Desetljeće kasnije, Vaš telefon još uvijek ne može zamijeniti profesionalnu kameru! Zašto?

desetljece-kasnije,-vas-telefon-jos-uvijek-ne-moze-zamijeniti-profesionalnu-kameru!-zasto?

Telefoni iz Applea, Samsunga i Huaweia uključuju neke od najboljih telefonskih kamera koje možete kupiti, kao što su iPhone 14 Pro, Huawei Mate 50 Pro i Samsung Galaxy S22 Ultra. No profesionalnim fotografima i filmašima to još uvijek nije dovoljno. Sveti gral je mogućnost imati uistinu veliki senzor slike poput onog koji biste pronašli u vrhunskim fotoaparatima bez zrcala i nosač objektiva koji se može pričvrstiti na vaš telefon. Zvuči dovoljno jednostavno, zar ne? Krivo…

Svi od Samsunga do Panasonica, Sonyja i Motorole pokušali su na neki način ovaj san pretvoriti u stvarnost. Sada je Xiaomi, treći najveći svjetski proizvođač telefona (iza Samsunga i Applea), posljednji koji je ponovno pokrenuo potragu za svetim gralom telefonske kamere. Tvrtka ima novi prototip telefona koji vam omogućuje montiranje Leica M leće na njega.

Ali ovo je samo koncept. Ako se pitate hoće li telefoni ikada učiniti namjenske profesionalne kamere zastarjelima, odgovor je odlučno ne. Prošlo desetljeće nam je pokazalo zašto.

xiaomi-200-mp-kamera-Redmi K50S Pro

Zašto su telefonske kamere ograničene

Prvo, važno je razumjeti kako radi kamera vašeg telefona. Iza objektiva nalazi se maleni senzor slike, manji od jedne Lego kocke. Ponekad se pojavljuju naslovi da su Sony, Sharp ili, prije mnogo godina, Panasonic stavili senzor od 1 inča ili 2,5 cm u telefon. Nažalost, taj naziv se ne odnosi na stvarne dimenzije iu stvarnosti, senzor slike od 1 inča je dijagonalno oko 0,6 inča, 1,5 cm ili, aproksimacije radi, dvije Lego kockice. Senzor od 1 inča je uspješno uguran među kamerama današnjih telefona, ali nažalost, to je još uvijek jedan od najvećih koji se može staviti u današnji telefon.

S druge strane današnje profesionalne kamere i fotoaparati imaju senzore koji su veličine čak 12 Lego kockica (postavljenih jedan do drugoga u pravokutniku četiri puta tri), a većina dolazi s kučištem koje vam omogućuje promjenu objektiva različitih veličina i namjena. “Sveti gral” bi bio staviti jedan od ovih većih senzora u današnji telefon.

We’ve been partnering with Sony for over a decade to create the world’s leading camera sensors for iPhone. Thanks to Ken and everyone on the team for showing me around the cutting-edge facility in Kumamoto today. pic.twitter.com/462SEkUbhi

— Tim Cook (@tim_cook) December 13, 2022

Ali veći senzori su skuplji od malih koji se koriste u vašem iPhoneu ili Samsungu, a to bi mogao biti problem većini ljudi. Tko želi telefon dva tri puta skuplji od iPhonea 14?! S druge strane leća za senzor kamere telefona je relativno mala. No leće za senzor punog kadra, osjetno su veće i što je još bitmo, zahtijevaju više prostora između stražnje strane leće i senzora. Telefonima jednostavno nedostaje ova “prostorija”, a da ne postanu znatno deblji poput klasičnog fotoaparata. E u tome je glavni keč zašto nikada telefon neće dostići klasični fotoaparat u kvaliteti slike, jet tko bi želio telefon debljine 10 cm?

Svake godine vidimo kako Apple, Samsung i slični poduzimaju male korake prema poboljšanju telefonske fotografije. Ali hardver telefonske kamere je uvelike dosegnuo plafon. Umjesto radikalnih poboljšanja kamere, dobivamo skromne nadogradnje. To bi mogao biti znak da su tvrtke izbrusile ono što potrošači žele. Ali to također možemo pripisati posljedicama ograničenja prostora i veličine sićušnih senzora.

Umjesto toga, proizvođači pametnih telefona koriste računalnu fotografiju kako bi prevladali ograničenja sićušnog senzora — manji dinamički raspon i osjetljivost na svjetlo. Huawei, Apple, Samsung koriste algoritme strojnog učenja i umjetnu inteligenciju za poboljšanje fotografija koje snimate telefonom.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top