skip to Main Content
Elektromobilnost će za Bosch postati ključna grana poslovanja
Elektromobilnost-ce-za-bosch-postati-kljucna-grana-poslovanja

Bosch s Mercedes-Benzom i drugim partnerima već radi na implementaciji usluge automatskog parkiranja uz pomoć smartphonea u garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart
Očekuje se da će se prodaja u segmentu elektromobilnosti do 2025. upeterostručiti, a tvrtka Bosch, koja u tom segmentu nudi niz mogućnosti, od električnih bicikala do građevinskih strojeva te od čipova od silicijeva karbida do unaprijed integriranih modula za e-osovinu, objavila je da raste dvostruko brže od tržišta i da će ove godine prodaja premašiti milijardu eura.
“Elektromobilnost će za nas postati ključna grana poslovanja, a mobilnost bez emisija CO2 postat će područje rasta”, rekao je dr Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora, na međunarodnoj izložbi IAA Mobility 2021 u Münchenu.
Drugo područje rasta je automatiziranu vožnju. Sustavi pomoći vozaču osnova su za sve razine automatizirane vožnje. Sa stopom rasta od 40 posto Bosch i u ovom segmentu raste brže od tržišta. Zahvaljujući snažnoj poziciji u području elektromobilnosti i automatizirane vožnje, Bosch uspješno ustraje u tržišnom okružju obilježenom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, nestašicom čipova i sve bržom transformacijom sfere mobilnosti: prihod od prodaje u poslovnom području Mobility Solutions ove će se godine povećati 10 posto.
Električna vožnja
Dosadašnjim ulaganjima od 5 milijardi eura i najučinkovitijim rješenjima za električne pogonske sklopove na tržištu, tvrtka omogućuje pokretanje revolucije tržišta. Samo ove godine dodatna ulaganja iznosit će 700 milijuna eura.
“Pripremamo se za povećanu potražnju za električnim vozilima u cijelom svijetu. Očekujemo da će 60 posto svih novoregistriranih vozila u cijelom svijetu 2035. godine biti električna vozila”, izjavio je dr. Stefan Hartung, član upravnog odbora i predsjednik Boscheva poslovnog područja Mobility Solutions.
Cilj tvrtke je oblikovati mobilnost u budućnosti na čitavom tržištu. “Mobilnost mora biti klimatski prihvatljiva, no također mora biti pristupačna i privlačna, svakako i zbog ambicioznih ciljeva koje je postavio EU”, dodao je Denner. “Samo tako će ljudi i teret biti mobilni i u budućnosti.”
Kako bi to ostvarila, tvrtka Bosch i dalje radi na razvoju tehnološki neutralnog pristupa te nudi klimatski prihvatljiva rješenja u cijelom svijetu za sve vrste mobilnosti, u skladu sa zahtjevima državnih odredbi. Bosch ulaže u električne baterijske pogonske sklopove, ali i u pogonske sklopove na gorive ćelije te sudjeluje u korisničkim projektima u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Prvi kamioni s Boschevom tehnologijom već su u uporabi na cestama u Kini.
U pogledu električne vožnje ključnu ulogu ima punjenje. U Münchenu Bosch predstavlja nove savitljive kabele za punjenje električnih automobila. Kabeli uključuju integriranu tehnologiju za upravljanje i sigurnost te adaptere za tip 2 i kućanske utikače. Čak ni pri punjenju putem utičnice napona 230 volti nije potrebna upravljačka kutija u kabelu, što znači da je težina kabela manja od tri kilograma – oko 40 posto manje od uobičajenih kabela za punjenje upravljačkom kutijom. Kako bi se vozače oslobodilo potrebe za potragom gdje će napuniti automobil tijekom putovanja, u okviru Boscheve mrežne usluge punjenja omogućen je pristup do više od 200.000 stanica za punjenje u Europi – uključujući plaćanje bez poteškoća.
Autonomna vožnja
Boschov asortiman sadržava sve elemente automatizirane vožnje: upravljačke jedinice domene, senzore, umjetnu inteligenciju. Na rješenjima za automatiziranu vožnju radi oko 5000 inženjera. Jedan od tih elemenata svakako su i poboljšane funkcije pomoći koje vozačima omogućuju da maknu ruke s upravljača. Zahvaljujući Boschu već postoje i funkcije za potpunu vožnju bez vozača.
“Pilot projektima u području automatizirane usluge parkiranja Bosch postavlja standarde u Njemačkoj i SAD-u”, izjavio je Denner. Bosch već radi s Mercedes-Benz i drugim partnerima na postavljanju ove funkcije u garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart. Nova Mercedes-Benz S-klasa prvo je proizvodno vozilo na svijetu koje ima tehnologiju potrebnu za to. Kako bi se omogućilo parkiranja vozila bez vozača na rezervirano parkirno mjesto u toj garaži, pomoću naredbi putem pametnog telefona, Bosch oprema garažu tehnologijom kao što su fiksne videokamere. Očekuje se da će do 2025. usluga biti implementirana u još 1000 garaža.
Povrh praktičnosti koja se povezuje s takvim inovacijama Bosch automatiziranu vožnju prije svega smatra tehnologijom koja će dovesti do sigurnijeg cestovnog prometa. Bosch je razvio širok asortiman sustava, od elektroničke kontrole proklizavanja do automatskog naglog kočenja te i dalje nastoji ostvariti svoj cilj vožnje bez nesreća.
Tvrtka istovremeno nudi inovativan softver kao temelj za pametne automobile. “Čak i u području mobilnosti kojom će u budućnosti dominirati softver naše detaljno poznavanje sustava bit će naša prednost: Bosch se jednako dobro snalazi u svijetu automobilske elektronike, kao i u svijetu interneta stvari s kojim će automobili biti povezani”, izjavio je Denner.
Povezana vožnja
Kao što je Bosch predvidio prije deset godina, vozila se sve više pretvaraju u mrežna čvorišta. U budućnosti će softver biti jednako važan kao i performanse ili učinkovitost pogonskog sklopa.
Bosch se nalazi u dobrom položaju koji mu omogućuje da aktivno oblikuje tu promjenu: gotovo pola zaposlenika u odjelu za istraživanje i razvoj u poslovnom području Mobility Solutions rade kao softverski inženjeri. Čak i bicikl postaje dio interneta, čemu svjedoči nova Boscheva aplikacija za električne bicikle Flow, koja omogućuje ažuriranje softvera u komponentama.
Integracija softvera postaje sve važnija. Primjer su računala za infozabavu: do 2025. njihov će se kapacitet obrade podataka i složenost softvera udvostručiti. Bosch osigurava da različiti softverski moduli pouzdano rade jedan s drugim.
Nadalje, kad je riječ o povezivosti, ideje tvrtke ne staju na vozilima.
“Bosch se ne bavi samo vozilima, već i tvorničkim okruženjem i kućanstvima. Možemo međusobno povezivati različite domene kao nijedna druga tvrtka”, tvrdi Hartung.
Od travnja ove godine modeli vozila Mercedes-Benz s glasovnim pomoćnikom MBUX služe i kao centar za naredbe za Boschev pametan dom. Dovoljno je uputiti glasovnu naredbu s vozačeva sjedala kako biste stupili u kontakt s pametnim domom i ugasili svjetla, otvorili rolete i upravljali grijanjem.

61

Vezani članci

Back To Top
Search