Elektronskim potpisom Bosna i Hercegovina želi smanjiti birokratiju

Reforma javne uprave, digitalizacija i uvođenje elektronskog potpisa neke su od ključnih reformi koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom ako želi unaprijediti sve segmente svakodnevnog života, uključujući i ekonomsku sliku.

Koordinator za reformu javne uprave (PARCO) Dragan Ćuzulan i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Almir Badnjević razgovarali su o međuinstitucionalnom razvoju, projektima i provedbi elektroničkog potpisa i portala otvorenih podataka.

Razmotrili su ključne aspekte međuinstitucionalnog razvoja u BiH.
 

Naglasili su važnost saradnje PARCO-a i IDDEEA-e kako bi se unaprijedila efikasnost i transparentnost javne uprave u zemlji.

Saglasni su da je nužno uspostaviti čvrstu saradnju između institucija kako bi se postigao napredak u digitalizaciji administrativnih procesa.

Izražen je interes prisutnih PARCO-a za aktivnost Agencije po pitanju provedbe elektronskog potpisa u javnoj upravi.

Ćuzulan je istaknuo kako je elektronički potpis ključni alat za poboljšanje efikasnosti administrativnih procedura i smanjenje birokratije.

Naglasio je kako je PARCO voljan pružiti podršku IDDEEA-i u provedbi elektronskog potpisa kako bi se osigurala njegova široka primjena u svim institucijama javne uprave.

Badnjević je informisao o aktivnostima koje je poduzela Agencija.

Također, razgovaralo se o važnosti portala otvorenih podataka za transparentnost i dostupnost informacija građanima. Badnjević je naglasio kako je IDDEEA BiH u završnoj fazi provedbe portala otvorenih podataka te da se, u idućim danima, očekuje puštanje portala otvorenih podataka u funkciju.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top