Kalkulator privatnosti

Dan sigurnijeg interneta, koji se obilježava svake godine drugog dana u drugom tjednu veljače, prigoda je da se još jednom progovori o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), u čijoj je nadležnosti zaštita korisnika elektroničkih komunikacija, pa samim time i zaštita djece i mladih kao najosjetljivijih korisničkih skupina, i ove će se godine uključiti u program obilježavanja u prigodnom događanju koje će se održati 7. veljače u osnovnoj školi Rapska u Zagrebu.

HAKOM će i ove godine predstaviti novu, redizajniranu brošuru namijenjenu učenicima osnovnih škola. Brošura pod nazivom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja“ sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Osim brošure, HAKOM će djeci i mladima, a i njihovim roditeljima i učiteljima, predstaviti i kviz koji je izrađen u suradnji s FER-om, a dio je ažurirane aplikacije Kalkulator privatnosti, čija je osnovna namjena informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu.

Kalkulator privatnosti nastao je suradnjom HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u okviru istraživačkog programa “Pogled u budućnost 2020”. Radi na načelu da, nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, procjenjuje stupanj rizika (mali, srednji ili veliki rizik) pri korištenju određenih usluga na internetu. Istovremeno stupanj opasnosti prikazuje se na ljestvici, a ovisno o razini ljestvice mijenja se vrijednost i boja od zelene prema crvenoj. Dobivena vrijednost povezuje se sa scenarijem iz stvarnog života koji je prikazan u vidu stripa.

Cilj aplikacije je izobrazba i podizanje svijesti korisnika o mogućim opasnostima ugrožavanja privatnosti korisnika, ukoliko podaci koji se ostavljaju na internetu postanu dostupni zlonamjernim osobama. Aplikacija je dostupna na poveznici  http://privatnost.hakom.hr/index.php