skip to Main Content
BiH pravi prve korake ka cyber pčelarstvu
Bih-pravi-prve-korake-ka-cyber-pcelarstvu

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava obuku pčelara o upotrebi elektronskog pčelarskog dnevnika i drugih inovativnih ICT rješenja kako bi proizvodnja meda u BiH postala efikasnija.

Vlasnik kompanije „Košnica“ iz Gradiške, koja proizvodi med i pčelarsku opremu i repromaterijal, te profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Goran Mirjanić kaže da je veoma važno da pčelari u BiH prihvate ideju da nauka i naučnici imaju viziju kako da im pomognu i učine pčelarstvo isplativijim, manje zahtjevnim i profitabilnijim. Sve su to, kako je dodao, prednosti cyber pčelarstva koje tek treba biti primijenjeneno u BiH.

On i još trojica stručnjaka, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, trenutno održavaju obuku za pčelare. Na obukama predstavljaju elektronski pčelarski dnevnik, prvu lokalno proizvedenu kompjutersku aplikaciju za pčelare i dodatna ICT rješenja koja su trenutno u upotrebi u razvijenijim zemljama.

Mirjanić kaže da uvođenje novih tehnoloških rješenja nije uvijek lako, te da pčelari, kao i mnogi drugi ljudi, ne reaguju dobro na promjene i inovacije.

“Zato kroz našu obuku predstavljamo napredak pčelarskih praksi. Polazimo od najprimitivnijeg oblika pčelarstva, obrađujemo egzaktno pčelarstvo kojim se sada možemo baviti i dolazimo do cyber pčelarstva prema kojem se krećemo. Dok to radimo, razgovaramo i o zdravlju rojeva i košnica, povećanju prinosa i kvalitete meda, i naravno, o finansijskim implikacijama takvog razvoja i većoj dobiti”, pojasnio je Mirjanić dodajući da je u EU dobit u pčelarstvu porasla za 20 do 30 posto zahvaljujući upotrebi ICT-a.

Mirjanić i njegove kolege su planirali održati dvanaest sesija obuke uživo i obuhvatiti čak 600 pčelara u BiH. Međutim, morali su se prilagoditi situaciji na terenu i svoju obuku premjestiti u ICT domenu i sesije održati online.

Fena


poslovnenovine.ba

39

Vezani članci

Back To Top
Search