Održivi izvori energije su prema mnogima jedini spas za nas i planetu, pa je svako novo rešenje prava mala revolucija. Jedno od najnovijih stiže iz Australije, a naučnici su pronašli način da uz pomoć jednog enzima struju „prave od vazduha“.

Enzimi su katalizatori, što znači da imaju moć da ubrzaju hemijske reakcije. Australijski naučnici su otkrili novi enzim u bakterijama koje se nalaze u zemljištu, a koji vodonik iz atmosfere pretvara u elektricitet. Kažu da bi ova tehnologija jednog dana mogla da se nađe u raznim baterijama, pa bi tako služila za napajanje širokog raspona uređaja – od pametnih satova do električnih automobila.

Već neko vreme se zna da bakterije mogu da koriste hidrogen iz okruženja za proizvodnju energije, pa tako mogu da prežive i u najsurovijem okruženju – u grotlima vulkana i na dnu okeana. Nije se znalo kako proces funkcioniše, ali se to sada promijenilo. Novootkriveni enzim, koji je dobio ime Huc, pronađen je u Mycobacterium smegmati, a brzo se došlo da zaključka da je vrlo efikasan.

Sigurno je da se ova tehnologija neće uskoro naći u modernim uređajima, ali se radi o velikom koraku ka održivim načinima napajanja.

Izvor: PCPress/Futurism