skip to Main Content
DivX je optužio Samsung, LG i TCL za kršenje patenata Smart TV

Američka komisija za međunarodnu trgovinu (USITC) pokrenula je istragu o pokušaju DivX-a da blokira uvoz pametnih televizora Samsung, LG i TCL na američko tržište, koji mogu prenositi video na potrošačku elektroniku. To se navodi u izjavi objavljenoj na službenoj web stranici agencije Washington.

Istraga se temelji na žalbi koju je DivX (San Diego, Kalifornija) podnio 10. septembra 2020. Žalba se odnosi na kršenje člana 337. Zakona o carinama iz 1930. godine o uvozu u Sjedinjene Države i prodaji određenih uređaja za obradu video zapisa, njihovih komponenata i digitalnih pametnih televizora opremljenih sličnim uređajima i jedinicama koji krše patente tužitelja. Podnosilac zahtjeva traži da USITC izda ograničeni nalog za izuzeće, kao i zabrane.

Tužitelj DivX podnio je tužbu u Delawareu zbog kršenja njegovih patentnih prava u LG Electronics, Samsung Electronics, TCL i proizvođačima poluprovodnika Realtek Semiconductor, MStar i MediaTek, navodeći da su optuženi povrijedili njegova patentna prava proizvodnjom uređaja za obradu video zapisa. , pametni televizori i srodne komponente koje se koriste za streaming video zapisa koristeći patentiranu tehnologiju tužitelja.

Prema Law Street Media , patenti podneseni u žalbi su američki patenti br. 8,832,297 (patent ‘297); 10,212,486 (patent ‘486); 10,412,141 (patent ‘141’); i 10.484.749 (patent ‘749). Ovi patenti se uglavnom odnose na tehnologiju streaming video prenosa. Uz to, DivX je rekao da je “jedna od prvih kompanija koja je uspješno prenijela visokokvalitetni digitalni video putem Interneta”. Tužilac je izjavio da su optuženi obaviješteni o navodnoj povredi.

Na primjer, LG je navodno prekršio gore spomenute patente izdavanjem „spornih“ proizvoda, koji uključuju „uređaje za obradu video zapisa, njihove komponente i digitalne pametne televizore“. Konkretno, LG je navodno prekršio najmanje paragrafe 1, 2-11, 14-17, 18, 19-29 i 32-39 patenta ‘297. Prema tekstu žalbe, LG je prekršio barem paragraf 1 patenta ‘297 svojim masovnim proizvodom – pametnim televizorom LG 43UM6910PUA. Tužitelj je izjavio da se stav 1. ovog patenta “odnosi na uređaj za reprodukciju sadržaja konfigurisan za izvođenje višefaznog strujanja podataka s prilagodljivom brzinom, zahtijevajući dijelove kodiranih medijskih podataka iz različitih alternativnih tokova kodiranih medijskih podataka,koji su kodirani pri različitim maksimalnim brzinama prijenosa podataka kao odgovor na promjene u uslovima strujanja, uređaj za reprodukciju sadržaja koji sadrži: (1) procesor;

DivX tvrdi da 65-inčni 4K kompatibilni pametni televizor sa OLED ekranom LG E9 Glass sa AI ThinQ®, koji je model OLED65E9PUA, sadrži “LG Alpha 9 Gen 2 procesor, konfigurisan za traženje delova datoteka sa udaljeni server “. Tužitelj tvrdi da se traženi rezultat postiže ako LG proizvod “pokreće webOS operativni sistem i ima” Full Web Browser “, medijske playere, GStreamer medijsku strukturu i streaming video aplikacije – kao što je Amazon Prime Video” .

Uz to, prema DivX-u, ova „aplikacija dalje konfigurira procesor za pokretanje streaming kodiranog medija u prvoj operativnoj fazi koristeći prvi skup uvjeta prebacivanja toka, zahtijevajući dijelove kodiranih medijskih podataka od jednog od mnoštva alternativnih tokova kodiranih s navedenim maksimalnim bitom ». Prema tome, prema tužiocu, LG je prekršio svoja prava na patentiranu tehnologiju.

Optužbe protiv LG-a zbog povrede prava tužitelja na preostale patente spomenute u tužbi slične su optužbama protiv prvog patenta. Međutim, svi ovi navodi sadrže navode da je LG na različite načine kršio prava tužitelja u vezi s patentima na digitalnu obradu video zapisa i tehnologiju reprodukcije sadržaja. Potraživanja DivX-a prema Samsungu zbog patenata u tužbi slična su LG-ovim potraživanjima.

Optuženi se terete za direktno, indirektno i saučesničko kršenje, kao i za podstrekavanje na kršenje prava povezanih sa patentima spomenutim u tužbi. Tužilac traži deklarativnu sudsku odluku u njegovu korist, naknadu štete i druge pravne lijekove.

USITC je identificirao sljedeće punopravne ispitanike u ovoj istrazi:

 • Samsung Electronics Co., Ltd., Suwon-si, Kengi-do, Republika Koreja;
 • Samsung Electronics America, Inc., Ridgefield Park, NJ;
 • Samsung Electronics HCMC CE Complex, Co., Ltd., Ho Chi Minh City, Vijetnam;
 • LG Electronics Inc., Seul, Republika Koreja;
 • LG Electronics USA, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey;
 • TCL Corporation, Huizhou, provincija Guangdong, Kina;
 • TCL Technology Group Corporation, Huizhou, provincija Guangdong, Kina;
 • TCL Electronics Holdings Limited, Shenzhen, provincija Guangdong, Kina;
 • TTE Technology, Inc., Corona, CA;
 • Shenzhen TCL New Technologies Co. Doo Shenzhen, provincija Guangdong, Kina;
 • TCL King Electrical Appliances (Huizhou) Co. Ltd., Huizhou, provincija Guangdong, Kina;
 • TCL MOKA International Limited, Sha Ting, nove teritorije, Hong Kong;
 • TCL Smart Device (Vietnam) Co., Ltd., provincija Binzhiong, Vijetnam;
 • MediaTek Inc., Hsinchu City, Tajvan;
 • MediaTek USA Inc., San Jose, CA;
 • MStar Semiconductor, Inc., Chupei City, Hsinchu Xian, Tajvan;
 • Realtek Semiconductor Corp., Hsinchu, Tajvan.

USITC će donijeti konačnu odluku o rezultatima istrage, koja se planira provesti što je prije moguće. U roku od 45 dana od početka istrage, USITC će objaviti datum završetka istrage.

26

Vezani članci

Back To Top
Search