Kineski proizvođač procesora, Phytium predstavlja arhitekturu sljedeće generacije, čip od 3 GHz na razini AMD Zen 3 od 4 GHz

0
kineski-proizvodjac-procesora,-phytium-predstavlja-arhitekturu-sljedece-generacije,-cip-od-3-ghz-na-razini-amd-zen-3-od-4-ghz
Kineski proizvođač procesora, Phytium predstavlja arhitekturu sljedeće generacije, čip od 3 GHz na razini AMD Zen 3 od 4 GHz


Logo
Četvrtak, 19 listopada, 2023
Logo

PočetnaHardverKomponenteKineski proizvođač procesora, Phytium predstavlja arhitekturu sljedeće generacije, čip od 3 GHz…

Kineski proizvođač procesora, Phytium predstavlja arhitekturu sljedeće generacije, čip od 3 GHz na razini AMD Zen 3 od 4 GHz

Luka KneževićBy Luka Knežević
0
56
Phytium FTC870

Kineski proizvođač čipova, Phytium, predstavio je svoju sljedeću generaciju CPU-a visokih performansi, natječući se s AMD-om i ARM-om.

Iako možda prvi put čujete za Phytium, u smislu prisutnosti na tržištu, oni su ovdje već gotovo desetljeće, međutim ograničeni samo na Kinu. Tvrtka je započela integracijom zastarjelog SPARC skupa instrukcija, a kasnije je svoj fokus preusmjerila prema ARM-u jer joj je to omogućilo postizanje ciljeva visokih performansi i “razvijenijeg” ekosustava.

Napredujući s vremenom, Phytium je napravio zamjetan napredak u generacijskim poboljšanjima, međutim, tvrtka izgleda da će napraviti odlučujući korak u nadolazećim godinama. Do sada se Phytium usredotočio na tri različite industrijske domene, u rasponu od poslužiteljskih aplikacija do stolnih računala i ugrađenih procesora u razne proizvode. Tvrtka je nedavno definirala svoj budući razvoj na Forumu inovacija aplikacija integriranih krugova 2023., gdje se natjecala s tržišnom ponudom procesora.

kineski-CPU-proizvođač-Phytium-Next-Gen-Architecture-AMD-Zen-3-Performance

Na temelju podataka o performansama koje je tvrtka službeno objavila, otkriveno je da se pripremaju za izdanje CPU-a sljedeće generacije, nazvano “FTC870”. Procesor pokazuje nevjerojatnih 20% generacijskog poboljšanja u odnosu na svog prethodnika “FTC860”. Štoviše, FTC870 je također testiran na SPEC CPU2017 aplikaciji, koja se naširoko koristi za procesore poslužitelja. Službeni podaci otkrivaju da se CPU može suprotstaviti ARM Neoverse N1, pa čak i daje jaku konkurenciju Neoverse N2 u nekim scenarijima.

Što je najvažnije, čip se dobro natječe s AMD-ovim Zen 3 CPU-ima. FTC870 s radnim taktom od 3 GHz može se približiti AMD EPYC 7443 koji radi na višim taktovima od 4 GHz. CPU također nadmašuje performanse ARM Neoverse N2 u testovima s pomičnim zarezom, dok se jako približava u Integer benchmarkovima.

Ono što je Phytium ovdje uspio dobiti, doista je iskorak za kineska serverska tržišta, budući da su već dugo “odsječeni” od najsuvremenijih komponenti. Oštre američke sankcije potaknule su rast “domaće” opreme, a Phytium FTC870 najbolji je primjer toga. Iako je ovo službeno, pitanje je, jesu li objavljene brojke zapravo istinite, jer često ispadne potpuno druga priča kada kineske CPU-e uspoređuju pojedinačni recenzenti.

Postignuće Phytiuma pokazalo bi se vitalnim za kineska tržišta poslužitelja, pogotovo jer se očekuje da će u nadolazećim godinama strahovito rasti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Phytiumovu arhitekturu prihvatiti kineske tvrtke, budući da na papiru imaju odlične performanse.

Piše: D.M.

  • Tags
  • Phytium FTC870
Prethodni članak

Želite „oživjeti“ svoje staro računalo i konfigurirati ga za upotrebu? Prvo što trebate napraviti je riješiti se Windowsa!
Sljedeći članak

MIUI odlazi u penziju, a na njegovo mjesto stiže HyperOS
Luka Knežević

Luka Knežević

Komentiraj Otkaži komentar

Please enter your comment!

Please enter your name here

Logo
pcchip.hr