Intel potvrđuje da će Arc Battlemage, diskretne grafičke kartice druge generacije, sadržavati cool nove tehnologije i značajke!

intel-potvrdjuje-da-ce-arc-battlemage,-diskretne-graficke-kartice-druge-generacije,-sadrzavati-cool-nove-tehnologije-i-znacajke!

Intel će donijeti neke nove uzbudljive značajke sa svojom 2. generacijom grafičkih kartica temeljenih na Arc Battlemage GPU arhitekturi.

Tijekom posljednjeg izdanja PCWorldovog podcasta “The Full Nerd”, glasnogovornik Intel Arca, Tom Petersen, ili TAP kako ga industrija voli zvati, spomenuo je cjelokupni put njihove prve generacije GPU arhitekture kodnog naziva Alchemist i što možemo očekivati u budućnost. Počevši od Intelovog Alchemista ili 1st Generation of Arc, TAP navodi da je prodaja bila u okviru njihovih očekivanja i da može biti još bolja s obzirom na omjer cijene i dobivenog koju Intel nudi, a tome je dodatno pripomogao i nedavni pad cijene Arc A750 koji sada košta samo 249 USD.

Petersen je također spomenuo napredak upravljačkog programa koji su softverski i razvojni tim ostvarili u posljednjih nekoliko mjeseci. Ne samo da su uspjeli obaviti apsolutno sjajan posao popravljanja nekih od glavnih problema s performansama API-ja u DX9, već su također isporučili širok niz izdanja drajvera za najnovije AAA igre. Zapravo, broj tih izdanja sada je premašio ono što AMD nudi i ravno je s NVIDIA-om, što je vrlo impresivno.

Sav ovaj rad definitivno će se pokazati korisnim u izgradnji linije diskretnih GPU-a i grafičkih kartica druge generacije poznate kao Arc Battlemage. Iako Tom još ne može govoriti o detaljima, izjavio je da većina njihovog dizajnerskog tima (i arhitektonska i softverska strana) sada radi na tome i da će sama arhitektura sadržavati neke cool nove tehnologije i što je najvažnije, bavit će se nekim od problema, otkriveni na razini arhitekture kod prve generacije Alchemist GPU-ova. Ovih problema ne bi bilo da je Intel već imao grafičke kartice prije prve generacije, ali sada kada to rade, mogu ih popraviti i učiniti da Battlemage radi još bolje…

Intel-Architecture-Day

Očito, neću otkriti nove datume za Battlemage ili specifikacije, ali mogu reći da većina našeg dizajnerskog tima, kako na arhitekturi tako i na strani softvera, radi na tome i napredak se ubrzava i sve skupa ide prilično brzo. Postoje neke cool nove tehnologije o kojima neću govoriti, ali recimo samo to da je Battlemage naša druga generacija diskretne grafičke kartice, i većina našeg tima radi na njoj, izjavljuje Tom Petersen – Intelov glasnogovornik za grafiku (putem PCWorlda).

Naglasak je stavljen na bolje DX12 skaliranje, bolje mogućnosti ray tracinga, pa čak i AI. Međutim, čini se da Intel još nije spreman prihvatiti NVIDIA-inu AI-driven Frame Generation tehnologiju, za koju kažu, da nije prihvatljiva da AI obavlja takav posao. AMD je dao slične komentare prošli tjedan u intervjuu gdje je David Wang, šef RTG-a, izjavio da iako je NVIDIA-ina strategija definitivno odlična, oni smatraju da AI može biti koristan na drugim mjestima.

Trebamo zapamtiti da i Intel i NVIDIA posebno koriste AI hardver na svojim GPU-ima za tehnike skaliranja kao što su XeSS i DLSS. AMD-ov FSR 3 trebao bi izaći krajem ove godine, ali do sada tvrtka nije puno detaljizirala o tome osim što je navela 2x povećanje performansi u odnosu na FSR 2. FG (Frame Generation) putem AI je potpuno druga tema i ako bi Intel i AMD to omogućili na svojim GPU-ovima, bit će zanimljivo vidjeti kakav će pristup odabrati za svoje proizvode.

Nagađa se da bi Intel Arc Battlemage GPU trebao ugledati svjetlo dana sa sljedećim značajkama:

  • Memorijski podsustav i kompresija sljedeće generacije
  • Poboljšani ray tracing
  • Poboljšanja mikroarhitekture
  • Tehnologija renderiranja temeljena na ML-u sljedeće generacije
  • Najnovije mogućnosti DeepLinka
  • Ciljanje izvedbe/entuzijastičko igranje

Intel ARC Gaming GPU Lineup

GPU FAMILY INTEL XE-HPG INTEL XE-HPG INTEL XE2-HPG INTEL XE3-HPG INTEL XE NEXT INTEL XE NEXT NEXT
GPU Products ARC Alchemist GPUs ARC Alchemist+ GPUs ARC Battlemage GPUs ARC Celestial GPUs ARC Druid GPUs ARC E*** GPUs
GPU Segment Mainstream Gaming (Discrete) Mainstream Gaming (Discrete) Mainstream / High-End Gaming (Discrete) Mainstream / High-End Gaming (Discrete) Mainstream / High-End Gaming (Discrete) Mainstream / High-End Gaming (Discrete)
GPU Gen Gen 12 Gen 12 Gen 13? Gen 14? Gen 15? Gen 16?
Process Node TSMC 6nm TSMC 6nm TBA TBA TBA TBA
Specs / Design 512 EUs / 1 Tile / 1 GPU 512 EUs / 1 Tile / 1 GPU TBA TBA TBA TBA
Memory Subsystem GDDR6 GDDR6 TBA TBA TBA TBA
Launch 2022 2023? 2024? 2025? 2025+ 2025+

Ako želite pogledati cijeli intervju sa g. Tom Petersenom – Intelovim glasnogovornikom za grafiku (putem PCWorlda), pogledajte sljedeći video.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top