Google Wallet stigao u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju

0

Google Wallet je nedavno postao mnogo korisniji zahvaljujući novim mogućnostima. Tako sada ova aplikacija omogućava korisnicima da na nju pohranjuju lične karte i pasoše, uz svoje kreditne kartice i potvrde o vakcinisanju. To je u skladu sa Google-ovim najavama iz prošle godine da će ovu uslugu pretvoriti u jedno mjesto za upravljanje digitalnim karticama za plaćanja, identifikaciju i još mnogo toga. Google je sada ovu uslugu proširio na još 5 država, među kojima su tri države bivše Jugoslavije.

U objavi kompanije navedeno je da je Google Wallet stigao u Albaniju, Argentinu, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Ovo je drugo širenje usluge u posljednjih 8 mjeseci, jer je Google u jedanaestom mjesecu prošle godine uslugu učinio dostupnom za još 12 zemalja širom Azije, Evrope i Sjeverne Amerike.Međutim, ne podržavaju sve banke u ovim zemljama Google Wallet. 9to5Google prenosi da u ovom trenutku samo klijenti NLB Banke u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini mogu koristiti ovu uslugu. U Crnoj Gori je podržano više banaka: Crnogorska komercijalna banka, Erste Bank, Hipotekarna Banka i NLB Banka. U Albaniji, Wallet podržava samo ProCredit Bank Albania.

Podsjećamo da je od ranije Wallet dostupan u Hrvatskoj i Srbiji.

Za one koji su manje upoznati, usluga Google Wallet je dostupna, prije svega, na svim Android telefonima koji podržavaju NFC (near field communication).

Usluga nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode plaćanja, kao što su praktičnost, sigurnost i fleksibilnost. Kao rezultat toga, vjerovatno je da će Google Wallet nastaviti da dobija na popularnosti u zemljama širom svijeta. S obzirom na to da su konkurenti digitalni sistemi plaćanja kao što su Apple Pay i Samsung Pay već dostupni u brojnim zemljama, očekivano je da Google širi svoju uslugu na još zemalja kako bi održao korak sa konkurencijom.