Google traži rješenje za dešifrovanje rukopisa ljekara

Veliki broj ljekara užurbano piše recepte, što pacijentima čini gotovo nemogućim da shvate šta su napisali. Taj problem postoji već decenijama i mnoge tehnološke firme pokušavaju da ga riješe sa malo ili bez uspjeha. Izgleda da Google ima rješenje.

Tehnološki gigant objavio je na godišnjoj konferenciji u Indiji da sarađuje sa farmaceutima na istraživanju načina za dešifrovanje rukopisa ljekara.

Funkcija, koja je trenutno u fazi istraživanja i još nije spremna da bude predstavljena javnosti, omogućava korisnicima da fotografišu recept ili da ga prenesu iz biblioteke fotografija.

Kada se slika obradi, aplikacija otkriva i ističe ljekove pomenute u bilješci, pokazao je izvršni direktor Google Sundar Pičaj.

-Ovo će djelovati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju rukom pisanih medicinskih dokumenata povećanjem broja ljudi, kao što su farmaceuti, ali nikakva odluka neće biti donjeta isključivo na osnovu rezultata ove tehnologije – navodi se u saopštenju kompanije.

Google za Indiju je godišnji događaj kompanije na tržištu Južne Azije, gdje prikazuje desetine novih proizvoda u razvoju.

Kompanija je saopštila i da radi na jedinstvenom modelu i za govor i za tekst koji će pokrivati više od 100 indijskih jezika, kako bi se omogućilo internet putovanje miliona pojedinaca na tržištu Južne Azije.

Indija je ključno tržište za Google sa preko pola milijarde korisnika.

Međutim, ovo je bila jedna od najtežih godina za Google na tržištu Južne Azije, jer ga je indijski antimonopolski regulator dvaput “ošamario” posljednjih mjeseci.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top