Skip to content

144 Hz, 240 Hz ili 300 Hz? Koja vam je frekvencija osvježavanja zaslona stvarno potrebna?

144-hz,-240-hz-ili-300-hz?-koja-vam-je-frekvencija-osvjezavanja-zaslona-stvarno-potrebna?

Potraga za novim monitorom odvest će vas u proučavanje mnogih specifikacija, no ona koja bi mogla izazvati dileme je frekvencija osvježavanja zaslona. Veća frekvencija ujedno znači i veći iznos koji morate izdvojiti za monitor te se sve na kraju svodi na pitanje zašto ga kupujete i za što će vam služiti računalo.

Običan ste korisnik ili gejmer? Želite igrati najnovije igre ili ipak imate nešto skromnija očekivanja od gejminga? U nastavku teksta razjasnit ćemo što znače više vrijednosti frekvencije osvježavanja zaslona od 144 Hz, 240 Hz te 300 Hz te kome su namijenjeni monitori s takvim specifikacijama.

LG UltraGear OLED Gaming Monitor(45GR95QE)_01 KV

Što je frekvencija osvježavanja zaslona?

Jednostavnim rječnikom, frekvencija osvježavanja zaslona daje informaciju koliko se puta u sekundi zaslon ažurira, a mjeri se u hercima (Hz). Standardni zasloni od 60 Hz koji su vrlo često u upotrebi prema tome se ažuriraju 60 puta u sekundi, što je sasvim dovoljno za većinu jednostavnih zadataka na računalu. Na istoj vrijednosti funkcionira i veliki broj televizija, iako novi standard nameće dvostruko veću brojku od 120 Hz.

Monitor od 120 Hz prikazuje dvostruko više sličica u sekundi nego onaj od 60 Hz. Znači li to da se vrijednost od 120 Hz može nazvati visokom frekvencijom osvježavanja zaslona? Ovdje se ne može dati jedinstveni odgovor jer on ovisi o interpretaciji, no može se općenito reći da bi bio negativan. Visoke frekvencije osvježavanja zaslona ipak bi se više odnosile na 144 Hz. Ovo je jedna od početnih viših vrijednosti gejmerskih monitora pa na neki način predstavlja granicu naprednijih specifikacija frekvencije osvježavanja.

asus VG28UQL1A gaming monitor

Zašto kupiti monitor od 144 Hz, 240 Hz ili 300 Hz?

Pravilo glasi da veći broj sličica u sekundi garantira bolje i fluidnije prikaze na zaslonu. Ako igrate neku igru, zasloni s većom frekvencijom osvježavanja brže će reagirati na vaše inpute i jednostavno će njihova responzivnost biti mnogo brža. Isto se ne odnosi samo na gejming jer ćete i tijekom surfanja webom primijetiti veliku razliku.

Razlika nije uvijek vidljiva

Razlika koju korisnik primijeti kad kupi novi monitor uvjerit će ga da je napravio ispravnu odluku kad se odlučio na onog koji ima veću frekvenciju osvježavanja. Nažalost, to neće baš uvijek biti tako i konkretiziranje kvalitete koju veće vrijednosti garantiraju u praksi funkcionira bitno drugačije.

Razlika između monitora od 60 Hz i 120 Hz mnogo lakše će biti vidljiva od one između monitora od 240 Hz i 360 Hz. Isto se može reći i kod nižih i viših vrijednosti sličica u sekundi. Dakle, razlike su mnogo lakše vidljive na donjem dijelu ljestvice.

Zanimljive su bile neke usporedbe koje su pokazale kako korisnici kod viših frekvencija osvježavanja zaslona baš i ne prepoznaju neke temeljne razlike.

ASUS PG259QN
ASUS PG259QN

Asus je tijekom 2020. godine plasirao na tržište PG259QN kao prvi monitor s frekvencijom osvježavanja od 360 Hz. Još neki monitori koji su u međuvremenu također dostigli visoke razine su ViewSonic Elite XG250 (280 Hz) i MSI Oculux NX253R (360 Hz).

Svi ovi monitori zajedno su slovili kao apsolutni „must-have“ kad je u pitanju eSports te se kupce uvjeravalo kako će s njima doživjeti novu razinu gejminga koja čini razliku.

MSI Oculux NX253R
MSI Oculux NX253R

YouTube kanal Linus Tech Tips koji se bavi tehnologijom te usporedbama tech proizvoda testirao je koliko je zapravo vidljiva razlika između spomenutog Asusovog monitora od 360 Hz te drugih monitora od 240 Hz. Istraživanje je pokazalo da bitnije razlike uopće nisu primijećene.

Cijelo testiranje možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

monitor 480 Hz

Treba li ići na kupnju monitora s višim frekvencijama osvježavanja?

Više frekvencije osvježavanja mogu od vas napraviti boljeg gejmera i pružiti vam određenu prednost kad je u pitanju fluidnost prikaza na zaslonu te bolji feedback u odnosu na ono što se na njemu nalazi. S druge strane, definitivno postoji granica kod koje većina korisnika koji nisu u eSports krugovima neće vidjeti konkretne razlike među visokim frekvencijama osvježavanja i njihove detalje.

Također je važno znati da nema smisla kupnja monitora s visokom frekvencijom osvježavanja ako u igrama koje igrate ne možete proizvesti 240 sličica u sekundi. Nekome tko na ozbiljnoj razini igra online igre te sudjeluje u eSports natjecanjima visoke frekvencije osvježavanja bit će iznimno važne i korisne. Ako niste taj tip gejmera ili nemate gejming računalo koje ima vrhunske specifikacije, kupnja spomenutih monitora neće se isplatiti.

U slučaju da ste obični gejmer koji voli individualna gejming iskustva, moderni zasloni od 120 Hz bit će sasvim dovoljni i mogu pružiti sjajne doživljaje HDR vizuala.

Igre funkcioniraju ipak drugačije nego što mislimo. Više frekvencije osvježavanja će u njima pružiti bolje i kvalitetnije teksture, bolje osvjetljenje, realističnije refleksije i sjene, no kod velike većine igraćih naslova neke velike promjene ili potpuno novo igračko iskustvo teško da se može očekivati.

Na kraju je važno znati da frekvencija osvježavanja nije jedina specifikacija koju je potrebno gledati prilikom kupnje novog monitora. Obratite pozornost na to kako će se monitor spajati na vaše računalo te na dodatne dvije stavke: vrijeme reakcije piksela (vrijeme potrebno da piksel na zaslonu promijeni boju) te gustoća piksela.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept