Skip to content

BiH: U prvoj fazi planirano instaliranje novih 600 megavata solarnih panela

solari

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da je u prvoj fazi programa energetske održivosti domaćinstava i privrede Republike Srpske planirano da se instalira novih 600 megavata solarnih panela na krovovima kuća i privrede.

Nakon okruglog stola “Projekat energetske održivosti u privredi”, kojeg su u četvrtak u Banjaluci organizovali Privredna komora Republike Srpske i “Elektroprivreda Srpske”, Petrović je rekao novinarima da je planirano da se 400 megavata solarnih panela instalira na krovovima proizvodnih preduzeća i njihovim slobodnim površinama, te 200 megavata na krovove kuća.

“Ovim će biti omogućena proizvodnja više od 850 gigavat časova električne energije, dok proizvodnja `Elektroprivrede Republike Srpske` iznosi 5.600 gigavat časova električne energije čime će porfolij proizvodnje električne energije biti povećan za 15 odsto”, istakao je Petrović.

On je rekao da je na okruglom stolu privrednicima predložen Program energetske održivosti privrede Republike Srpske, te da bi uskoro trebalo da bude objavljen javni poziv zainteresovanim privrednim licima za instalaciju sistema prozjumera kupac-proizvođač.

“Ovdje je cilj da privrednike koji se prijave na ovaj poziv prihvatimo i da realizujemo ovaj projekat u narednih 12 mjeseci. Oni će biti energetski nezavisni u periodu od 25 godina”, pojasnio je Petrović.

On je rekao da će javni poziv za privrednike biti objavljen nakon što se obavi još jedan radni sastanak sa privrednicima, uputi pismo zainteresovanosti, nakon čega oni imaju rok od 20 dana da se opredijele.

Petrović je rekao da u Republici Srpskoj ima 5.500 privrednih kolektiva, od čega se 1.600 bavi proizvodnjom, ističući da su u prvoj fazi fokus proizvodna preduzeća – proizvoćači drveta, voća, kamena i kamenih frakcija, te da u ovoj fazi nisu obuhvaćeni pružaoci usluga i distributeri roba.

On je rekao da će ovo postrojenje koštati od 50 do 60 odsto tržišne vrijednosti svaku kompaniju.

Petrović je podsjetio da je “Elektroprivreda Republike Srpske” ranije objavila javni poziv za energetsku održivost domaćinstava u Republici Srpskoj, kojim je planirano postavljanje solarnih panela na 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj.

On je rekao da će “Elektroprivreda” imati određene benefite od ovih projekata, te da će od oslobođene energije imati viškove električne energrije prodati na inostranom tržištu po većim cijenama.

Petrović je rekao da je za dobar energetski rezultat potrebna hidrologija i pogonska spremnost termoelektrana, ističući da Republika Srpska ima problem sa Termoelektranom /TE/ “Ugljevik”, koja često ispada iz sistema jer je remont trebalo da bude u aprilu, a prolongran je za septembar ove godine.

“U posljednjih mjesec i po dana imali smo ogromne gubitke u pogledu ispada TE `Ugljevik` jer je na desetine miliona KM otišlo iz `Elektroprivrede Republike Srpske` za kupovinu električne energije iz Francuske da bi privreda i domaćinstva imali stabilno snabdijevanje u tim danima”, istakao je Petrović.

On je naveo da je do prolongiranja remonta u TE “Ugljevik” došlo jer su nekakva tri privredna preduzeća iz Ugljevika koja nemaju nikakve veze sa ovom TE podnosila žalbe na javne nabavke provođenja remonta, navodeći da je to bilo iz političkih i opozicionih razloga.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je novinarima da su privrednici na okruglom stolu izrazili zainteresovanost, da uz veliku podršku “Elektroprivrede Republike Srpske” proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

“Na ovaj način bi rasteretili `Elektroprivredu Republike Srpske` koja bi viškove električne energije po znatno većim cijenama plasirala na inostrana tržišta”, istakao je Ćorić.

Srna

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept