Bh. društvo nije ni svjesno kapaciteta IT sektora

0
bh.-drustvo-nije-ni-svjesno-kapaciteta-it-sektora

Ne morate otići u Silikonsku dolinu da biste se bavili poslovima koji vas čine dijelom globalnog tržišta. Možete ostati u Bosni i Hercegovini i graditi uspješnu karijeru u IT sektoru koji ide u korak s aktuelnim tehnologijama i kreira rješenja za svjetski poznate klijente. Ovo je zaključak ITkarijera.ba Meet Upa, koji je održan u četvrtak u Sarajevu, prenosi Anadolija.Događaj koji je organizovalo Udruženje Bit Alijansa, uz podršku Vlade Švicarske i njenog projekta MarketMakers, okupio je na jednom mjestu više od 150 srednjoškolaca, studenata, predstavnika IT kompanija, profesora, roditelja i udruženja s ciljem povezivanja i razgovora o IT industriji i karijeri.

Izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić poručio je da je ovo još jedna prilika da najveća asocijacija IT kompanija u našoj zemlji poveže mlade ljude s IT kompanijama i doprinese njihovom usmjeravanju i omogući im da dobiju odgovore na svoja pitanja. Pozvao je sve prisutne da iskoriste tu mogućnost i budu proaktivni na svom karijernom putu.

Portal www.itkarijera.ba proteklih godina postao je pravo mjesto za sve sadržaje iz IT sektora u BiH te privukao pažnju i mladih ljudi, ali i njihovih roditelja. Semina Pljakić iz Bit Alijanse predstavila je segmente ovog portala, kao i 10 epizoda ITkarijera.ba Podcasta u kojima su predstavnici IT kompanija govorili o različitim temama važnim za njihov rad i osnaživanje.

“Kada smo pitali mlade ljude šta žele u oblasti obrazovanja i gdje se vide, rekli su nam da žele biti dio IT svijeta, ali da nisu sigurni kako trebaju ući u taj sektor. I to je priča iza ITkarijere. Nastala je kao proizvod da vama i vašim roditeljima postane vodič pri ulasku u IT sektor. Danas je to lijep kanal komunikacije s IT firmama u kojima se možete razvijati, izgraditi svoju karijeru i ostati u Bosni i Hercegovini”, kazala je Dinka Majanović, voditeljica razvoja IT sektora pri projektu MarketMakers.

ITkarijera.ba je portal koji je nastao kao ideja i proizvod saradnje Bit Alijanse i projekta MarketMakers. Od 2018. godine njihova zajednička ulaganja u inovacije i razvoj imaju isti cilj – omogućiti mladim ljudima da kroz otkrivanje mogućnosti u IT sektoru ostanu u BiH, a nastavnicima i profesorima osigurati platformu iz koje mogu crpiti radne materijale za interesantniji i produktivniji rad s učenicima.

Na panelu “IT karijera u vašim očima” prisutni su imali priliku da čuju korisne informacije i savjete predstavnice IT kompanija, profesora informatike, razmišljanja studenata, ali i kako na budućnost u ovoj industriji gledaju roditelji.

“IT kompanije u Bosni i Hercegovini danas idu u korak s aktuelnim tehnologijama i obavljaju veoma kompleksne zadatke. Tržite nije ni svjesno kapaciteta IT sektora u kojem broj zaposlenih raste ne samo u development, već i u non development sektorima. Jako smo konkurentni na tržištu i za velike brendove i klijente koji su nam poklonili povjerenje obavljamo kompleksne i izazovne zadatke”, istakla je Ema Turković iz kompanije Rubicon podijelivši savjete mladim ljudima kako da se pozicioniraju na tržištu i koje vještine da razvijaju kroz obrazovanje, ali i ulažući u sebe svakodnevno.

Amra Karić je izjavila da joj se čini kako se roditelji danas previše uključuju u određivanje puta svoje djece, a da zapravo trebaju stvarati okruženje u kojem će se ona razvijati.

“Put ne trebamo prilagođavati djeci, već djecu tom putu, jer mi ne možemo odrediti šta će se djeci događati u njihovoj karijeri i životu”, poručila je ponosna majka čiji je sin Kamran, kao dio tima Druge gimnazije Sarajevo, dobitnik nagrade “Sarajevska pahuljica” za izuzetan uspjeh na STEM olimpijadi.

Profesor informatike Adin Begić, kao osoba koja u procesu obrazovanja priprema učenike za 21. stoljeće, naglasio je da se njegova struka u svakodnevnoj praksi susreće s nizom izazova.

“Bez obzira na želju da budemo inovativni, nailazimo na različite prepreke, od zakonskih, nastavnih planova i programa, interneta, opreme potrebne za rad i slično. Nažalost, u nekim dijelovima naše zemlje u školama se i dalje koristi dial-up konekcija ili interneta uopšte nema. Nastavni planovi i programi su zastarjeli i prevaziđeni. U izradi kurikuluma smo to pokušali da izmijenimo, da nastavnici imaju širinu i mogućnosti da uče učenike aktuelnim i primjenjivim vještinama. Implementacija kurikuluma nije daleko odmakla, ali pojedini nastavnici pokušavaju da samostalno istražuju i pronalaze najbolje načine da zainteresuju učenike”, poručio je profesor Begić. On je učestvovao u kreiranju besplatnih dodatnih materijala iz informatike koji su nastavnom kadru dostupni na edu.itkarijera.ba i imaju za cilj da im olakšaju rad i unapređenje znanja i vještina novih generacija.

Zainteresovanost blizu 100 mladih ljudi i želja da razgovaraju o svim temama koje im mogu biti korisne u procesu pronalaska “svog mjesta pod IT suncem” najviše je došla do izražaja u toku Q&A sesije, odnosno razgovora sa predstavnicima odjela za ljudske resurse u tri IT kompanije. Aida Fadžan (HulkApps), Novak Čičković (Lanaco) i Andrea Nezirović (QSS) odgovarali su na brojna pitanja o pisanju CV-a, kursevima, praksi, mentorskoj podršci, najboljim načinima predstavljanja vještina budućih zaposlenika, ali i o tome da li će vještačka inteligencija zamijeniti ljude u ovoj oblasti. Druženje je nastavljeno na štandovima IT kompanija Lanaco, SmartLab, RUBICON Software Development, QSS, HulkApps, Atlantbh i ITAcademy.


poslovnenovine.ba