Budući Apple uređaji će koristiti TSMC čipove proizvedene u Americi

Kako bi što više smanjili ovisnost o azijskim dobavljačima, Apple će uskoro za svoje buduće uređaje čipove dobijati iz Amerike. Naime, kompanija TSMC pokreće novu fabriku smještenu u Phoenix-u.

Ova tajvanska kompanija jedna je od najvećih namjenskih proizvođača čipova, što znači da izrađuju čipove koje su dizajnirale druge kompanije. Tako su Apple, AMD i NVIDIA među njihovim najvećim kupcima, a čak se i Intel oslanja na TSMC u izradi najnaprednijih procesora. Na pokretanju nove fabrike u Arizoni, glavni čovjek Apple-a, Tim Cook otkrio je da će Apple kupovati čipove proizvedene u ovoj fabrici, ali nije naveo kako će se ti čipovi koristiti. S druge strane, TSMC je najavio da će fabrika proizvoditi 4 nm čipove u malim količinama za Apple, da bi za dvije godine postigla proizvodni proces potreban za najsavremenije čipove, što znači otvaranje još jednog proizvodnog dijela u kojem će 3m čipovi krenuti u proizvodnju 2026. godine.

Proizvodnja od oko 600 hiljada čipova samo je mali dio dio ukupnih mogućnosti TSMC-a, ali dolazi u pravo vrijeme, zbog mogućeg daljnjeg sprečavanja poremaćaja u lancu snabdijevanja čipovima, što se moglo iskusiti u nekoliko proteklih godina, a sam Apple je upozorio na zastoje u proizvodnji iPhonea 14 Pro, upravo iz tih razloga.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top