skip to Main Content
Bechtel i Nautilus Technologies grade energetski učinkovite data centre
Bechtel-i-nautilus-technologies-grade-energetski-ucinkovite-data-centre

Bechtel i Nautilus Data Technologies rade zajedno na izgradnji podatkovnih centara koji troše do 70 posto manje energije za hlađenje u usporedbi s klasičnim sustavima, koristeći za hlađenje vodu iz prirodnih izvora.
Izgradnja podatkovnih centara glavni je trend u građevinarstvu. Procjenjuje se da je globalno tržište izgradnje podatkovnih centara u 2020. vrijedilo oko 20 milijardi američkih dolara, a predviđa se da će do 2027. dosegnuti 33 milijarde dolara, navodi se u izvješću, Izgradnja podatkovnih centara – kretanja i analize globalnog tržišta (Data Centre Construction – Global Market Trajectory and Analysis).
“Data centri predstavljaju temelje lokalnog, regionalnog i međunarodnog gospodarskog razvoja. Kako potražnja za takvim objektima raste, tako raste i potražnja za resursima potrebnim za njihovo napajanje i hlađenje”, tumači Peter Nelson, direktor razvoja infrastrukture u tvrtki Bechtel Enterprises.
“Naše partnerstvo s Nautilusom nudi ekološki održivo rješenje koje našim kupcima omogućuje da odgovorno udovolje velikim digitalnim potrebama.”
Nautilusovi podatkovni centri omogućuju i podržavaju energetski intenzivne poslužitelje visokih performansi kakve su potrebne za podršku tehnologijama umjetne inteligencije i strojnog učenja koje su ključne u kreiranju rješenja za pametne gradove, pametni prijevoz i pametne mreže.
Nautilusova tehnologija potpunog učinkovitog iskorištavanja resursa (Total Resource Usage Effectiveness / TRUE) patentirani je zatvoreni kružni sustav hlađenja vodom koji koristi prirodno hladnu vodu za hlađenje poslužitelja. Ova metoda hlađenja koristi 70 posto manje energije od tradicionalnih sustava za hlađenje računalnih hala, što smanjuje emisiju ugljičnih plinova do 30 posto i smanjuje onečišćenje zraka koje nastaje potrošnjom energije.
Sustav koristi vodu iz prirodnih izvora, poput rijeka i jezera, koja se nakon upotrebe vraća u prirodu.

39

Vezani članci

Back To Top
Search