CASSINI Space Tech Hackathon osvojio je tim STERNA

cassini-space-tech-hackathon-osvojio-je-tim-sterna
Sterna
Tim STERNA pobjednik je CASSINI Space Tech Hackathona [Izvor: ZICER]

Tim STERNA pobjednik je CASSINI Space Tech Hackathona koji je prošlog vikenda, od 24. do 26. ožujka 2023., održan u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u. CASSINI Space Tech Hackathoni dio su inicijative CASSINI, programa Europske komisije za potporu svemirskom poduzetništvu. Natjecatelji su bili suočeni s globalnim izazovima iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije. Hackathon je održan simultano u deset zemalja: Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

“STERNA je rješenje koje će koristiti podatke iz programa Copernicus, Galileo i EGNOS, s ciljem identifikacije dostupnih terena na granicama koje imigranti mogu prijeći. Iskoristit ćemo podatke kako bismo izradili toplinsku kartu pograničnog područja, identificirajući područja na kojima je vjerojatno da će doći do ilegalnih prelazaka granice. Ti će se podaci koristiti za informiranje agencija za graničnu kontrolu i drugih relevantnih organizacija u Europskoj uniji, omogućujući im učinkovitiju raspodjelu resursa i sprječavanje ilegalnih prelazaka granice. Softver će predlagati alternativne putove kojima imigranti mogu prijeći koristeći podatke o nadmorskim visinama, vrstama zemljišta i slično”, objasnila je članica pobjedničkog tima Maria Mesarić. U timu koji je osvojio nagradu od 5000 eura uz Mariju su bili Luka Meštrović, Anton Rosanda, Luka Muhvić, Marin Meštrović i Luka Toprek.

Pobjeda na hrvatskom nacionalnom hackathonu ovom timu otvara novi izazov – pitchanje u ukupnom finalu gdje će tri najbolja tima iz deset spomenutih europskih zemalja osvojiti atraktivne nagrade. Ove nagrade, između ostalih, uključuju i šest mjeseci mentorstva najboljih space tech stručnjaka u Europi. Finale se održava 30. ožujka 2023. virtualno.

Marine Pollution Scope je drugoplasirani tim koji je osvojio 1000 eura. Ovaj tim formirali su stručnjaci Stipe Lukin, Mario Špadina i Robert Šulc. U fokusu njihovog rješenja je otkrivanje i praćenje ispuštanja otpadnih voda u plitke i prozirne obalne vode koristeći usporedne analize okoliša mapiranjem spektralnih potpisa i korištenjem optičkih podataka.

Pomorska industrija suočava se sa značajnim izazovima koji uključuju piratstvo, oružane pljačke, organizirani kriminal i kriminal protiv okoliša. Ove prijetnje dovode u opasnost plovila, članova posada i morskih ekosustava. Trećeplasirani tim Safe Sea Guardian uhvatio se u koštac upravo s tim problemima kroz kreiranje inovativne platforme korištenjem podataka sustava automatske identifikacije (AIS) u stvarnom vremenu, informacija o zaštićenim morskim područjima (MPA) i europskih svemirskih podataka te usluga iz programa Copernicus, Galileo i EGNOS. Za svoju izvrsnost na CASSINI Hackathonu osvojili su poklon-paket sponzora. Riječ je o timu iz Portugala koji je virtualno sudjelovao u hrvatskom izdanju Hackathona, a njegovi članovi su Isida Karpuzi, Nikhil Mandrekar i Joshua Fernandes.

Posebno iznenađenje hrvatskog izdanja CASSINI hackathona je šestomjesečna plaćena praksa u SES Techcomu u Luxembourgu koju su osvojili studenti Hana Jurak i Ronald Galić.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top