skip to Main Content
EK: Do 30. ožujka 2021. uskladiti mjere za brže uvođenje 5G mreža
Ek:-do-30-ozujka-2021.-uskladiti-mjere-za-brze-uvodjenje-5g-mreza

Europska komisija objavila je Preporuku u kojoj poziva države članice da povećaju ulaganja u infrastrukturu za širokopojasnu povezivost vrlo velikog kapaciteta, uključujući 5G, jer je takva infrastruktura osnovni element digitalne transformacije i jedan od temelja gospodarskog oporavka. Pravodobno uvođenje 5G mreža u nadolazećim će godinama pružati znatne gospodarske mogućnosti jer je tehnologija 5G ključno sredstvo za europsku konkurentnost i održivost te glavni pokretač budućih digitalnih usluga.
Kodeks, koji treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u državama članicama do 21.prosinca 2020., promovira povezivost i pristup mrežama vrlo velikog kapaciteta za sve građane i poduzeća.
Prema strategiji Komisije o povezivosti za europsko gigabitno društvo svi glavni pokretači socioekonomskog razvoja – škole, bolnice, prometna čvorišta… – trebali bi do 2025. biti povezani gigabitnom vezom, sva urbana područja i glavni kopneni prometni pravci trebali bi biti kontinuirano pokriveni 5G mrežom, a sva europska kućanstva trebala bi imati pristup internetu brzinom od barem 100 Mbps, uz mogućnost nadogradnje na gigabitne brzine.

29

Vezani članci

Back To Top
Search