skip to Main Content
Četiri nove plutajuće nuklearne elektrane za Sibir
Cetiri-nove-plutajuce-nuklearne-elektrane-za-sibir

Akademik Lomonosov prva je Rosatomova plutajuća elektrana
Ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom gradit će četiri plutajuće nuklearne elektrane koje će napajati rudarske pogone na krajnjem sjeveru Sibira.
Ruske novinske agencije navode da će se elektrane graditi u Baltičkom brodogradilištu u Sankt Peterburgu, a ukupna investicija će iznositi oko 1,7 milijardi eura. Brodovi će se graditi tijekom idućih šest godina, a po završetku će otploviti u sibirsku luku Čukotka gjde će biti stavljeni na raspolaganje poduzeću za vađenje bakra Baimsky.
Tri broda, svaki opremljen s dva reaktora snage 55 MW, bit će inicijalno smještena u Sibiru, dok će četvrti brod zamjenski i po potrebi će, prilikom održavanja na primjer, zamijenjivati neki od tri osnovna broda.
Projekt uključuje i ranije naručeni brod Akademik Lomonosov, već i moderno opremljen brod koji od 2020. opskrbljuje ​​električnom energijom još jedan rudarski projekt na Čukotki. Rosatom je desetak godina gradio Akademika Lomonosova, usprkos prosvjedima aktivista za zaštitu okoliša.
Vijest o gradnji četiri nova broda za proizvodnju nuklearne energije potvrđuje da se ruski predsjednik Putin zalaže za nastavak programa izgradnje plutajućih elektrana.
Rosatom također planira ponuditi manje verzije svog izvornog plovila kupcima izvan Rusije.

27

Vezani članci

Prvi bitcoin bankomat u Sarajevu

Prvi bitcoin bankomat u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je prvi bitcoin bankomat koji je otvoren u centru Sarajeva, u Kranjčevićevoj ulici. Iza...

Back To Top
Search