skip to Main Content
Britanski robot-zidar polaže majstorski ispit
Britanski-robot-zidar-polaze-majstorski-ispit

Tvrtka Construction Automation iz Pocklingtona pustila je u rad svoj zidarski robotski blok, prvi koji bez zaustavljanja može zidati ne samo ravne zidove, nego i uglove. Svog automatskog robota za polaganje opeka (Automatic Brick Laying Robot – ABLR) razvijali su četiri godine. Nakon tvorničkih testiranja došlo je vrijeme da ABLR pristupi “majstorskom ispitu”. Kada dovrši posao, farmer iz Everinghama će useliti u novu kuću s tri spavaće sobe.
Robot cigle, blokove i mort polaže kližući po tračnicama postavljenim oko temelja.
“Za gradnju ove kuće trebat će oko 10.000 opeka, a našem ABLR-u trebat će oko dva tjedna da obavi posao”, rekao je David Longbottom, koji je tvrtku Construction Automation osnovao u svibnju 2016. s partnerom Stuartom Parkesom. “To je prva kuća u Velikoj Britaniji, a možda i prva u svijetu, koju je sagradio robot”, dodao je.
“ABLR se sastoji od robota i sofisticiranog softverskog sustava upravljanja koji čita digitalizirane verzije arhitektonskih nacrta. Sustav navodi robota gdje točno treba postaviti blokove, opeke i mort”, tumači Longbottom.
Parkes, koji ima iskustva s projektiranjem robota za polaganje podmorskih optičkih kabela, kaže kako je posebno težak izazov bio kako dozirati količinu morta koju treba upumpati prilikom zidanja.
“Rješenje je bilo dizajnirati vlastitu pumpu. Trebalo je puno testiranja i pokušaja da bismo dobili sustav koji radi ispravno i konzistentno. No, bili smo uporni i uspjeli smo.
Kako sustav radi
Robotom se upravlja putem tableta, a svim podacima o određenoj građevini može se pristupiti s daljine, što olakšava nadzor radova u svakom trenutku.
Za posao je uz robota ipak potrebno dvoje ljudi: radnik koji u robotski sustav cigle i mort te stručna osoba koja postavlja čelične nosače, izolaciju i štokove.
Kontrolni sustav upozorava kada treba obaviti ove važne poslove, a zatim fotografira izvršeni zadatak kako bi se digitalnim zapisom moglo kontrolirati kvalitetu radova.
Senzori mjere svaku pojedinu ciglu, poravnavaju je kako bi njenu poziciju savršeno prilagodili zidu.
Robotska ruka postavljena je na devet metara visokom okviru po kojem se može klizati u četiri osnovna pravca, tako da nema potrebe za skelama i ljudima koji rade na visini.
Pomoću ugrađenog vertikalnog dizala robot može graditi zgrade visine standardne dvokatnice, što gradnju čini mnogo sigurnijom od tradicionalne.
Iako je ABLR spreman za tržište, partneri rade na daljnjim inovacijama, uključujući robota za postavljanje pločica.
Construction Automation već je registrirala patent za svoju tehnologiju u SAD-u, a uskoro se očekuje registracija na europskom i britanskom tržištu.

53

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search