Devet velikih investicija u pogone za proizvodnju čipova

devet-velikih-investicija-u-pogone-za-proizvodnju-cipova
[Izvor: Pexels/Pixabay]

Geopolitičke napetosti i problemi u opskrbnim lancima tijekom pandemije Covida-19 ukazali su kako bi proizvodnju bilo dobro vratiti bliže kući. Zbog toga su industrijski i proizvodni projekti postali najdinamičniji segment građevinske industrije.

A malo je područja u kojima nastojanja za diversifikacijom proizvodnje potiču više ulaganja u velike građevinske projekte od proizvodnje poluvodiča. Političke inicijative američke vlade i Europske unije potaknule su val ulaganja u ovaj sektor vrijedan stotine milijardi dolara, piše portal European Construction.

Američki Zakon o CHIPS-u i znanosti iz 2022. ima za cilj katalizirati ulaganja u domaće tržište poluvodiča te pokrenuti snažnija istraživanja i razvoj, nudeći bespovratna sredstva i porezne olakšice za izgradnju novih pogona.

Program u sljedećih deset godina usmjerava u ovaj sektor investicije vrijedne 280 milijardi dolara: 52,7 milijardi dolara u proizvodnju i više od 200 milijardi dolara u znanstvena istraživanje i razvoj te komercijalizaciju.

A izgradnja tvornice za poluvodiče nije jeftina. Intel navodi da za izgradnju tvornice treba oko tri godine i 10 milijardi dolara.

Intelovi objekti obično su visoki dvadeseta metara (70 stopa) i prostiru se na četiri razine: prostor s ventilatorom na najvišoj razini koji održava čistoću i temperatru pogona (čiste sobe) na razini ispod; čista soba u kojoj se proizvode silicijske pločice za računalne čipove; ispod toga je razina na kojoj se nalaze pumpe, transformatori i energetski ormari koji podržavaju čistu sobu; i uslužna razina gdje se nalaze električne ploče koje podržavaju pogon zajedno s rashladnim uređajima, kompresorima i velikim komunalnim cijevima.

U nastavku navodimo neke od najvećih pogona za proizvodnju poluvodiča koji su u izgradnji ili vrlo blizu početku izgradnje.

1. Samsung, Južna Koreja, 230 mlrd dolara

Južnokorejski elektronički div Samsung najavio je ranije ove godine da će u sljedeća dva desetljeća uložiti 230 milijardi dolara u projekt izgradnje najveće svjetske baze za proizvodnju poluvodiča u blizini Seula. ‘Mega-klaster’ će obuhvatiti pet novih tvornica poluvodiča blizu postojećih tvornica.

Ovaj projekt jedan je od najistaknutijih primjera kako veliki igrači segmentu proizvodnje čipova pojačavaju napore da osnaže proizvodnju. Ali zasad nije poznato kada će početi gradnja u provinciji Gyeonggi.

2. Micron, New York, SAD, 100 mlrd dolara

Kompanija Micron, koja tvrdi da je jedini proizvođač memorije sa sjedištem u SAD-u, najavila je u listopadu prošle godine da će uložiti do 100 milijardi dolara u novu ‘megatvornicu’ u Clayu, u saveznoj državi New York. Prva faza ulaganja, vrijedna oko 20 milijardi dolara, najveća je privatna investicija u povijesti države New York.

Micron bi trebao izgraditi četiri čiste sobe površine 55.741 četvornih metara, uz potporu države New York od 5,5 milijardi dolara i bespovratnih sredstava i porezne olakšice na temelju CHIPS-a i Zakona o znanosti.

Priprema gradilišta počinje ove godine, a početak izgradnje očekuje se 2024. godine.

3. Tvornice TSMC-a, Arizona, SAD, 40 mlrd dolara

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gradi dvije tvornice u Phoenixu, Arizona. Tajvanska kompanija prvo je najavila da će uložiti 12 milijardi dolara u izgradnju jedne tvornice, ali u prosincu 2022. najavila je izgradnju još jedne tvornice te da će povećati ulaganja na 40 milijardi dolara.

Očekuje se da će projekt stvoriti više od 10.000 građevinskih radnih mjesta. Riječ je o jednom od najvećih izravnih stranih ulaganja u povijesti SAD-a.

Prva tvornica trebala je biti dovršena 2024., dok je druga trebala s proizvodnjom početi 2026. Ali ovog ljeta TSMC je objavio da proizvodnja u prvoj tvornici neće započeti do 2025. Odgodu su obrazložili nedostatakom kvalificiranih specjaliziranih stručnjaka potrebnih za instalaciju opreme u postrojenju za proizvodnju poluvodiča. Rekli su da šalju u Arizonu tajvanske stručnjake kako bi obučili lokalne radnike.

Dvije TSMC-ove tvornice trebale bi zajedno proizvoditi više od 600.000 čipova godišnje.

4. Intel, Magdeburg, Njemačka, 33 mlrd dolara

Intel ‘mega-tvornicu’ poluvodiča gradi i u Magdeburgu u Njemačkoj. Projekt kasni zbog povećanih troškova: početna procjena od 17 milijardi dolara narasla je na 30 milijardi dolara. Projekt je novi zamah dobio nakon što je Intel s njemačkom vladom sklopio ugovor o subvencioniranju u iznosu od gotovo 11 milijardi dolara.

Europska unija se zalaže za razvoj vlastitih kapaciteta za proizvodnju čipova. U travnju ove godine Europski parlament i države članice Europske unije potpisale su European Chips Act koji do 2030. predviđa povećanje udjela čipova proizvedenih u EU sa sadašnjih 10% na 20%.

U početnoj fazi u Magdenburgu će se graditi dvije tvornice, čime će se otvoriti 7000 građevinskih radnih mjesta. Riječ je o površini od gotovo 1.000 hektara na kojoj se može smjestiti osam tvornica.

5. Texas Instruments, Sherman, Teksas, SAD, 30 mlrd dolara

Texas Instruments planira u Shermanu, u Teksasu, izgraditi četiri tvornice za proizvodnju poluvodičkih ploča od 300 mm, namijenjenih za sve vrste elektroničke opreme. Ukupna investicija mogla bi iznositi čak 30 milijardi dolara.

Realizacija projekta počela je u svibnju 2022., a prva bi treabala biti operativna 2025. godine. U međuvremenu, Texas Instruments je najvio da bi do kraja godine trebala početi izgradnja druge tvornice poluvodičkih pločica uz postojeću tvornicu u Lehiju, Utah. Investcija je vrijedna 11 milijardi dolara.

6. Samsung, Taylor, Teksas, SAD, 25 mlrd dolara

Korejska kompanija Samsung svoju američku tvornicu poluvodiča gradi u Tayloru u Teksasu. Prvotno se očekivalo da će projekt koštati 17 milijardi dolara, a zbog porasta troškova iznos je porastao na 25 milijardi dolara. Yates Construction glavni je izvođač radova na projektu koji je započeo 2022., a tebao bi biti dovršen 2024.

7. Intel, New Albany, Ohio, SAD, 20 mlrd dolara

Građevinska tvrtka Bechtel projektira i gradi prvu fazu dviju tvornica za Intel u New Albanyju, Ohio. Investicija je vrijedna 20 milijardi dolara, a projekt bi trebao generirati oko 7000 radnih mjesta. Proizvodnja u dva nova pogona trebala bi biti pokrenuta 2025. Lokacija u okrugu Licking prostire se na gotovo 1000 hektara i na tom prostoru može se izgraditi osam tvornica.

8. Intel, Chandler, Arizona, SAD, 20 mlrd dolara

Još dvije tvornice Intel gradi u Chandleru, Arizona, u svom kampusu Ocotillo. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Arizoni, vrijednoj 20 milijardi dolara. Radovi su započeli u rujnu 2021. i trebali bi završiti 2024.

9. Nanya, Tajvan, 10,3 mlrd dolara

Tajvanski proizvođač čipova Nanya, četvrti najveći proizvođač DRAM memorijskih čipova na svijetu, gradi tvornicu u gradu New Taipei. Projekt je kasnio zbog regulatornih prepreka, nedostatka materijala, komponenti i građevinskih radnika. Trebao je biti završen do kraja ove godine, ali kasni više od šest mjeseci. Novi rok za početak proizvodnje je 2025. godina.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top