela predstavljaju znatno proširenje portfelja, a dodatnom manjom opcijom I dodatnom naprednom opcijom uređaja. Ideja je da će prošireni izbor potaknuti veći broj korisnika da kupe novi uređaj.
Očekuje se da će se telefoni vizualno razlikovati od modela iz prošlih godina, što korisnicima daje još jedan razlog da nabave novi uređaj.
Najkompletnija linija iPhonea do sada
Ovog proljeća Apple je predstavio iPhone s ekranom od 4,7 inča, sa senzorom za otisak prsta, po cijeni od 399 dolara. To je druga generacija iPhone SE, a očekuje se da će to ostati najjeftiniji iPhone nakon predstavljanja u utorak.
“Četiri nova modela slijedit će drugu generaciju iPhone SE lansiranu u proljeće ove godine, tako da ćemo imati najkompletniju liniju novih iPhonea do sada”, napisala je Katy Huberty.
Apple trenutno nudi iPhone 11 sa 6,1-inčnim zaslonom za 699 dolara, iPhone 11 Pro s 5,8-inčnim zaslonom za 999 dolara te iPhone 11 Pro Max sa 6,5 inčnim zaslonom za 1099 dolara. Apple će vjerojatno nastaviti prodavati ove modele. Uobičajeno je da prošlogodišnjim modelima snizi cijenu za 100 dolara i ostavi ih u prodaji.
Različiti načini rada 5G mreža
Appleov je događanje najavio sa sloganom “Hi Speed”, kojim se referira na veće brzine koje omogućava 5G tehnologija.
Ulagači i analitičari nadali su se da će 5G iPhone predstavljati veliki iskorak I da će potaknuti snažan val prodaje od kojeg neće profitirati samo proizvođači telefona, nego i proizvođači čipova i operatori koji su investirali u tehnologiju 5G.
No, neki čelnici industrije su oprezniji. Na primjer, izvršni direktor AT&T Communicationsa Jeff McElfresh rekao je u rujnu za CNBC kako ne vjeruje da će to biti tako snažan zamašnjak.
Dodatni problem koji bi mogao umanjiti učinak je što postoje različiti modeli rada 5G mreža.
Najveći broj trenutno aktivnih 5G mreža pokrenut je u nesamostalnom načinu rada (NSA) s pozadinskim 4G mrežnim slojem za podršku potrebnoj signalizaciji. U takvim mrežama brzine su bliže trenutnim LTE mrežama četvrte generacije, što bi moglo odbiti potrošače koji traže veliko poboljšanje.
Brzina 5G mreže ovisit će o širini frekvencijskog spektra na kojem se 5G tehnologija implementira. Najveći skok brzine doći će od implementacije 5G tehnologije na ultraširokom pojasu. No, takve mreže dostupne su samo na određenim tržištima i postoje ograničenja u prijenosu signala. Implementacija 5G na srednjem pojasu omogućit će veće brzine i širu pokrivenost, no takve mreže se tek grade.
Hrvatski operatori čekaju dodjelu frekvencija za 5G
Hrvatski operatori za sada provode testiranja pete generacije mobilne telefonije u postojećem komercijalnom frekvencijskom pojasu. Da bi se omogućilo komercijalno korištenje postojećih frekvencija za 5G tehnologiju, regulator treba izmijeniti pravilnike. Za pravi 5G čeka se novi frekvencijski pojas, na 3,5 gigaherca, koji će biti dodijeljen tijekom 2021. godine.
Tipične brzine na 3.5GHz bit će oko 1 Gbps u downloadu dok se u kasnijim implementacijama i uvođenjem dodatnih frekvencijskih područja očekuju brzine od 10 Gbps u downloadu.
Tek u utorak ćemo saznati hoće li Apple na novim uređajima podržati sve tri načina rada 5G mreža ili će ponuditi različite modele u pojedinim regijama, ovisno o razini razvijenosti 5G mreže.
Prodaja kasni
Novi modeli su se u trgovinama prošlih godina pojavljivali ubrzo nakon predstavljanja. Prošle godine prošlo je deset dana između predstavljanja i pojave prvih iPhonea u prodaji. No, nije sigurno hoće li tako biti ove godine. Prodaja već kasni zbog odgode predstavljanja s rujna na listopad, a dodatna kašnjenja moguća su zbog zastoja u proizvodnji izazvanih pandemijom.
Analitičari za sada špekuliraju kada bi prodaja mogla početi i nadaju se da će Apple to objaviti na predstavljanju novih uređaja, kao što je to činio i do sada.
Početak prodaje važan je za podatak za investitore jer je Appleov prvi fiskalni kvartal započeo 27. rujna. Proteklih godina novi modeli iPhonea prodavali su tijekom cijelog prvog tromjesečja, no ove godine neće biti tako. To će vjerojatno utjecati i na prihode kompanije u kritičnom tromjesečju, u kojem je prodaja dodatno potaknuta blagdanima.
Slušalice i zvučnici
Prema najavama predstavljanje bi trebalo trajati dva sata, što je previše vremena samo za telefone. U prošlosti je Apple volio predstaviti I nešto novo, novu kategoriju proizvoda koju tek treba uvesti u svoj portfelj. Očekuje se da bi to ove godine mogli biti audio proizvodi poput bežičnih slušalica i manjeg, jeftinijeg zvučnika HomePod koji bi bio konkurentniji Amazonovim zvučnicima Alexa koji uglavnom koštaju manje od 100 dolara.
Uvjerljivost ovim nagađanjima daje podatak da je Apple početkom ovog mjeseca u svojoj internetskoj trgovini prestao prodavati slušalice i zvučnike trećih strana, što je bio uobičajen potez proteklih godina prije predstavljanja novih proizvoda.
U utorak se vjerojatno neće govoriti o Mac računalima s vlastitim čipovima (sadašnja Mac računala imaju Intelove čipove). Apple je najavio da će ih početi isporučivati do kraja godine. Pretpostavlja se da će nove Macove Apple predstaviti u studenom. Bio bi to treći veliki događaj ove jeseni koji organizira Apple. Do sada su organizirali jedno ili dva jesenska predstavljanja. No, ova godina je drugačija, a mediji I obožavatelji uvijek su gladni takvih događanja. Predstavljanje nove linije satova na You Tube pratilo je izravno gotovo 1,5 milijuna ljudi.

21

Vezani članci

Back To Top
Search