Evo kako su lani poslovali hrvatski softveraši

0
evo-kako-su-lani-poslovali-hrvatski-softverasi

CISEx , hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera, objavila je da su ukupni prihodi njenih članica, bez povezanih društava, u 2020. premašili 5,6 milijardi kuna, dok su prihodi iz inozemstva iznosili 2,8 milijardi kuna. Rast prihoda iz inozemstva je 30 posto u odnosu na 2019. godinu.
CISEx danas objedinjuje 27-36 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika.
U CISEx-u ističu da je udio izvoza u prihodu od prodaje po prvi puta veći od prihoda na domaćem tržištu i iznosi 53 posto prihoda od prodaje. Prosječan udio izvoza u prihodu IT industrije u Hrvatskoj iznosi 38 posto, dok prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg ukupnog gospodarstva iznosi oko 21 posto.
CISEx tradicionalno analizira poslovanje svojih članica, a u analizi koristi podatke koji su u tom trenutku javno dostupni u bazi FINAe (info.BIZ). S obzirom na to da se struktura članstva svake godine mijenja – u pravilu broj članova raste, napominju u Udruzi – svake godine objavljuju se višegodišnji pokazatelji za trenutno članstvo kako bi rezultati analize bili objektivni i usporedivi.
Posljednja analiza obuhvaća 267 tvrtki članica CISEx-a čiji su financijski izvještaji javno dostupni u trenutku kada je analiza rađena.

Sredinom prošle godine među članovima je provedena anketa o očekivanim prihodima, izvozu i broju zaposlenih pa su rezultati ankete uspoređeni s konačnom realizacijom u prošloj godini. Pokazalo se da su ostvareni rezultati nešto bolji od očekivanih.
Neto marža porasla je s 10 posto u 2019. na 11 posto u prošloj godini. To je rezultat jačanja izvoza, ali i ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije. Također, djelomično je rast neto marže i rezultat snižene efektivne stope poreza na dobit kod članica CISEx-a, a koja za 2020. prosječno iznosi 10 posto. U prethodnim godinama ta stopa je iznosila 13-15 posto, a sada je značajno manja zahvaljujući olakšicama prema Zakonu o poticanju ulaganja i Zakonu o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte.
Usporedba postotnog rasta – CISEX IT i RH IT (J62)
U analizi se ističe da su članice CISEx-a u 2020. evidentirale 722 milijuna kuna dugotrajne imovine nastale vlastitim razvojem. To je 42 posto više nego 2019. godine, a predstavlja 39 posto ukupnih izdataka za razvoj na razini cijelog hrvatskog gospodarstva.
CISEx je objavio i popis svojih vodećih 30 članica po prihodu i izvozu. Vodećih pet izvoznika su Nanobit, Infobip, Span, Končar inženjering za energetiku i transport te Rimac automobili.
Po prihodima prednjači Končar inženjering za energetiku i transport, a slijede Nanobit, Span, Infobip i Rimac automobili.
Izvor: FINA; Obrada: Tajana Barančić, Astra poslovni inženjering d.o.o.Advertisement