Kako najbolje upotrijebiti eksterni SSD? Isplati li se njegova kupnja?

0
kako-najbolje-upotrijebiti-eksterni-ssd?-isplati-li-se-njegova-kupnja?

SSD diskovi već su godinama prisutni na tržištu. Može se reći kako se radi o izuzetno brzim, trajnim, jako tihim i vrlo prikladnim uređajima koji se mogu koristiti kod kuće i na poslu.

Osnovno pitanje koje se postavlja je isplativost njihove kupnje. Eksternim SSD-ovima često se zamjeraju visoka cijena, manji kapaciteti te nešto veća sklonost gubitku podataka. Mogu li se ove mane ipak premostiti? Za što je najbolje upotrijebiti eksterni SSD? Pročitajte u nastavku.samsung-x5

Eksterni SSD-ovi su nevjerojatno brzi

Za početak možemo nešto kratko reći o brzini eksternih SSD-ova. Razlog zašto su brzi leži u činjenici da njihova konstrukcija nema mehaničke dijelove koji se pomiču te im isto omogućuje vrlo tihi rad. Ovdje treba još dodati kako noviji SSD-ovi imaju USB-C što još dodatno širi granice brzine te omogućava kvalitetniji rad.

Ako uzmete eksterni SSD i mountate ga kao primarni disk na računalu, vidjet ćete sljedeće promjene:

  • vaše računalo napravit će bootanje nevjerojatno brzo
  • vaše aplikacije pokretat će se mnogo brže
  • otvaranje datoteka kao što su one u PDF ili DOCX formatima provest će se u trenutku
  • kopiranje i lijepljenje datoteka s jedne lokacije na drugu odvija se izuzetno brzo čak i kad se radi o velikim količinama
  • jednostavno će se svi procesi na računalu odvijati znatno brže.

Eksterni SSD-ovi su izuzetno fleksibilni

 eksterni SSD

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti eksterni SSD:

  1. Eksterni SSD-ovi odlični su za uređivanje videa

Za korisnike koji se bave uređivanjem videa eksterni SSD-ovi su esencijalni dio opreme. Može ih se prenositi s jednog mjesta na drugo tako da ih u svakom trenutku možete koristiti, no ono što je najvažnije je brzina s kojom ćete moći raditi najkompleksnije zadatke video editiranja. Usporedbe radi, eksterni tvrdi disk ni približno neće imati takvu učinkovitost.

  1. Mountanje eksternog SSD-a kao primarnog diska

Ovaj postupak spomenuli smo u ranijem dijelu koji je bio vezan uz brzinu eksternog SSD-a. Jednostavno uzmite eksterni SSD i s njime zamijenite postojeći tvrdi disk koji koristite na računalu. Instalirajte svoj operativni sustav te sve aplikacije izravno na eksternom SSD-u i odmah ćete vidjeti velike promjenu u vremenu bootanja računala (radi se o sekundama, a ne minutama) i aplikacije će se začas pokretati. Ako ne želite samostalno prebacivati operativni sustav i ostale stavke na eksterni SSD, obratite se nekome tko je dovoljno tehnički potkovan ili otiđite u obližnji računalni servis.

  1. Eksterni SSD-ovi izvrsni su za gejming

Gejmeri obožavaju eksterne SSD-ove jer na njih mogu smjestiti bilo koju igru koja će se brže pokretati i zbog toga će gejming iskustvo biti još bolje.

Pitajte bilo kojeg gejmera koje dvije stvari najviše mrzi i vjerojatno će vam reći da su to loša grafika te predugo učitavanje videoigara. Na grafičke elemente eksterni SSD ne može utjecati u smislu poboljšanja sličica u sekundi, no može, primjerice, unaprijediti brzinu učitavanja novih elemenata u igrama otvorenog svijeta. Prava njegova vrijednost je zapravo kod svih dijelova učitavanja igre – od njenog otvaranja na desktopu do navigacije unutar njenih izbornika ili prikaza novih grafičkih elemenata tijekom igranja. SSD je ovdje nezamjenjiv.

S eksternim SSD-ovima koji danas imaju minimalno USB-3 (a optimalno USB-C) gejmeri mogu dobiti eksterno spremište svih svojih igara. Ne moraju ih čak koristiti samo za računalo, već eksterni SSD-ovi mogu poslužiti i za konzole poput PlayStationa. Na taj način dobiva se mogućnost preuzimanja još većeg broja igara na različitim platformama.

  1. Spremanje velikih photoshop ili autocad datoteka

Velike datoteke kad su u pitanju photoshop ili autocad softveri nisu rijetkost. Vrijeme koje je potrebno da se one snime ili naknadno otvore zna se poprilično produžiti ako koristite tvrdi disk, a da ne govorimo o tome kako će mnogi korisnici u toj situaciji iskusiti zastajkivanja ili čak „zamrzavanja“ prilikom rada.

S eksternim SSD-om vrijeme otvaranja ili spremanja ovih datoteka znatno će se smanjiti te se nećete morati bojati da ćete iskusiti zastajkivanja prilikom rada s njima. Još jedna prednost korištenja eksternog SSD-a je što ga možete nositi sa sobom pa ćete s photoshop ili autocad datotekama moći raditi na drugim lokacijama. Također nećete morati nositi sa sobom laptop ili razmišljati o tome ako će drugo računalo moći otvarati navedene datoteke jer je eksterni SSD dovoljna garancija za brz i učinkovit rad.

  1. Napravite cjeloviti backup sustava

S eksternim SSD-om možete napraviti kompletni backup računala na brz i efikasan način. Obično se mnogi korisnici koji koriste tvrdi disk pitaju koliko će trajati backup jer je riječ o velikoj količini podataka, no kod eksternog SSD-a cijeli će se proces odviti iznimno brzo. S druge strane, ponovno korištenje backupa proći će na isti način bez nepotrebnih zastajkivanja.

hp 1tb ssd disk za pohranu podataka

O trajnosti eksternih SSD-ova ne morate previše brinuti

Eksterne diskove prilikom upotrebe nosimo sa sobom, često ih premještamo te kod tih situacija ponekad ne brinemo previše o udarcima ili padovima koje sam uređaj može doživjeti. O ovim stvarima moramo brinuti bezobzira na to koristimo li HDD ili SSD te je njihovo izbjegavanje važna mjera prevencije kvarova.

Idemo li u smjeru usporedbe HDD-a i SSD-a kad su u pitanju udarci i padovi, mehanički dijelovi HDD-a vrlo su osjetljivi i vjerojatno ćete prije doživjeti njihovo oštećenje. Ne treba doslovno shvatiti da je eksterni SSD u potpunosti otporan na oštećenja, no kod njega će malo teže doći do njih i zbog toga ima prednost nad HDD-om po pitanju trajanja.

eksterni-ssd-disk

Eksterni SSD-ovi dizajnirani su za multitasking

Prijenos podataka kod standardnih eksternih SSD-ova može se kretati do vrijednosti od 500 MB/s, a noviji modeli čak od 3.000 do 3.500 MB/s. Sve ovisi o tome o kakvom se uređaju radi te pod koji cjenovni rang spada. Kod eksternih tvrdih diskova dostupne su mnogo manje brzine, u pravilu između 30 MB/s do 150 MB/s.

Brzina kod eksternih SSD-ova jednostavno omogućuje kvalitetan multitasking. Primjerice, dok se u Adobe Premiereu Pro 20 minuta renderira video, možete odraditi skeniranje računala za viruse, napraviti backup podataka ili paralelno igrati videoigru.

S eksternim SSD-om multitasking je itekako moguć i bit će znatno brži u odnosu na tradicionalne tvrde diskove.

Energetska efikasnost

Tradicionalni tvrdi diskovi sastoje se od mehaničkih dijelova koji troše velike količine električne energije kako bi mogli čitati, upisivati i spremati podatke. Eksterni SSD za svoj rad ne zahtijeva nikakve mehaničke procese pa će njegovo korištenje flash memorije u velikoj mjeri napraviti uštedu.

Tvrdi diskovi se tijekom rada također brzo zagriju pa im treba nešto vremena da smanje svoju temperaturu i rade učinkovito. Isto kod eksternog SSD-a nije slučaj i ovaj uređaj ostaje hladan cijelo vrijeme uz skromnu potrošnju energije.

Treba li na kraju uzeti u obzir mane eksternog SSD-a?

Prvo i osnovno što će primijetiti korisnici koji analiziraju proizvode na tržištu su cijene. Eksterni SSD bit će znatno skuplji od eksternog HDD-a. Razlike u cijenama su i dalje vrlo izražene i zaista kod ove stavke teško se mogu naći protuargumenti.

Slijedom toga, eksterni HDD-ovi bit će mnogo zastupljeniji na tržištu i imat ćete više izbora različitih modela. Eksternih SSD-ova je znatno manje pa će izbor i cjenovni rangovi biti mnogo suženiji.

Po pitanju kapaciteta eksterni HDD-ovi dostigli su već ogromne vrijednosti koje često idu preko 10 TB i na tržištu ih vrlo lako možete naći. S druge strane, kapaciteti eksternih SSD-ova rapidno napreduju pa se sve više povećavaju. Možda eksterni HDD-ovi ovdje imaju prednost zbog svoje veće dostupnosti i šireg asortimana proizvoda na tržištu, no kod eksternih SSD-ova sve se više smanjuju razlike i ako se danas potrudite, možete naći uređaj s velikim kapacitetom.

Mogući gubitak podataka još je nešto što više ide u prilog tvrdim diskovima. Eksterni SSD za spremanje podataka koristi tzv. NAND flash čipove koji se troše mnogo brže u odnosu na magnetsku pohranu na temelju koje funkcionira eksterni tvrdi disk.

Odluka o kupovini eksternog SSD-a ostaje na vama, ali je potrebno uzeti u obzir njegove prednosti koje su navedene. Mogli bi reći kako eksterni SSD ima ključni faktor koji danas odvaja pozitivno korisničko iskustvo od negativnog – brzinu. Ona može biti sasvim dovoljan razlog da si jednog nabavite.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr