Grad Kastav dobiva aplikaciju za interakciju s građanima

0
grad-kastav-dobiva-aplikaciju-za-interakciju-s-gradjanima

Grad Kastav od idućeg tjedna dobiva aplikaciju za informiranje i interakciju s građanima. Aplikaciju je razvila tvrtka Exevio, koja je na njoj radila devet mjeseci.
“Aplikacija KastAPP razvijena kao dio Smart city projekta Grada Kastva i omogućit će korisnicima praćenje svih novosti u gradu. Naš je zadatak informirati sugrađane, pa kad je riječ o javnom savjetovanju, izmjeni prostornog plana, urbanističkog i slično, informacija mora biti dostupna svim građanima”, rekao je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.
Aplikacija će omogućiti građanima da lakše utječu na kreiranje gradskih politika. Naime uz niz informacija, poput: dvodnevne vremenske prognoze za Kastav i okolicu; kartu grada; Kalendar radova s detaljnim opisom svih radova koji se na nekom dijelu Kastavštine trenutačno odvijaju ili se najavljuje njihov početak; Turističke zanimljivosti o trenutačnim događanjima, kulturnoj povijesti i spomenicima Kastavštine te opće informacije o gradskoj upravi, aplikacija,  sadrži i rubriku u kojoj građani mogu postavljati pitanja gradskoj upravi i službama.
Gradonačelnik obećao dvosmjernu komunikaciju
“Kroz rubriku ‘Pitamo vas‘ građani mogu aktivno sudjelovati u svim događajima koje se tiču njihova življenja u Gradu, kroz ‘Inicijativu građana’ mogu izraziti svoje želje, predlagati inicijative o okupljanjima ili slično, a kroz rubriku ‘Prijava problema’ mogu promptno reagirati na komunalne, vodoopskrbne ili energetske probleme”, objasnio je Denis Mijolović iz tvrtke Exevio.
“Komunikacija će biti dvosmjerna i motivirajuća u svakom trenutku”, tvrdi gradonačelnik Mostarac.
Istaknuo je i važnost turističkog aspekta aplikacije KastAPP te najavio da je u pripremi modul minirefernduma kroz koji bi se građani uključili u javna savjetovanja i kreiranje lokalnih politika.
Vedran Kružić iz Regionalne razvojne agencije naglasio je da je riječ o realizaciji projekta koji je započeo 2017. godine. Grad Kastav je prvi u Hrvatskoj donio Strategiju razvoja Pametnog grada, a nova gradska aplikacija dio je provedbe tog važnog dokumenta.
“Europska komisija sve više novca izdvaja za ovakva rješenja, a to znači otvaranje stotina novih radnih mjesta upravo kako bi se pametno i odgovorno upravljalo gradom i tako potaknuo razvoj i podigla kvaliteta života. Važno nam je upravljanje podacima, donošenje odluka u kriznim situacijama. Bitno je smanjivati krive poteze jer broj stanovnika na ovom području raste. Kastav nije smart grad, nego smART grad”, rekao je Kružić te dodao kako  je Kastav s ovom apliakcijiom utvrdio poziciju među top tri manja grada u Hrvatskoj po pametnim rješenjima.
Aplikacija će se kontinuirano razvijati i nadopunjavati novim funkcionalnostima, a preuzeti se može u Google Storeu.Advertisement