skip to Main Content
Grad Kastav dobiva aplikaciju za interakciju s građanima
Grad-kastav-dobiva-aplikaciju-za-interakciju-s-gradjanima

Grad Kastav od idućeg tjedna dobiva aplikaciju za informiranje i interakciju s građanima. Aplikaciju je razvila tvrtka Exevio, koja je na njoj radila devet mjeseci.
“Aplikacija KastAPP razvijena kao dio Smart city projekta Grada Kastva i omogućit će korisnicima praćenje svih novosti u gradu. Naš je zadatak informirati sugrađane, pa kad je riječ o javnom savjetovanju, izmjeni prostornog plana, urbanističkog i slično, informacija mora biti dostupna svim građanima”, rekao je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.
Aplikacija će omogućiti građanima da lakše utječu na kreiranje gradskih politika. Naime uz informacije poput dvodnevne vremenske prognoze za Kastav i okolicu, kartu grada, Kalendar radova s detaljnim opisom svih radova koji se na nekom dijelu Kastavštine trenutačno odvijaju ili se najavljuje njihov početak, Turističke zanimljivosti o trenutačnim događanjima, kulturnoj povijesti i spomenicima Kastavštine te opće informacije o gradskoj upravi, aplikacija sadrži i rubriku u kojoj građani mogu postavljati pitanja gradskoj upravi i službama.
Gradonačelnik obećao dvosmjernu komunikaciju
“Kroz rubriku ‘Pitamo vas’ građani mogu aktivno sudjelovati u svim događajima koje se tiču njihova življenja u Gradu, kroz ‘Inicijativu građana’ mogu izraziti svoje želje, predlagati inicijative o okupljanjima ili slično, a kroz rubriku ‘Prijava problema’ mogu promptno reagirati na komunalne, vodoopskrbne ili energetske probleme”, objasnio je Denis Mijolović iz tvrtke Exevio.
“Komunikacija će biti dvosmjerna i motivirajuća u svakom trenutku”, tvrdi gradonačelnik Mostarac.
Istaknuo je i važnost turističkog aspekta aplikacije KastAPP te najavio da je u pripremi modul minirefernduma kroz koji bi se građani uključili u javna savjetovanja i kreiranje lokalnih politika.
Vedran Kružić iz Regionalne razvojne agencije naglasio je da je riječ o realizaciji projekta koji je započeo 2017. godine. Grad Kastav je prvi u Hrvatskoj donio Strategiju razvoja Pametnog grada, a nova gradska aplikacija dio je provedbe tog važnog dokumenta.
“Europska komisija sve više novca izdvaja za ovakva rješenja, a to znači otvaranje stotina novih radnih mjesta upravo kako bi se pametno i odgovorno upravljalo gradom i tako potaknuo razvoj i podigla kvaliteta života. Važno nam je upravljanje podacima, donošenje odluka u kriznim situacijama. Bitno je smanjivati krive poteze jer broj stanovnika na ovom području raste. Kastav nije smart grad, nego smART grad”, rekao je Kružić te dodao kako  je Kastav s ovom apliakcijiom utvrdio poziciju među top tri manja grada u Hrvatskoj po pametnim rješenjima.
Aplikacija će se kontinuirano razvijati i nadopunjavati novim funkcionalnostima, a preuzeti se može u Google Storeu.

24

Vezani članci

Back To Top
Search