skip to Main Content
Budući Apple uređaji će koristiti TSMC čipove proizvedene u Americi

Kako bi što više smanjili ovisnost o azijskim dobavljačima, Apple će uskoro za svoje buduće uređaje čipove dobijati iz Amerike. Naime, kompanija TSMC pokreće novu fabriku smještenu u Phoenix-u.

Ova tajvanska kompanija jedna je od najvećih namjenskih proizvođača čipova, što znači da izrađuju čipove koje su dizajnirale druge kompanije. Tako su Apple, AMD i NVIDIA među njihovim najvećim kupcima, a čak se i Intel oslanja na TSMC u izradi najnaprednijih procesora. Na pokretanju nove fabrike u Arizoni, glavni čovjek Apple-a, Tim Cook otkrio je da će Apple kupovati čipove proizvedene u ovoj fabrici, ali nije naveo kako će se ti čipovi koristiti. S druge strane, TSMC je najavio da će fabrika proizvoditi 4 nm čipove u malim količinama za Apple, da bi za dvije godine postigla proizvodni proces potreban za najsavremenije čipove, što znači otvaranje još jednog proizvodnog dijela u kojem će 3m čipovi krenuti u proizvodnju 2026. godine.

Proizvodnja od oko 600 hiljada čipova samo je mali dio dio ukupnih mogućnosti TSMC-a, ali dolazi u pravo vrijeme, zbog mogućeg daljnjeg sprečavanja poremaćaja u lancu snabdijevanja čipovima, što se moglo iskusiti u nekoliko proteklih godina, a sam Apple je upozorio na zastoje u proizvodnji iPhonea 14 Pro, upravo iz tih razloga.

 

84

Vezani članci

Back To Top
Search