Google kupuje hrvatski Photomath

0

GOOGLE kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath, objavio je Reuters. Kupnju još trebaju potvrditi regulacijska tijela Europske unije. Rok za tu odluku regulacijskih tijela je 28. ožujka ove godine.

“Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022., što je podložno regulatornom pregledu”, rekao je Googleov glasnogovornik.



“Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost pružanja boljih iskustava u učenju matematike učenicima te će pomoći u proširenju Googleove ponude pomoći korisnicima za rješavanje domaćih zadaća”, dodao je.

Prije nekoliko dana objavili da su osigurali 23 milijuna dolara za razvoj svoje aplikacije

Osnivač i tvorac Photomatha Damir Sabol te njegovi partneri ulagači prije nekoliko dana su objavili da je tvrtka Photomath prije nekoliko je dana osigurala 23 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikacije za učenje matematike, koja po podacima tvrtke ima više od 220 milijuna preuzimanja.

Sabol je kazao da je trenutni njegov i udjel osnivača oko 50 posto te da se ti udjeli smanjuju i investicijama drugih, pri čemu je otkrio i da i zaposlenima daju mogućnost stjecanja udjela u tvrtki te da je do sada, tj. u sedam godina od pokretanja, u razvoj aplikacije s ovom novom investicijom uloženo ukupno oko 40 milijuna dolara.

Rekao je i da se osim ukupnih 220 milijuna preuzimanja aplikacije u svijetu, oko 10 milijuna korisnika aktivno njome služi svaki mjesec, kao i da je tržišni potencijal u milijardu učenika koji moraju učiti matematiku.

Oko 50 posto korisnika su srednjoškolci, oko 20 posto osnovnoškolci, a ima i dosta studenata i nastavnika te oko 7 posto roditelja koji time žele pomoći djeci u učenju, dok im je među tržištima najjače SAD s 25 posto korisnika pa Rusija s 12 posto, a jaki su i u Indoneziji, Brazilu, Italiji i praktički u cijelom svijetu. U Hrvatskoj, kako je kazao, na žalost nemaju veliki postotak korisnika.

Što je Photomath

Photomath je besplatna aplikacija i jednostavna je za upotrebu. Djeluje kao digitalni instruktor matematike i pomaže učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih zadataka.

Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija koristi računalni vid, umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi riješila zadatke. Aplikacija je već postigla impresivan uspjeh na svjetskoj razini.

Photomath nije samo aplikacija koja rješava matematičke zadatke, ona je pametno dizajnirana tako da radi kao edukacijska aplikacija i studentima objašnjava i uči ih procese rješavanja matematičkih problema. Donji video dat će vam dobru ideju kako to radi korak po korak.

Tehnologija koja je prvotno razvijena u sklopu racuni.hr poslužila je kao osnova i u suštini je i dalje glavni mozak iza Photomatha. Počelo je jednostavnim prepoznavanjem znakova na računima, a danas Photomath prepoznaje stotine različitih fontova, pa čak i rukopis.

Index.hr/Reuters