Skip to content

Kako spriječiti pregrijavanje Playstation 5 konzole?

kako-sprijeciti-pregrijavanje-playstation-5-konzole?

Sonyjev PlayStation 5 zapravo je moćno računalo u maloj, blago zaobljenoj kutiji. Kada je sustav pod opterećenjem, može generirati ozbiljnu toplinu, što može dovesti do pregrijavanja. Evo nekoliko savjeta kako to izbjeći.

Kako možemo znati da se Playstation 5 pregrijava?

Sony je uključio obavijest koja se pojavljuje na zaslonu kada se PlayStation 5 pregrije, dajući vam tako do znanja da ćete trebati pričekati određeno vrijeme prije nastavka korištenja. Ako to ne učinite, konzola će pokazivati iznenadna isključivanja zbog pregrijavanja; nešto slično pokazuju i računala ako doživljavaju pregrijavanja. To se događa kako bi sustav zaštitio hardverske komponente.

Imajte na umu da samo zato što je vaša konzola vruća ili ako generira puno vrućeg zraka, to ne znači nužno da se pregrijava. PS5 je dizajniran tako da odvodi vrući zrak od komponenti koje stvaraju toplinu, a to će biti najviše vidljivo kada je konzola pod opterećenjem. Ventilator na konzoli također se može čuti pod velikim opterećenjem. To općenito nije nešto za što biste se trebali brinuti, osim ako ventilator radi glasno i ako je bučan dok je na primjer konzola u relativnom stanju mirovanja.

Spriječite pregrijavanje Playstationa 5 tako što ćete poboljšati cirkulaciju zraka

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju konzolu, kako biste izbjegli pregrijavanje ili oštećenja uzrokovana toplinom tijekom vremena, jest osiguravanje dovoljnog protoka zraka do konzole. To znači da područje oko ruba konzole treba držati čistim i da na njih ne treba stavljati ništa što bi moglo onemogućiti dotok zraka.

Uz to, nemojte stavljati predmete na gornji dio konzole. Tako ćete osigurati da dotok zraka do konzole bude nesmetan, što će naravno doprinijeti tomu da se vaša konzola ne pregrije. Kod PS5 konzole, svježi zrak se uvlači s gornje i prednje strane konzole, da bi se nakon toga ispuštao iz stražnjeg dijela konzole. Sony preporučuje ostavljanje oko 10 centimetara “slobodnog prostora oko svake strane konzole”, kako biste osigurali odgovarajući protok zraka.

PS5

Pregrijavanje konzole moglo je biti uzrokovano nakupljanjem prašine i ostalih čestica

Prašina, dlake kućnih ljubimaca i druge neželjene čestice mogu se nakupljati oko otvora za zrak konzole, što naravno može doprinijeti povećavanju radne temperature konzole. Što je vaša okolina prašnjavija i prljavija, tim gore naravno. Stoga je još jedan način kako možete spriječiti eventualno pregrijavanje konzole jest redovito čišćenje konzole; posebice onih dijelova oko kojih protječe zrak.

Također biste trebali obrisati prašinu s područja neposredno oko konzole, jer sve što se nakupi u blizini može ući unutra. Taloženje prašine unutar konzole utjecat će ne samo na povećavanje temperature nego i na cjelokupan rad konzole. Redovito brišite i čistite svoju konzolu. Ako možete nemojte konzolu stavljati na predmete koji su sami po sebi magnet za prašinu i različite čestice, kao što su naslonjači, kauči, itd.

Nemojte PS5 stavljati u malene i zatvorene prostore

Za odvođenje topline s vrućih komponenti poput memorijskih modula i sustava na čipu, PlayStation 5 treba pouzdan izvor hladnog zraka. Za optimalnu izmjenu topline, zrak koji ulazi u vašu konzolu trebao bi biti hladniji od zraka koji ulazi u nju. Na temperaturu okolnog zraka može uvelike utjecati to gdje stavljate svoju konzolu. Ako je moguće, postavite je na policu ili ormarić koji ima otvorene stranice, kako biste poboljšali protok zraka. Zatvoreni prostori mogu uzrokovati nakupljanje vrućeg zraka, što je jako loše, jer će konzola ispuštati sav taj vrući zrak u skučen prostor i imat će problema, jer hladniji zrak neće tako lako moći prolaziti kroz nju i tako hladiti njezine komponente.

Maknite izravne izvore topline od konzole

Povrh zatvorenih prostora, obližnji izvori topline mogu povećati temperaturu zraka ili čak izravno zagrijati PS5. Razmislite o postavljanju konzole dalje od ovih predmeta. Ti predmeti koji odašilju puno topline su na primjer, obližnje računalo ili druga konzola, grijač ili radijator, poslužitelji i mrežna oprema, prijemnici kućnog kina.

Čak i vaš televizor može biti izvor neželjene topline, osobito LED modeli koji koriste pozadinsko osvjetljenje koje zrači toplinu sa stražnje strane zaslona. Budući da se vaš PS5 oslanja na TV kako bi funkcionirao, osim ako ne koristite PSVR2, ne možete baš udaljiti PS5 predaleko od televizora. No, premještanje PS5 sa stražnje strane televizora ili na primjer, postavljanje ispod zaslona može pomoći.

Playstation 5 pregrijavanje

Instalirajte bolje dodatne uređaje za ventilaciju, što će dodatno poboljšati protok zraka

Ako svoju PS5 konzolu morate staviti u ormarić i dalje možete učiniti nešto kako biste dodatno poboljšali ventilaciju zraka. Instaliranjem ventilatora unutar samog ormarića, možete stvoriti sustav u kojem se topli zrak ispušta, a hladan zrak uvlači, čime će se znatno poboljšati ventilacija zraka.

Ovdje je na primjer dobro uzeti u obzir sustave kao što su AC Infinity Airplate S5, koji dolazi u veličinama od 80 mm i 120 mm, ima kontrolu promjenjive brzine i dizajniran je tako da bude tih, a znatno će poboljšati ventilaciju zraka, čime će dodatno omogućiti da vaša Playstation 5 konzola radi na adekvatnoj temperaturi.

Izloženost sunčevim zrakama također može dodatno povećati temperaturu vašeg PS5

Ako baš ne koristite svoju konzolu tijekom dana, ovo se neće odnositi na vas, no ono što treba imati na umu jest to da i sunce može imati učinak zagrijavanja na konzolu. Ovo se pogotovo odnosi sada tijekom ljetnih mjeseci i velikih vrućina, koje nas tek očekuju. Ako igrate samo noću, a vaša PS5 konzola provodi cijeli dan strpljivo čekajući da se vratite u svoj dom s posla, onda je rizik mali ili nikakav.

Ali ako radije uživate u Resident Evilu 4 Remake kad god možete, ako je moguće, nemojte da vaša konzola bude izravno izložena sunčevim zrakama. Premjestite je na zasjenjeno mjesto kako biste spriječili dodatno zagrijavanje konzole zbog izloženosti suncu.

Playstation 5 čiščenje

Otvorite konzolu i očistite prašinu i prljavštinu koja se ondje nakupila

Ako je vaša konzola još uvijek pod jamstvom i sumnjate da je pregrijavanje problem tada biste trebali kontaktirati Sonyjeve ovlašteni servis i predati svoju konzolu u njihove ruke. Obratite se podršci za PlayStation i pošaljite svoju konzolu na popravak. Nemojte sami otvarati konzolu, osim ako niste sigurni da više niste pod jamstvenim rokom, jer ako je otvorite sami, a konzola je pod jamstvom, automatski gubite jamstvo.

Ako biste radije uzeli stvari u svoje ruke, možete otvoriti svoju konzolu i očistiti prašinu pomoću limenke komprimiranog zraka. Kliknite na poveznicu u nastavku kako biste vidjeli detaljne upute u vezi toga kako otvoriti i očistiti unutrašnjost svoje Playstation 5 konzole:pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept