Glasine: Snapdragon 8cx Gen 4 postiže 32% više performanse u odnosu na Appleov M3

0
glasine:-snapdragon-8cx-gen-4-postize-32%-vise-performanse-u-odnosu-na-appleov-m3

Priča se da će Qualcomm predstaviti svoje prilagođene Oryon jezgre s najavom Snapdragona 8cx Gen 4.

Prije njegovog službenog predstavljanja, bilo je niza glasina koje raspravljaju o njegovoj navodnoj izvedbi i tome kako stoji u odnosu na Appleovu M-seriju SoC-ova. Gledajući najnovije brojke, nadolazeći vodeći čipset proizvođača čipova iz San Diega uvjerljivo nadmašuje Apple M3 u višejezgrenim performansama, po najnovijim brojkama koje su za sada ipak samo glasine.

Appleov M3 ima značajno bolje performanse jedne jezgre u odnosu na Snapdragon 8cx Gen 4, pod pretpostavkom da se ova nova glasina potvrdi

Ranije je Revegnus podijelio da je Snapdragon 8cx Gen 4 jedva brži od M2, ali to je bilo za očekivati, s obzirom da se prije pričalo da će Qualcomm testirati više varijanti ovog čipseta. Rečeno je da jezgre performansi sporijih verzija rade na 3,00 GHz, dok se pričalo da će one energetski učinkovite raditi na taktu od 2,30 GHz. U najnovijim glasinama o jednojezgrenim i višejezgrenim rezultatima Geekbencha 5, Revegnus ne dijeli pojedinosti o brzini takta Snapdragona 8cx Gen 4.Međutim, ako je čipset dobio višejezgrenu ocjenu od 14.500, to vjerojatno znači da su jezgre performansi i učinkovitosti radile na višoj frekvenciji od one koju smo gore spomenuli. Prema dugotrajnom curenju specifikacija, Snapdragon 8cx Gen 4 imao je radni takt od 3,40 GHz i 2,50 GHz, a te su frekvencije više od prethodne testirane varijante i mogle bi biti razlog za povećanje višejezgrenih performansi. Što se tiče Appleovog M3, tipster kaže da prvi 3nm SoC tvrtke ima rezultat od 11.000, što ga čini znatno sporijim od Qualcommove ponude.

Apple M3
Geekbench 5
ST:2500
MT:11000

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4
ST:1800
MT:14000~14500

— Revegnus (@Tech_Reve) May 27, 2023

Međutim, M3 pobjeđuje Snapdragon 8cx Gen 4 u jednojezgrenom testu za impresivnih 38 posto, nagovještavajući da bi jezgre performansi M3 mogle biti sposobnije od Qualcommovih Oryonovih. Apple je uvijek bio ispred konkurencije u jednojezgrenim performansama, a ako je vjerovati ovim brojkama, onda se ništa nije promijenilo, osim činjenice da M3 nije najbrži ARM-bazirani SoC koji radi u prijenosnim računalima. Također je vrijedno napomenuti da Snapdragon 8cx Gen 4 ima 12-jezgreni CPU, što nedvojbeno rezultira povećanjem performansi više jezgri, dajući mu prijeko potrebnu prednost.

Što se tiče M3, priča se da ima 8-jezgreni dio, koji uključuje četiri jezgre performansi poput M2, tako da se u pogledu sirovih performansi ne može natjecati sa Snapdragon 8cx Gen 4. Međutim, u aspektu učinkovitosti, postoji mogućnost da Qualcomm iskoristi TSMC-ov N3E proces, dajući mu i poboljšanu uštedu energije. Ukratko, bit će to uzbudljiva budućnost jer Qualcomm pojačava svoje istraživanje u ovoj kategoriji i možemo očekivati veliku utrku u brzinama i snazi badućih procesora za mobilne uređaje.

Piše: D.M.pcchip.hr