Detroit dobiva dvije ceste na kojima će se električna vozila puniti u vožnji

detroit-dobiva-dvije-ceste-na-kojima-ce-se-elektricna-vozila-puniti-u-voznji
Električni autobus Državnog sveučilišta Utah opremljen za dinamičko bežično punjenje prolazi preko zavojnica ugrađenih u kolnik na školskoj ispitnoj stazi za električna vozila i ceste u North Loganu, Utah, u svibnju 2016. [Fotografija: Državno sveučilište Utah]

Na dvije kratke dionice ceste u blizini centra Detroita tijekom sljedeće dvije godine ugradit će se tehnologija koja omogućuje punjenje vozila u vožnji. Bežični sustav bit će prvi američki test takozvanog induktivnog punjenja na javnim cestama, navodi Ministarstvu prometa Michigana, piše portal Stateline.

“Mi smo prijestolnica auto industrije. Nastavljamo poticati tehnološki napredak”, kaže Michele Mueller, viša voditeljica projekta u Ministarstvu.

I u nekim drugim savznim državama, uključujući Floridu, Indianu, Pennsylvaniju i Utah, dužnosnici također planiraju testirati induktivno punjenje na javnim cestama u sljedećih nekoliko godina.

“Ovo je sjajno rješenje za problem koji danas imamo, kako doći do nulte emisije”, rekao je Tallis Blalack, direktor Centra za inženjerska istraživanja ASPIRE sa sjedištem na Državnom sveučilištu Utah, koji se fokusira na infrastrukturu električnih vozila. “Ako ovo učinimo ispravno, možemo smanjiti troškove prijevoza za sve.”

Elektromagnetsko induktivno punjenje uobičajeno je u svakodnevnom životu — postavljanje mobilnog telefona na bežični punjač koristi sličnu tehnologiju. Na cestama, zavojnice ugrađene u kolnik prenose magnetsku energiju do prijemnika postavljenog ispod električnog vozila za bežično punjenje baterije.

Bežični cestovni sustavi mogli bi proširiti domet baterija električnih vozila, smanjiti vrijeme mirovanja potrebno za ponovno punjenje baterija i omogućiti teretnim kamionima prijelaz na električnu energiju tako što će im omogućiti upotrebu manjih, jeftinijih baterija, kažu zagovornici tehnologije koji se vjeruju da će induktivno punjenje postati dostupno na autocestama diljem SAD-a.

Vozači bi koristili telefonsku aplikaciju ili kontrolni sustav vozila kako bi odabrali hoće li prihvatiti punjenje iz zavojnica na cesti. Kilovate bi plaćali na isti način kao i na stanici za punjenje električnih vozila, iako bi sustav bio besplatan za vozače tijekom pilot testiranja.

Blalack je rekao da je najveći izazov u postizanju nulte emisije na nacionalnoj razini otkriti kako riješiti prijevoz 70 posto tereta koji se sada prevozi kamionima. Bez induktivnog sustava punjenja, procjenjuje se da bi postavljanje EV baterija potrebnih za prijevoz na dugim relacijama u kamione i šlepere koštalo 150.000 dolara. Te bi baterije bile teške više od devet tona (20.000 funti), što je četvrtina nosivosti kamiona.

Za brzo punjenje tako velikih baterija, tumači Blalacku, bili bi potrebni megavatni punjači. Induktivno punjenje bi, međutim, eliminiralo potrebu za tako teškim baterijama dugog dometa. Manje baterije za kamione zahtijevale bi manje prirodnih resursa za proizvodnju i koštale bi otprilike 15.000 dolara.

“Možemo smanjiti troškove prijevoza za sve ako imamo infrastrukturu”, tvrdi Blalack, ističući da njegov centar procjenjuje da bi bilo potrebno oko 30 milijardi dolara godišnje za razvoj mreža za indukcijsko punjenje cesta u nekim regijama diljem zemlje do 2035, prvenstveno na međudržavnim autocestama.

“Čini se kao puno novca, ali usporedimo to s trilijunima dolara potrebnim za kupnju baterija za vozila dugog dometa”, rekao je. “Znatno je jeftinije uložiti novac u infrastrukturu nego graditi sva ta vozila s baterijama dugog dometa.”

Neke savezne države već su eksperimentirale s bežičnim punjenjem na cesti, ali to je bilo na testnim stazama ili u privatnim objektima, a ne na javnim cestama, kaže Blalacku, čiji centar surađuje na pilot projektima bežičnog punjenja u vožnji u nekoliko država.

Savezni zakon o infrastrukturi iz 2021. nalaže raspodjelu 5 milijardi dolara između svih saveznih država, Distrikta Columbia i Portorika kako bi se potaknula gradnja mreže punionica za električnih vozila dostupnih svakih 50 milja duž federalno određenih autocesta. Ali taj novac nije namijenjen za pilot projekte indukcijskog punjenja.

Države to financiraju iz vlastitih proračuna ili dijele troškove s tvrtkama koje proizvode potrebnu tehnologiju. U Michiganu je ministarstvo prometa dogovorilo partnerstvo s Electreonom, izraelskom tvrtkom koja razvija infrastrukturu za bežično punjenje, i planiraju započeti testiranja do jeseni 2023. na četvrt milje dugoj dionici u blizini renoviranog Glavnog kolodvora u Detroitu, koji Ford Motor Co. planira učiniti središnjim dijelom takozvane četvrti mobilnih inovacija jugozapadno od centra grada. Električni autobus bit će opremljen bežičnim prijemnikom.

Do 2024. Michigan će instalirati tehnologiju za induktivno punjenje na tri četvrt milje dugoj prometnoj ulici u blizini centra grada. Električni autobus nosit će prijamnik, kao i dio električnih dostavnih vozila. Svoje baterije će puniti na statičnim jastučićima postavljenima duž rute.

Michigan u projekt vrijedan 6 milijuna dolara ulaže 1,9 milijuna dolara, a preostali dio financira Electreon, navodi Michele Mueller, viša voditeljica projekta u agenciji. Cilj je, dodaje, razumjeti prednosti i izazove mreža za indukcijsko punjenje cesta i kako bi se one mogle primijeniti u javnom prijevozu, za osobna i gospodarska vozila. Drugi cilj je smanjiti strah vozača zbog ograničenog dometa baterija i smanjiti opterećenje električne mreže.

“Ako vam je na raspolaganju induktivno i statičko punjenje, onda kad dođete kući neće biti potrebe da svi odjednom pune svoja električna vozila. Potražnja za električnom energijom tijekom dana će se ujednačiti i neće biti onih vršnih opterećenja”, tumači Mueller.

U Indiani, državni DOT i Sveučilište Purdue rade na projektu induktivnog punjenja za teške kamione na državnoj autocesti u blizini sveučilišta u West Lafayetteu. Dužnosnici se nadaju da će početi s izgradnjom sustava u jesen 2023.

U Floridi, Central Florida Expressway Authority planira sličan projekt za sva vozila na jednu milju dugoj dionici nove autoceste Lake/Orange u blizini Orlanda, koja bi trebala biti dovršena do 2026. Pilot će koštati oko 10 milijuna dolara.

U Utahu, ASPIRE centar radi s Utah Inland Port Authority u Salt Lake Cityju na projektu koji će testirati tehnologiju punjenja električnih kamiona koji prevoze kontejnerski teret sa željezničke stanice do lokalnih distribucijskih skladišta.

A Pennsylvania Turnpike Commission (Agencija za izgradnju i održavanje cesta) želi instalirati tehnologiju na 3 do 5 milja dugoj dionici na autocesti Mon-Fayette u blizini Pittsburgha, no konačno mjesto nije odabrano, kaže Keith Jacku, operativni direktor pensilvanijske cestovne agencije.

Agencija se nada da će projekt pokrenuti između 2026. i 2030. godine. Jack je rekao da službenici prvo žele testirati srednja i laka teretna električna vozila na cesti, tako da nije određen datum kada će induktivno punjenje biti dostupno za javnu upotrebu. Napomenuo je da je veliki zagovornik korištenja induktivnog punjenja umjesto punjenja putem utičnice.

“Ako morate voziti 600 milja, većina električnih vozila nema dovoljan kapacitet. Morat ćete stati na 20 minuta kako biste napunili bateriju. Ako idem odavde u Indianu, ne želim stajati šest puta po 20 minuta. Pokušavamo olakšati putovanja na velike udaljenosti. Nadamo se da ćemo ubuduće koristiti energiju generiranu iz vlastitih solarnih polja pokraj autocesta, u objektima za održavanje i servisnim centrima za elektrifikaciju”, rekao je Jack.

Jedno solarno polje već je u funkciji, a planira ih se još šest. “Ako možemo proizvesti energiju pokraj ceste ili u našim stanicama za održavanje, možemo je dovesti na cestu”, rekao je. “Ako prelazimo na električna vozila, moramo razmišljati o odnosu prema energiji – gdje je proizvodimo i gdje ćemo je koristiti.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top