skip to Main Content
Dronovi za dezinfekciju će čistiti stadion u Atlanti
Dronovi-za-dezinfekciju-ce-cistiti-stadion-u-atlanti

[Izvor: Mercedes-Benz Stadion] Stadion Mercedes-Benz u Atlanti, na kojem domaće utakmice igraju Atlanta Falconsa i Atlanta United FC, za dezinfekciju tribina i ostalih prostora nakon utakmica i drugih događanja koristit će dronova. Specijalan par dronova tvrtke Lucid Dron Technologies kroz elektrostatičke mlaznice raspršavat će netoksična kemijska sredstva za dezinfekciju. Dronovi će prvi puta biti u akciji nakon utakmice u kojoj 11. listopada Atlanta Hawksi dočekuju Carolina Pantherse.
Uprava stadiona navodi da je to prvi profesionalni sportski stadion koji koristi dronove za čišćenje i dezinfekciju. Tvrde da se vrijeme potrebno za čišćenja tribina smanjuje za 95 posto, a osoblje se oslobađa za druge poslove. Dronovi će također dezinficirati rukohvate i staklene pregrade na stadionu. Za čišćenje će se aktivno koristiti dva drona dok će treći biti u pričuvi, navodi ESPN.
Dok je svijet smišljao kako ponovo otvoriti javne prostore tijekom pandemije, pojavio se niz visokoprofiliranih tehnoloških rješenja za efikasno čišćenje i dezinfekciju velikih površina uz održavanje sigurne fizičke udaljenosti čistača i čistačica. U svibnju je aerodrom u Pittsburghu predstavio robota za čišćenje, a roboti za dezinfekciju postavljeni su i u zaražene zone indijskog grada Chennaija.
Zaštitne maske i fizički razmak
No, neki stručnjaci smataju kako je fokusiranje na dezinfekciji površina pretjerano i nazivaju to “higijeničarskim cirkusom”. Kritike temelje na tome što Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (Centers for Disease Control and Prevention) smatra kako je prijenos virusa s površina “moguć”, ali da to “nije glavni način širenja virusa”. Mnogo veći problem je širenje virusa zrakom, što nas opet vraća na priču da su održavanje fizičke udaljenosti i nošenje maski izuzetno važni za sprečavanje širenja zaraze.
Dezinfekcija prostora nije štetna, ali stvara lažni osjećaj sigurnosti, navodi časopis The Atlantic. Ponekad se tako troše resursi koji bi se mogli iskoristiti za druge mjere.
Ipak, dronovi za dezinfekciju neće biti jedina higijenska mjera na stadionu Mercedes-Benz koji ima 71 tisuću sjedećih mjesta. CNN navodi da će kapacitet biti ograničen, iako se još uvijek ne zna koliko će točno navijača smjeti prisustvovati utakmicama. Na stadionu će biti postavljeno i 600 uređaja za dezinfekciju ruku. Dužnosnici matične tvrtke Atlanta Falconsa AMBSE već ranije su najavili da će nošenje maski obavezno ako se navijači vrate na stadione ove godine, te da će stadion primjenjivati pravilo o razmaku od 1,5 metara između sjedećih grupa navijača.

53

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search