Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

googleov-debakl:-zbog-pogresnog-odgovora-ai,-vrijednost-kompanije-pala-za-100-milijardi-dolara

Prilikom najave korištenja AI chatbota u svojoj tražilici Bing, izvršni direktor Microsofta rekao je kako je utrka započela, a nakon što su i Microsoft i Google stavili prve karte na stol, jasno je tko ima prednost na početku te utrke. Dok su novinari i analitičari prilično zadivljeni onim što je Microsoft prikazao, Google je doživio priličan debakl. Nakon demonstracije njihova chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji, cijena dionice pala je za skoro osam posto, dok je tržišna vrijednost kompanija potonula za čak oko 100 milijardi dolara.

Googleov AI chatbot Bard dostupan je samo malom broju korisnika, dok bi svima trebao biti dostupan za nekoliko tjedana, a kompanija je na Twitteru objavila demo s kojim je željela pokazati njegove mogućnosti i kako ćemo ga moći koristiti u svakodnevici.

U tom demu, Bard je odgovorio na pitanje korisnika o novim otkrićima teleskopa James Webb o kojima bi mogao reći svojem 9-godišnjem djetetu. Među nekoliko odgovora, Bard je napisao kako je ovaj teleskop prvi snimio fotografiju planeta izvan Sunčeva sustava. No kao što je poznato, prva fotografija takva planeta snimljena je još 2004. godine putem najvećeg optičkog teleskopa iz Čilea.

Ovo je upravo ono čega su se u Googleu bojali. Naime, nakon što je ChatGPT zadivio svijet, počelo se govoriti kako će upravo tako izgledati budućnost pretraživanja na internetu – umjesto linkova na kojima možemo pronaći odgovore na naša pitanja, tražilica, odnosno umjetna inteligencija dat će nam te odgovore direktno. Izvori iz Googlea tada su govorili kako u kompaniji ne žele požuriti s implementacijom AI u tražilicu jer bi u slučaju nekog netočnog odgovora njihova reputacija došla u pitanje.

No kako su ChatGPT vidjeli kao veliku prijetnju, pogotovo što je Microsoft uložio veliki novac u OpenAI, odlučili su požuriti s predstavljanjem vlastitog AI chatbota i svakako ne mogu biti zadovoljni prvim rezultatima.

Ovo naglašava važnost rigoroznog procesa testiranja, s čime počinje ovaj tjedan u sklopu programa Trusted Tester, komentirali su iz Googlea situaciju s pogrešnim odgovorom. Kažu kako će kombinirati rezultate svog testiranja s feedbackom korisnika kako bi bili sigurni da Bard ispunjava visoke kriterije kvalitete i sigurnosti.

Izvor: zimo.hr/CNN


poslovnenovine.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top