skip to Main Content
Google razvio sustav koji čipove dizajnira brže od ljudskih dizajnera
Google-razvio-sustav-koji-cipove-dizajnira-brze-od-ljudskih-dizajnera

Google tvrdi da je razvio softver za umjetnu inteligenciju koji može dizajnirati računalne čipove brže nego što to mogu ljudi.
Tehnički div u članku objavljenom u srijedu u časopisu Nature navodi da njegov softver može dizajnirati čip za koji ljudima treba mjesec dana za manje od šest sati.
Google je već koristio umjetnu inteligenciju za razvoj sljedeće iteracije svojih čipova za procesore za obradu tenzora (Tensor Process Unit / TPU), integriranih sklopova koje je Google razvio posebno za neuronske mreže za strojno učenje na temelju svog softvera TensorFlow.
“Naša metoda koristila se za dizajniranje prilikom proizvodnje nove generacije Google TPU-a”, napisali su autori članka, predvođeni čelnicama Googleova odjela za strojno učenje Azalijom Mirhoseini i Annom Goldie.
Drugim riječima, Google koristi umjetnu inteligenciju kako bi dizajnirao čipove koji se mogu koristiti za kreiranje još sofisticiranijih sustava umjetne inteligencije.
Googleov inteligentni softver može dizajnirati čipa, odnosno isplanirati kako rasporediti komponente poput CPU-a, GPU-a i memorije na  matičnu ploču. Pozicioniranje ovih komponenti na tako malo prostotu izuzetno je važno jer utječe na potrošnju energije i brzinu obrade čipa.
Da bi optimalno dizajnirali takve sklopove, ljudima trebaju mjeseci, dok Googleov pojačani sustav za duboko učenje – algoritam koji je istreniran da poduzima radnje kako bi ostvario najučinkovitiji rezultat – to čini s relativno manje napora.
Kreativna umjetna inteligencija
Riječ je o sustavu sličnom onima koji pobjeđuju ljude u misaonim igrama poput Goa i šaha. U tim scenarijima algoritmi su istrenirani da povlače poteze kako bi pobijedili, dok su u procesu dizajniranja čipova istrenirani da rasporede komponente kako bi sustav bio što učinkovitiji. Kako bi naučio što je dobro, a što nije, sustav je “nahranjen” podacima za više od 10.000 dizajniranih čipova.
Dok ljudi prilikom dizajniranja čipova uglavnom raspoređuju komponente u uredne linije, Googleov inteligentni sustav koristi raspršeni pristup. To nije prvi put da sustav umjetne inteligencije ruši uobičajena pravila nakon što je naučio izvršavati neki zadatak na temelju ljudskog djelovanja. Poznati “AlphaGo” iz DeepMinda povukao je krajnje nekonvencionalan potez protiv svjetskog prvaka mu igri Go Leeja Sedola 2016. kojim je zapanjio igrače Goa širom svijeta.
Googleovi inženjeri u članku navode kako bi njihovo znanstveno dostignuće moglo imati “veliki utjecaj” na sektor poluvodiča.
Glavni Facebookov znanstvenik za umjetnu inteligenciju, Yann LeCun, poručio je na Twitteru kako je riječ o vrlo zanimljivom radu, dok časopis Nature ocjenjuje da je riječ o “važnom dostignuću” koje će “biti od velike pomoći u ubrzanju lanca opskrbe”.
Međutim, časopis upozorava da se “tehnološka znanja moraju dijeliti kako bi se osiguralo da kompanijski sustav postane doista globalan”. Također, ističu kako se industrija mora pobrinuti da tehnologije koje skraćuju vrijeme razvoja i proizvodnje ne rastjeraju ljude s potrebnim temeljnim znanjima i vještinama.

33

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search