5 tajni u vezi kamera pametnih telefona za koje možda niste znali!

5-tajni-u-vezi-kamera-pametnih-telefona-za-koje-mozda-niste-znali!

Kada proizvođači pametnih telefona govore o specifikacijama kamere svog telefona, broj megapiksela obično privlači većinu pažnje. Ostale specifikacije kamera, od kojih su neke odgovorne za veliku većinu svega onoga što kamere odrađuju, dobivaju vrlo malo pozornosti.

Iako je broj megapiksela bitan, on doprinosi samo djeliću ukupne kvalitete kamere vašeg pametnog telefona. Ako odvojite vrijeme za istraživanje dodatnih specifikacija, pronaći ćete puno jednako važnih specifikacija kamere, koje odlučuju o kvaliteti fotografija i videozapisa, koje kamera proizvodi. Koje su to tajne specifikacije kamere o kojima se baš i ne govori?

Realme 8 Pro 108mp kamera

Što čini jednu kvalitetnu kameru pametnog telefona?

Prije nego što počnemo govoriti o specifikacijama, vrijedi naglasiti da kvaliteta kamere pametnog telefona ovisi o složenoj međuigri hardverskih i softverskih komponenti. Iako potrošače obično privlači hardverska strana stvari, softverska je komponenta jednako važna. Kamera pametnog telefona s najboljim mogućim hardverom neće isporučiti zadivljujuće slike bez snažnog softvera za obradu slike koji će to sigurnosno kopirati. Čak i sa skromnim hardverom, moćan softver za obradu slike može stvoriti magiju s vašim fotoaparatom. Bez dobrog spoja dviju strana, uređaj neće imati kvalitetne kamere.

Po čemu se sve ističe jedna kvalitetna kamera nekog pametnog telefona? Evo nekih od stvari:

  1. Veličina senzora

Senzor slike pametnog telefona komponenta je kamere koja proizvodi slike pomoću svjetla, koje ulazi u kameru. To je jedna od najkritičnijih komponenti kamere pametnog telefona; zato je njegova veličina bitna. Bez previše tehničke prirode, što je senzor slike veći, to može primiti više svjetla, a time i bolju kvalitetu slike koju potencijalno može proizvesti. Senzori pametnih telefona obično se mjere u inčima (ili, češće, djelićima inča). Do danas se nijedna kamera pametnog telefona ne može pohvaliti senzorom većim od 1″. Samsung Galaxy A53 ima skromnu veličinu senzora od 1/1.7″ i kombinira se s drugim kvalitetnim komponentama za proizvodnju dobrih slika. Kada pogledate slike senzora od 1/1.33″ Samsung Galaxy S22 Ultra (vjerojatno jedna od najboljih značajki S22 Ultra i jedna od najvećih na tržištu), shvatit ćete zašto je veličina senzora bitna. Iako veličina senzora nije ispričati cijelu priču, dramatično utječe na kvalitetu slika koje snimate.

Huawei P40 Pro+ kamera

  1. Veličina piksela ili točkica

Tu trebamo biti oprezni i ovo ne trebamo miješati s brojem megapiksela. Veličina piksela je broj piksela ili sićušnih točkica, koje hvataju svjetlost na površini senzora slike fotoaparata. U pogledu stvaranja svake fotografije, pogotovo one na pametnom telefonu, svjetlost je od ogromne važnosti. Zbog toga je važna i veličina piksela. Što je svaki piksel veći, to više svjetla može uhvatiti, što potencijalno znači bolju kvalitetu slike.

Ovo još jednom naglašava važnost veličine senzora jer veličina senzora određuje koliko će piksela stati na njegovu površinu i koliko ti pikseli mogu biti veliki. Kamere pametnih telefona s manjim pikselima obično imaju problema s digitalnim šumom, posebno pri snimanju fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja.

Dakle, sljedeći put kad budete radili specifikacije, sjetite se da je veća veličina piksela, koja je mjerena u mikrometrima (µm), obično bolja. Međutim, moćni periferni hardver i softver za obradu slika na modernim pametnim telefonima mogu učiniti da manje veličine piksela proizvedu zapanjujuće slike.

huawei-p40-pro-kamera

  1. Mega pikseli

Proizvođači vole govoriti o ovom jednom aspektu kamera pametnih telefona. Međutim, broj megapiksela ima mnogo više nijansi od onoga što često čujemo. Iako izravno određuje razlučivost slika koju kamera vašeg pametnog telefona može proizvesti, ne drži asove u kvaliteti slike.

Evo u čemu je stvar. Što je veći broj megapiksela, to je veća razlučivost vaših slika. Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Više megapiksela može značiti manje veličine piksela. Zamislite da je senzor slike vaš stol za blagovanje, a tanjuri koje stavljate na njega su pikseli. Za veći broj megapiksela, morate staviti više manjih tanjura (manjih piksela) na stol za blagovanje. Veliki tanjuri (veći pikseli) zauzeli bi više prostora, a manje biste ih mogli staviti na isti stol za blagovanje. Dakle, dobivate manju rezoluciju. No, stvari postaju i kompliciranije. Veći pikseli hvataju više svjetla i tako značajno poboljšavaju performanse vaše kamere u uvjetima slabog osvjetljenja. Dakle, iako dobivate veću rezoluciju s više manjih piksela, to bi moglo negativno utjecati na kvalitetu slike ako tehnologija koja je podržava nije dovoljno dobra. To je razlog zašto unatoč korištenju kamere od 108 MP na svom pametnom telefonu S22 Ultra, Samsung koristi povezivanje piksela za kombiniranje manjih piksela u veće za bolje slike.

Nokia 7.2 kamera

  1. Optička stabilizacija slike ili OIS

Ako ste snimili neki video ili fotografirali fotografiju dok ste bili u pokretu, vjerojatno biste primijetili da fotografija izgleda pomalo drhtavo i zamućeno. Isto vrijedi i za videozapis. Optička stabilizacija slike obećanje je rješenja tog problema. Ponekad čak i ne morate biti u pokretu da biste dobili drhtave ili zamućene videozapise i slike; blagi pokreti ruku također mogu uzrokovati to. Nažalost, OIS hardver nije jeftin. Međutim, snimanje stabilnih videozapisa i slika bez zamućenja od pokreta je od vitalne važnosti. Neki proizvođači pametnih telefona koriste elektroničku stabilizaciju slike (EIS), softverski pokušaj repliciranja funkcija OIS-a, što je tehnologija izgrađena oko namjenske hardverske komponente. Kada kupujete svoj sljedeći vrhunski pametni telefon ili pravi vodeći model, trebali biste potražiti OIS tehnologiju na listu sa specifikacijama fotoaparata.

Huawei Mate 20X 5G kamerat

  1. Optički ili digitalni zum

Digitalno zumiranje na kameri pametnog telefona softverski je pokušaj da udaljeni objekti ispred vaše kamere izgledaju bliže. Digitalno zumiranje većinom jednostavno izrezuje sliku ispred sebe i ispunjava zaslon vašeg telefona izrezanim dijelom. Manje je stvarnog zumiranja, a više obrezivanja. Zbog toga slike generirane isključivo digitalnim zumiranjem ponekad imaju piksele ili im nedostaju fini detalji.

S druge strane, optičko zumiranje događa se kada pametni telefon prilagodi svoje komponente leće kako bi se više fokusirao na objekt. Optički zum prilagođava domet kamere pametnog telefona podešavanjem žarišne duljine. To je ono što “istinski povećava” predmet. Za razliku od digitalnog zuma, optički zum ne utječe negativno na kvalitetu slike i rezoluciju dobivene slike.

Ako pametni telefon s kamerom od 20 MP koristi dvostruki digitalni zum kako bi fokusirao područje od interesa, on odbacuje 10 MP rezolucije uz izrezano područje. Preostalih 1OMP se zatim razvlači preko platna kako bi se stvorila fotografija od 20 MP.

Kolosalna moć zumiranja Samsung Galaxy S22 Ultra, o kojem se mnogo govori, prvenstveno je zahvaljujući optičkom zumiranju od tri i čak deset puta. Potreba za optičkim zumom jedan je od primarnih razloga zašto većina pametnih telefona dolazi s više od jedne kamere. Dakle, kada budete proučavali specifikacije kamere za svoj sljedeći pametni telefon, imajte na umu da bi 10x optički zum na listi sa specifikacijama mogao imati veću vrijednost od tog stostrukog digitalnog zuma.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top