[Image by Kris from Pixabay]

Europska komisija je u četvrtak predložila dva akcijska plana – o kibernetičkoj obrani i o mobilnosti vojnih snaga – uslijed pogoršanog sigurnosnog okruženja nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Novom kibernetičkom obranom EU želi pojačati suradnju i investicije radi bolje zaštite, odvraćanja i obrane od sve većeg broja kibernetičkih napada. Prema podacima Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA – European Union Agency for Cybersecurity) hakeri koje podržavaju određene država u prvih devet mjeseci ove godine  ciljali su na 128 vladinih organizacija u 42 zemlje koje podržavaju Ukrajinu.Komisija navodi da su kibernetički napadi na članice EU-a pozivi na buđenje, da se mora učiniti više na zaštiti građana i oružanih snaga te da treba pojačati suradnju s NATO-om.

Akcijski plan o vojnoj mobilnosti trebao bi pomoći europskim snagama da bolje, brže i u dovoljnoj mjeri odgovore na krize koje izbijaju na vanjskim granicama EU-a i izvan njih.

Trebao bi povećati sposobnost EU-a da podupre države članice i partnere u pogledu prijevoza trupa i njihove opreme kroz bolju povezanost zaštićene infrastrukture. Plan predviđa i pojačanu suradnju s NATO-om i promicanje povezanosti i dijaloga s ključnim partnerima.