skip to Main Content
EK odobrio Institutu Ruđer Bošković 61 mil. eura za modernizaciju i širenje
Ek-odobrio-institutu-rudjer-boskovic-61-mil.-eura-za-modernizaciju-i-sirenje

Europska komisija odobrila je Institutu Ruđer Bošković (IRB) više od 61 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva su namijenjena modernizaciji i proširenju Instituta kako bi povećao svoje znanstveno-istraživačke kapacitete kroz projekt  “Otvorene znanstveno-infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu” (O-ZIP).
“Ovaj projekt povećat će istraživački kapacitet Instituta i poduprijeti razvoj novog naraštaja znanstvenika. Projekt će osnažiti veze s poslovnom zajednicom i industrijom kako bi Institut ponudio rješenja za mnoge aktualne probleme, kao što su zaštita okoliša, klimatske promjene, starenje stanovništva, zdravstveni problemi i slično”, rekla je Vivian Loonela, glasnogovornica Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, javno zdravlje i sigurnost hrane.
“Zahvaljujući ovom projektu EU-a, institut će postati konkurentniji i osnažit će suradnju s lokalnim i međunarodnim istraživačkim partnerima i poslovnim dionicima. S obzirom na globalne izazove s kojima se suočavamo, ključno je ulagati u europske istraživačke institute i projekte za rješavanje društvenih problema u sektorima poput zdravlja, hrane i okoliša”, dodala je Loonela.
Jačanje veza s lokalnim i međunarodnim partnerima
Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira poručila je da će sredstva pomoći jačanju konkurentnosti Instituta Ruđer Bošković i veza s lokalnim i međunarodnim partnerima, u skladu s politikom Europske unije o jačanju kapaciteta u ključnim sektorima.
Naime, osnovni cilj projekta O-ZIP jest da se jačanjem temeljne aktivnosti Instituta Ruđer Bošković i osnovne istraživačke infrastrukture (osuvremenjivanje opreme i zgrada) te stvaranjem “istraživačkih infrastrukturnih platformi” stvore mostovi prema europskome istraživačkom prostoru, gospodarstvu, znanstvenoj i akademskoj zajednici te društvu u cjelini.
Tako će se omogućiti veća primjenjivost istraživanja, potaknuti interdisciplinarnost,
sinergija dodanih vrijednosti te daljnji institucionalni rast Instituta Ruđer Bošković i njegova transformacija u modernu znanstveno-istraživačku ustanovu.
Povjerenica Ferreira naglasila je kako će sredstva motivirati nove generacije znanstvenika da ostanu u Hrvatskoj kako bi pridonijeli razvoju hrvatskog gospodarstva i inovacija.
Najveće ulaganje od osnutka Instituta
Projekt O-ZIP predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu Instituta Ruđer Bošković od njegovog osnutka. Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih: za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.
Zahvaljujući OZIP-u Institut će nabaviti sofisticiranu istraživačku opremu usklađenu s postojećom ekspertizom Ruđerovih znanstvenika i potrebama hrvatskog gospodarstva.
Institut Ruđer zapošljava više od 950  ljudi. Među njima je više od 320 znanstvenika, 280 doktoranada i poslijedoktoranada, 130 tehničara i stručnih suradnika. Djelatnici Instituta vode tridesetak projekta koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te stotinjak projekta koje financira Hrvatska zaklada za znanost.

23

Vezani članci

Back To Top
Search