Čokoladni 3D pisač, Cocoa Press, isporučuje se ove jeseni za 1499 USD. Prednarudžbe počinju u travnju!

cokoladni-3d-pisac,-cocoa-press,-isporucuje-se-ove-jeseni-za-1499-usd.-prednarudzbe-pocinju-u-travnju!

Umjesto ispisa u plastici, na koje smo već navikli, ovaj pisač izrađuje proizvode koje možete jesti.

Svi poznati 3D pisači ispisuju iz nekog oblika plastike, bilo od niti ili od smole. Ali nadolazeći tiskar, Cocoa Press, koristi čokoladu za izradu proizvoda koje možete jesti. Zamisao natjecateljice Maker i Battlebots Ellie Weinstein, koja radi na iteracijama pisača od 2014., Cocoa Press bit će dostupna za prednarudžbu počevši od 17. travnja putem cocoapress.com.

Cocoa Press

Cocoa Press DIY (napravi sam) setovi, počet će sa prodajom po cijeni od 1499 USD i isporuka se očekuje tijekom rujna ove godine, dok će profesionalni paketi, koji dolaze u potpunosti napravljeni, koštati 3995 USD i isporučivat će se početkom 2024. Kada rezervirate svoj pisač, morat ćete položiti samo 100 USD depozita a ostatak uplate napraviti tijekom isporuke. Tvrtka kaže da će vam trebati oko 10 sati da sami sastavte cijel 3D printer. U svakom slučaju obziroma na razliku u cijeni isplati se sam sastaviti.

Cocoa Press ima dimenzije od 140 x 150 x 150 mm, što je malo za običan 3D printer, ali više nego dovoljno za većinu čokoladnih kreacija. Za razliku od većine plastičnih niti koje je potrebno zagrijati na 200 do 250 stupnjeva Celzijusa, ovaj pisač zagrijava svoju čokoladu samo do 33 stupnja Celzijusa, što je malo manje od tjelesne temperature.

Umjesto koluta plastične niti ili spremnika punog smole, Cocoa Press koristi patrone od 70 g posebne čokolade koja se skrućuje na temperaturama od 26,67 stupnjeva Celzijusa, koju će tvrtka prodavati po cijeni od 49 dolara za pakiranje od 10 komada. Komadići čokolade u obliku cigare idu u metalnu štrcaljku gdje se cijela stvar topi u isto vrijeme, umjesto da se topi dok prolazi kroz ekstruder (kao tipični FDM printer).

U svom videu s YouTuberom MandicReally, Weinstein je pokazao kako funkcionira Cocoa Press.

U videu možete vidjeti kako Cocoa Press proizvodi nekoliko dizajna uključujući čokoladnu ribu s pokretnim dijelovima i čokoladu u obliku bačve.

ČOKOLADA U OBLIKU BAČVE
ČOKOLADA U OBLIKU BAČVE

Pisač je siguran i higijenski jer čokolada dodiruje samo četiri dijela, koji se lako uklanjaju (bez alata) i čiste u sudoperu. Preša za kakao ima atraktivnu narančastu, srebrnu i crnu estetiku.

Koristi Ultimachine Archim2 32-bitni procesor koji pokreće Marlin firmware, isti tip koji dolazi na većini FDM pisača. Možete koristiti standardne 3D modele koje ste izradili ili preuzeli sa stranica kao što su Printables  ili Thingiverse, a zatim ih izrezati u PrusaSlicer.

Ovo nije prvi pisač koji je Cocoa Press izdao. Weinsteinova tvrtka prodala je veći i puno skuplji model, tehnički poznat kao verzija 5 “Chef”, za 9.995 dolara još 2020., no ona ga je prestala proizvoditi i sada se fokusirala na jeftiniji, manji model. Tvrtka je izjavila da će svi koji su kupili stari model njihovog printera besplatno dobiti ovaj novi primjerak.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top