skip to Main Content
Europska komisija predlaže novi model upravljanja podacima
Europska-komisija-predlaze-novi-model-upravljanja-podacima

Nova Uredba koju predlaže Europska komisija trebala bi olakšati međusektorsku razmjenu podataka u cijeloj Europskoj uniji kako bi se društvu osiguralo blagostanje, građanima i poduzećima dala veća kontrola nad njihovim podacima i ulilo veće povjerenje, a vodećim tehnološkim platformama pružio alternativni europski model obrade podataka.
Količina podataka koju generiraju javna tijela, poduzeća i građani stalno raste. Očekuje se da će se u razdoblju od 2018. do 2025. upeterostručiti. Novim pravilima omogućit će se iskorištavanje tih podataka i uspostava sektorskih europskih podatkovnih prostora na korist društva, građana i poduzeća. U Komisijinoj strategiji za podatke iz veljače ove godine predloženo je devet takvih podatkovnih prostora, u područjima od industrije, energetike i zdravstva do europskog zelenog plana. Ti će podatkovni prostori, na primjer, pridonijeti prelasku na zeleno gospodarstvo jer će omogućiti bolje upravljanje potrošnjom energije, realizaciju personalizirane medicine i lakši pristup javnim uslugama.
Alat kojim će građani i poduzeća zadržati kontrolu nad podacima
“Ne morate dijelite sve podatke, ali ako to odlučite učiniti i ako su ti podaci osjetljivi, trebali biste ih moći podijeliti na pouzdan i zaštićen način. Želimo poduzećima i građanima dati alate pomoću kojih će zadržati kontrolu nad podacima. Želimo im i uliti povjerenje da se s podacima postupa u skladu s europskim vrijednostima i temeljnim pravima”, rekla je izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.
“Novim pravilima izgradit ćemo povjerenje i olakšati razmjenu podataka među sektorima i državama članicama, pritom dajući kontrolu onima koji generiraju podatke. Zbog sve veće uloge industrijskih podataka u europskom gospodarstvu potrebno nam je otvoreno, ali i suvereno jedinstveno tržište podataka. Uz potporu odgovarajućih ulaganja i ključnih infrastruktura, nova će uredba pomoći Europi da postane vodeći kontinent u podatkovnom gospodarstvu”, poručio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.
Kako je najavljeno u strategiji za podatke, Uredbom će se stvoriti temelj za novi europski način upravljanja podacima koji je u skladu s vrijednostima i načelima EU-a, kao što su zaštita osobnih podataka, zaštita potrošača i pravila tržišnog natjecanja. Njome se pruža alternativni model obrade podataka velikim tehnološkim platformama koje mogu visoko kotirati na tržištu jer zahvaljujući svojim poslovnim modelima kontroliraju velike količine podataka.
Neutralni i transparentni posrednici za razmjenu ili okupljanje podataka
Kako bi se povećalo povjerenje, predlaže se model utemeljen na neutralnosti i transparentnosti posrednika u području podataka, koji su organizatori razmjene ili okupljanja podataka. U cilju te neutralnosti posrednici u razmjeni podataka neće smjeti koristiti podatke za vlastiti račun (npr. prodati ih drugom poduzeću ili iskoristiti za razvoj vlastitog proizvoda) i morat će se pridržavati strogih zahtjeva.
Uredba uključuje:

niz mjera za povećanje povjerenja u razmjenu podataka jer je nedostatak povjerenja trenutačno glavna prepreka i uzrokuje visoke troškove
nova pravila EU-a o neutralnosti kako bi se novim posrednicima u području podataka omogućilo da djeluju kao pouzdani organizatori razmjene podataka
mjere za olakšavanje ponovne uporabe određenih podataka kojima raspolaže javni sektor. Na primjer, ponovnom upotrebom zdravstvenih podataka mogla bi se unaprijediti istraživanja u cilju pronalaska lijekova za rijetke ili kronične bolesti.
instrumente kojima će se Europljanima pružiti kontrola nad upotrebom podataka koje generiraju tako što će se poduzećima i pojedincima omogućiti da svoje podatke lakše i sigurnije te pod jasnim uvjetima dobrovoljno stavljaju na raspolaganje za opće dobro.

Ovaj prijedlog Komisije je prvi rezultat europske strategije za podatke, čiji je cilj iskorištavanje gospodarskog i društvenog potencijala podataka i tehnologija kao što je umjetna inteligencija, uz istodobno poštovanje pravila i vrijednosti EU-a (na primjer u području zaštite podataka te poštovanja intelektualnog vlasništva i zaštite poslovnih tajni).
žStrategija će se temeljiti na veličini jedinstvenog tržišta kao prostora za protok podataka unutar EU-a i među sektorima u skladu s jasnim, praktičnim i pravednim pravilima o pristupu podacima i njihovoj ponovnoj upotrebi.
Ovim prijedlogom podupire se i šira razmjena podataka na međunarodnoj razini pod uvjetima kojima se štite europski javni interesi i legitimni interesi pružatelja podataka.
Očekuje se da će 2021. uslijediti više ciljanih prijedloga o podatkovnim prostorima, dopunjenih Aktom o podacima kako bi se potaknula razmjena podataka među poduzećima te između poduzeća i vlada.

42

Vezani članci

Back To Top
Search