skip to Main Content
EU pokreće jedinstvenu digitalnu lisnicu za svoje građane
Eu-pokrece-jedinstvenu-digitalnu-lisnicu-za-svoje-gradjane

Europska komisija objavila je u četvrtak planove o digitalnoj lisnici koja  će Europljanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama putem njihovog mobilnog telefona. Ideja je nastala nakon što je pandemija COVID-19 ulazala na potrebu razvoja internetskih usluga prilagođenih potrebama korisnika.
Ovim potezom se također želi otkloniti ili barem umanjiti zabrinutost građana zbog privatnosti i zaštite podataka povezanih s digitalnim novčanicima koje nude Apple, Google ili  financijske institucije, navodi Reuters.
Digitalna lisnica omogućit će Europljanima digitalnu identifikaciju prilikom pristupa javnim i privatnim uslugama, poput pristupa bankovnom računu, podnošenja zahtjeva za zajam, podnošenja poreznih prijava ili upisa na sveučilište.
“Europski digitalni identitet omogućit će nam da u bilo kojoj državi članici radimo kao kod kuće, bez dodatnih troškova i uz manje zapreka”, rekla je Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije za digitlno doba i konkuretnost,
“Građani Europske unije ne očekuju samo visoku razinu sigurnosti, već i pogodnosi i poboljšanja kada je riječ o uslugama državnih administracija kao što su podnošenje porezne prijave ili upis na europsko sveučilište, za što im je potrebna službena identifikacija”, rekao je  Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište.
Usvajanje elektroničkog novčanika moglo bi Europskoj uniji u petogodišnjem razdoblju, generirati čak 9,6 milijardi eura i stvoriti oko 27 tisuća radnih mjesta, navodi se u dokumentu Europske unije.
Digitalna lisnica mogla bi pridonijeti i smanjivanju ugljičnog otiska koji nastaje ozbig javnih uskuga, navodi se također u dokumentu Europske komisije.
Digitalna lisnica za građane neće biti obvezna.
Zemlje EU do 22. rujna imaju rok da pripreme tehničku infrastrukturu, standarde i smjernice za najbolje prakse primjene digitalne lisnice.
Trenutačno u Europskoj uniji nacionalnu shemu digitalnog identiteta ima 14 zemalja članica: Belgija, Hrvatska, Estonija, Češka. Latvija, Luksemburg, Italija, Slovačka, Španjolska, Danska, Litva, Nizozemska, Njemačka i Portugal.

49

Vezani članci

Back To Top
Search