skip to Main Content
Astronauti se danas vraćaju na Zemlju a ključni brodski sustav je neispravan
Astronauti-se-danas-vracaju-na-zemlju-a-kljucni-brodski-sustav-je-neispravan

Četvero astronauta NASA-ine i SpaceXove misije Crew-2 poziraju unutar Crew Dragon Endeavora prije napuštanja Međunarodne svemirske postaje: Thomas Pesquet, Megan McArthur, Shane Kimbrough i Akihiko Hoshide [Izvor: ESA/Thomas Pesquet putem Twittera] Astronauti koji će se u ponedjeljak vratiti na Zemlju svemirskim brodom SpaceX Dragon na svom putu kući neće moći koristiti jedan od ključnih brodskih sustava: svemirski zahod.
SpaceX-ov WC na Crew Dragon Endeavouru bit će van upotrebe za četvero astronauta misije Crew-2 koji će u ponedjeljak napustiti Međunarodnu svemirsku postaju, objavili su dužnosnici NASA-e u petak, 29. listopada. Razlog je moguće curenja mokraće u WC-u koje je primijećeno na SpaceX-ovom civilnom letu Inspiration 4 u rujnu. SpaceX je nakon toga redizajnirao svoj WC kako bi izbjegao curenje na budućim letovima.
“Naš plan je da uopće ne koristimo sustav prilikom povratka kući zbog onoga što smo vidjeli da se dešava s tekućinama o kojima govorimo”, rekao je Steve Stitch, NASA-in menadžer koji vodi program prijevoza astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (Commercial Crew Program), na brifingu za medije uoči lansiranje misije Crew-3, s astronautima koji će zamijeniti američku posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji. “Imamo druga rješenja da omogućimo posadi da obavlja funkcije koje su im potrebne.”
Rezervno rješenje
Drugim riječima, astronauti će na povratku kući nositi “pelene”, posebno donje rublje koje inače koriste za nuždu kada su obučeni u svemirska odijela za lansiranje, slijetanje ili šetnju svemirom.
“Kad god su u tim odijelima, koriste donje rublje, a povratak kući je kratka misija”, rekao je Steve Stitch. “Dakle, navikli su nositi donje rublje i mogu ga koristiti na putu kući. To je bilo rezervno rješenje prilikom svakog leta u svemir”, dodao je.
Astronauti koji se vraćaju na Zemlju u misiji Crew-2 su NASA-ini Shane Kimbrough i Meghan McArthur, astronaut Japanske agencije za istraživanje svemira Akihiko Hoshide i astronaut Thomas Pesquet iz Europske svemirske agencije. Na stanicu su lansirani u travnju, a očekivalo se da će se vratiti kući 4. studenog, spuštanjem uz obalu Floride.
No, datum povratka je promijenjen nakon što je zbog lošeg vremena odgođeno lansiranje misije Crew-3 koju čine Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron i astronaut Europske svemirske agencije Matthias Maurer. Oni će na Međunarodnoj svemirskoj stanici provesti šest mjeseci, a Crew-2 će se nakon primopredaje vratiti na Zemlju.
Skraćeno vrijeme povratka
Stitch je rekao da su SpaceX i NASA radili na skraćivanju vremena koje je potrebno posadi Dragona da se vrati na Zemlju nakon napuštanja svemirske stanice.
U kolovozu 2020., kada se SpaceX-ov prvi pokusni let s posadom Demo-2 vratio na Zemlju, trebalo je nešto više od 19 sati da se njegova posada od dvije osobe spusti nakon iskrcavanja sa stanice. SpaceX-ov tim za prihvat pokupio ih ubrzo nakon što su sletjeli.
SpaceX-ova posada Crew-1 na letu 2. svibnja ove godine skratila je vrijeme povratka na nešto manje od 6,5 sati. SpaceX tim za prihvat nastoji iskrcati posadu iz kapsule unutar sat vremena nakon spuštanja.
“Pokušavamo vrijeme od otpuštanja sa Svemirske stanice do slijetanja svesti na najmanju moguću mjeru. Tako će biti i s ovim letom”, rekao je Stitch.
Astronauti tima Crew-2 trebali bi se, prema posljednjim NASA-inim informacijama, odvojiti od Međunarodne svemirske stanice u ponedjeljak, 8. studenoga u 14.05 prema Istočnoameričkom vremenu, a spuštanje se očekuje u 10.33, odnosno u utorak u 4.33 ujutro prema srednjoeuropskom vremenu, uz obalu Floride. NASA i SpaceX odabrali su osnovnu i pričuvnu lokaciju slijetanje kako bi se mogli prilagoditi vremenskim uvjetima.

14

Vezani članci

Back To Top
Search