skip to Main Content
DisplayPort ili HDMI? Koje je sučelje bolje koristiti za PC monitore?
Displayport-ili-hdmi?-koje-je-sucelje-bolje-koristiti-za-pc-monitore?

Prilikom kupnje monitora za računalo neke će možda iznenaditi da će neki proizvodi imati dva različita utora za spajanje. Radi se o popularnom HDMI sučelju, no ovdje se još našlo i DisplayPort sučelje koje nekima nije poznato. Naravno, postoje monitori za računalo koji imaju samo jedan utor koji je namijenjen za jedno od navedenih sučelja, no možemo se pitati u čemu je njihova razlika.

HDMI i DisplayPort imaju drugačije mogućnosti i namjene pa je važno razumjeti u kojim ih je situacijama bolje koristiti.

AOC C32G2ZE gaming monitor

Razlike u fizičkim karakteristikama

Stavimo li razlike po pitanju mogućnosti te kompatibilnosti sa strane, DisplayPort i HDMI sučelja se razlikuju. Sučelje DisplayPorta sastoji se od 20 pinova (iglica), asimetričnog je oblika i ponekad sadrži mehanički dodatak koji sprječava da se kabel nehotice isključi.

HDMI-jevo sučelje ima 19 pinova i simetričnog je oblika. Za razliku od DisplayPort kablova, HDMI ne sadrži mehaničke dodatke koji osiguravaju da ne dolazi do ispadanja iz utora. Ovo je jedan od razloga zašto HDMI kablovi s vremenom postaju labavi te im se gubi čvrstoća.

displayport-vs-HDMI

DisplayPort i HDMI – usporedba

DisplayPort i HDMI izrađeni su za različite namjene te imaju svoje prednosti i nedostatke. Njihov izbor na kraju ovisi o samom monitoru koji ćete koristiti.

Trenutno je najnovija specifikacija za HDMI pod oznakom HDMI 2.1a i podržava 8K rezoluciju na 60 Hz ili 4K na 120 Hz. U mogućnosti je prikazivati 10K sadržaj i dinamične HDR formate do 48 Gbps.

Najnovija specifikacija za DisplayPort je DisplayPort 2.0 koji podržava 8K rezoluciju na 60 Hz, HDR-10 i 10K rezoluciju na 60 Hz. Ima širi kapacitet bandwitha kad se usporedi s HDMI-jem 2.1 koji je s vrijednosti od 77.73 Gbps gotovo utrostručen u odnosu na DisplayPort 1.4.

U ovom trenutku malo je monitora koji su kompatibilni s DisplayPortom 2.0, a također ih nema previše koji podržavaju HDMI 2.1. Zbog toga se na tržištu kao najveće vrijednosti mogu naći monitori koji podržavaju HDMI 2.0 ili DisplayPort 1.4. Treba reći kako je ovdje DisplayPort 1.4 snažniji priključak jer podržava 4K rezoluciju na 120 Hz, 8K na 60 Hz i HDR, a HDMI 2.0 podržava samo 4K rezoluciju na 60 Hz i HDR.

Dodatni segment u kojem se DisplayPort i HDMI razlikuju je tzv. Variable Refresh Rate (VRR), a radi se o mogućnosti monitora da prilagodi frekvenciju osvježavanja. AMD i Nvidia stoga imaju svoje samostalne VRR tehnologije. AMD koristi FreeSync, a Nvidia G-Sync. Podrška kod monitora za ove tehnologije ovisi o njihovom modelu i ovdje sad dolazimo do razlike između DisplayPorta i HDMI-ja. Monitori s DisplayPort priključkom podržavaju i G-Sync i FreeSync. HDMI monitori trenutno imaju samo podršku za FreeSync.

Puni i detaljniji prikaz usporedbi između HDMI-ja i DisplayPorta možete vidjeti u dvije tablice u nastavku.

HDMI 1.4Podržava 4K (4,096 x 2,160) na 24Hz, 4K (3,840 x 2,160) na 30Hz ili 1080p na 120Hz.
HDMI 2.0Podržava 4K na 60Hz i kasnije verzije (HDMI 2.0a i 2.0b) te uključuje podršku za HDR.
HDMI 2.1Podržava rezoluciju do 10K na 120Hz, kao i HDR s Audio Return Channelom (eARC) koji omogućuje Dolby Atmos i DTS:X audio. Također uključuje Variable Refresh Rate (VRR) kao što je FreeSync pomoću kojeg se mogu prilagoditi frekvencije osvježavanja, iako postoji dosta HDMI 2.0 monitora koji isto tako podržavaju ovu značajku.
DisplayPort 1.2Podržava 4K na 60Hz, no neki 1.2a priključci mogu podržavati AMD-ov FreeSync, a kasnije verzije podržavaju i Nvidijin G-Sync
DisplayPort 1.3Podržava 4K na 120Hz ili 8K na 30Hz
DisplayPort 1.4Podržava 8K na 60Hz i HDR
DisplayPort 2.0Podržava 16K i HDR na 60Hz te 10K bez HDR-a na 80Hz

hdmi-displayport-and-mini-displayport-connectors

DisplayPort i HDMI – kompatibilnost

HDMI standard podržavaju svi audio i video uređaji u svakom domu. Moderne televizije, igraće konzole, PC-jevi, projektori ili streaming uređaji – svi oni gotovo uvijek imaju utor za HDMI.

Kod DisplayPorta to ipak nije slučaj. On nije izrađen za istu svrhu kao i HDMI te njegovo sučelje primarno podržava monitore računala. DisplayPort je izvorno imao ulogu zamjene za DVI i VGA priključke.

Kad je DisplayPort 1.2 izašao, s njime je predstavljen tzv. MST (Multi-Stream Transport). On omogućuje opciju spajanja više monitora na jedan DisplayPort priključak. Ovo je posebno prikladno za korisnike koji ne žele dodatno trošiti financijska sredstva za skupe matične ploče ili grafičke kartice za PC s mnogostrukim DisplayPort utorima. Naravno, potrebno je napomenuti kako frekvencije osvježavanja, rezolucije i bandwith znaju biti u tom slučaju limitirani.

HDMI ne podržava MST, no postoji mogućnost korištenja DisplayPort čvorišta pomoću HDMI adaptera.

Između HDMI-ja i DisplayPorta postoji još jedna razlika. HDMI kablovi su mnogo fleksibilniji kad je u pitanju dužina pa se na tržištu može naći širi asortiman proizvoda.

Philips 243B9H monitor

Koji priključak odabrati?

Svaki korisnik mora najprije definirati za što mu HDMI ili DisplayPort priključak treba. Dobar dio uređaja u kućanstvu, kao što smo i prije naveli, nije kompatibilan s DisplayPortom pa je u ovom slučaju HDMI jedina opcija.

Kad smo kod PC monitora, stvari su bitno drugačije. DisplayPort ima tehničke prednosti u odnosu na HDMI u vidu šire podrške za VRR tehnologiju te kvalitetnije namjene kad je u pitanju spajanje većeg broja monitora. Ovdje je na kraju jedino pitanje prema kojem je standardu krenuo određeni proizvođač monitora za računalo, koliko cjenovno variraju monitori s DisplayPort ili HDMI priključkom te koje su vam specifikacije potrebne.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

69

Vezani članci

Back To Top
Search