DVB dodaje AVS3 kodek osnovnoj specifikaciji

DVB projekat je dodao AVS3 kodek svojoj osnovnoj specifikaciji za video i audio kodiranje u aplikacijama za emitovanje i širokopojasne veze.

Ovo je prvi put da je DVB dodao kodek iz Kineske standardne radne grupe za audio i video kodiranje.

Novu reviziju DVB-AVC specifikacije odobrio je DVB Upravni odbor i sada je dostupna kao DVB BlueBook A001r20.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi rekla je da dodavanje novih kodeka znači da DVB nastavlja pružati “sveobuhvatan i fleksibilan alat” za isporuku TV usluga sljedeće generacije.

Objavljen u oktobru 2021., AVS3 je najnoviji član porodice standarda za video kodiranje koje je razvila kineska AVS Workgroup. Rezultati dostavljeni DVB-u pokazuju da je sposoban da kodira video sa približno 40% uštede bitrate-a za isti subjektivni kvalitet u poređenju sa HEVC-om. Ovo svrstava AVS3 među najefikasnije svjetske tehnologije video kodiranja.

DVB-ova TM-AVC grupa sada priprema referentne tokove koje implementatori mogu koristiti za verifikaciju i validaciju (V&V). Nastavlja se rad na AV1 video kodeku, kako je odredila Alijansa za otvorene medije.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top