Skip to content

BiH: “Spreča” pokrenula prvo postrojenje za proizvodnju električne energije iz biogasa

spreca

Delegacija Vlade Federacije BiH, koju je predvodio premijer Fadil Novalić, posjetila je Farmu „Spreča“ u Kalesiji. Ova farma je primjer kako treba biti samoodrživ i imati pretpostavke za dalji razvoj. Cilj posjete je dati podstrek i motivaciju za oko 80 radnika uposlenih na ovoj farmi, a među kojima su inžinjeri, agronomi, ekonomisti i radnici sa srednjom stručnom spremom.

Prilikom posjete, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je kazao da je Farma „Spreča“ jedna od većih proizvođača u proizvodnji mlijeka.

– Ona je primjer kako stvoriti pretpostavke za održivost ove proizvodnje, ali i daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Kroz kapacitete koje ova farma ima ona garantuje veću proizvodnju mlijeka i mesa – kazao je ministar Dedić.

Direkor Farme „Spreča“ Said Karić kazao je da se sav proces u farmi odvija po sektorima. U sektoru stočarstva realizira se animalna proizvodnja – uzgoj životinja i proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka.

– Pored sektora stočarstvo imamo i biljnu proizvodnju kroz koju realizujemo prioritetnu proizvodnju silažnog kukuruza, sijena, travne sjenaže i na taj način obezbjeđujemo hranu za životinje koje se nalaze na farmi – kazao je Karić.

Prvo postrojenje u BiH

Delegaciji Vlade Federacije BiH je predstavio i novi sektor – izgrađena bioplinska postrojenja, gdje se proizvodi električna energija iz biogasa, odnosno iz obnovljivih izvora energije.

– Postrojenje je interesantno i važno jer je prvo ovog tipa u Federaciji BiH. Kao sirovine za to postrojenje upotrebljavamo kukuruznu silažu, goveđi i pileći stajnjak – podvukao je Karić.

Rast proizvodnje mlijeka

Ministar Dedić istakao je da se iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH.

– To je jedna od proizvodnji gdje možemo biti neovisni jer ne moramo uvoziti ni litru mlijeka kako bi snabdjeli domaće tržište. Naše mlijeko je kvalitetno i prozvođači na terenu čine sve kako bi proizvodnju mlijeka i dalje razvijali – dodao je federalni ministar.

Prema njegovim riječima, uvjeren je da će proizvodnja mlijeka u narednom periodu podići na još viši nivo, a od svih nivoa vlasti očekuje da se povećavaju izdvajanja iz budžeta za proizvodnju hrane jer je to prioritet države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

– Ove godine budžet za poljoprivredu povećan je sa 87 na 106 miliona KM. Na početku godine imali smo jednu neizvjesnost usljed poskupljenja svih repromaterijala i drugih inputa u proizvodnji. Tokom godine kroz redovnu isplatu poticaja, kroz povećanje podrški za sve proizvodnje naši poljoprivredni proizvođači uspjeli su da se održe. Bez obzira na sve vrijeme koje imamo, budžet za poljoprivredu se mora povećavati svake godine kako bi poljoprivrednici bili konkurentni poljoprivrednim proizvođačima iz Evropske unije – istakao je Dedić.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept