Koje su prednosti i nedostaci Mini PC-ja?

0
koje-su-prednosti-i-nedostaci-mini-pc-ja?
Koje su prednosti i nedostaci Mini PC-ja?

Nemate dovoljno mjesta za stolna računala, ali također ne želite trošiti na laptop? Želite nešto jeftino i maleno što se može koristiti kao računalo, server ili uređaj za emulaciju? Sve ove karakteristike upravo možete naći kod Mini PC-ja.

Mini PC, kao i svaki drugi uređaj, ima svoje prednosti i nedostatke. Popularnost mu zadnjih godina raste pa ćemo u ovom tekstu iznijeti pozitivne i negativne strane njegove kupnje.NUC računalo

Što je Mini PC?

Mini PC kao uređaj ima funkcionalnost standardnog PC-ja, no u mnogo manjem formatu. Manja veličina Mini PC-ja ne treba vas buniti jer u njega bez problema stanu sve komponente računala. One su, doduše, nešto manje u odnosu na standardna računala, a ovdje se radi o procesorima i radnoj memoriji koji su dizajnirani za laptope, koristi se integrirana grafička kartica, upravljanje temperaturom uređaja pasivno je i redovito se ne koristi ventilator, a sam Mini PC treba znatno slabije napajanje.

Intel NUC brend je jedan od najčešćih primjera Mini PC-ja. NUC kao izraz ima značenje „Next Unit of Computing“ i ovaj je uređaj došao na tržište 2013. godine. Njegove specifikacije uglavnom uključuju kućište, matičnu ploču, integriranu grafičku karticu, napajanje i procesor. Iako većinom koriste Intelove procesore, noviji uređaji koriste i AMD-ove.

Još jedna poznata serija koja spada pod kategoriju Mini PC-ja je Apple Mac mini. Radi se o vjerojatno najkvalitetnijem proizvodu u ovoj domeni koji se pokazao moćnijim i efikasnijim od konkurencije.

mini pc

Mini PC-jevi stanu baš svugdje

Najveća prednost Mini PC-ja je što zauzima vrlo malo prostora. On može biti savršeni uređaj ako ste limitirani s prostorom, no potrebno vam je korištenje računala u njemu. Mnogima je idealna pozicija odmah iza zaslona (uz korištenje raznih oblika nosača i produžetaka) jer su toliko mali uređaji da bez većih problema mogu stati.

Još jedna česta upotreba Mini PC-ja je iza televizije gdje se mogu koristiti kao uređaj za streamanje. Mini PC također možete spojiti na projektor i koristiti ga kao izvor za video ili gejming. Čak može biti čvorište za upravljanje pametnim uređajima ili imati ulogu servera.

Financijski isplativa upotreba Mini PC-ja je u uredskim okruženjima. Ondje su postali popularni jer troše manje energije i relativno su niski troškovi njihovih održavanja. Prenosivi su pa imaju odlike mobilnosti slično kao i laptop, no razlika je u tome što ćete uz njih morati nositi monitor i ostalu periferiju.

Mini PC je idealan za svakodnevne zadatke na računalu

Ako vam je potrebno računalo za obavljanje osnovnih zadataka i ne želite trošiti previše novca na njega, Mini PC može biti sjajna investicija. Treba uzeti u obzir da je situacija idealna ako već imate monitor i ostalu periferiju. Bez toga morat ćete izdvojiti još nešto financijskih sredstava. Mini PC nije moćan kao stolna računala, no ima dovoljno dobre specifikacije za obavljanje uobičajenih zadataka – surfanje webom, gledanje videa, uredski poslovi kao što je korištenje Worda ili Excela te čak neki malo zahtjevniji poslovi kao što je rad s web stranicama.

Mini PC je sjajan za streamanje ili kao server

Streaming sadržaji se mogu gledati na stolnim računalima ili pametnim televizijama, no uopće se ne gubi na kvaliteti kad se za isto koristi Mini PC. Kao što smo već spomenuli, dovoljno ih je staviti iza monitora ili televizije i dobili ste kvalitetan i praktičan uređaj za streaming. Dovoljno su snaži za reproduciranje bilo kojeg formata i mogu koristiti razne softvere za to.

Iskusniji korisnici Mini PC mogu koristi kao server, backup opciju ili mu u potpunosti promijeniti namjenu te instalirati drugi operativni sustav na njega. Korisnici imaju zaista razne opcije po tom pitanju.

mini pc Intel NUC6i5SYH

Mini PC može biti idealan uređaj za emuliranje

Emulatore možete pokretati na svemu – od Android uređaja pa sve do Xbox Series X i S konzola. Na Mini PC-ju možete instalirati potreban emulator i uživati u kvalitetnom gejmingu. Prostor za pohranu na njemu možete dodatno proširiti s eksternim uređajima i dobit ćete moćnu gejming platformu.

Cjenovno su prihvatljivi

Pogledamo li cijene Mini PC-ja na hrvatskom tržištu, može se reći da postoji široki izbor ovih uređaja.

Njihova standardna cijena kreće se od 130 do 1000 eura. Appleova Mac mini računala su ipak na rubu ovih cjenovnih raspona jer ćete za njih morati izdvojiti od početnih 1000 do čak 2500 eura.

Govorimo li o uredskim Mini PC-jevima, cijene su identične pa se ovi uređaji također mogu naći po cijenama od početnih 130 pa do preko 1000 eura.

mini pc intel

Mini PC-jevi imaju manju snagu i teško ih je nadograditi

Sada bi trebali spomenuti i neke nedostatke koje ima Mini PC. Iako ovi uređaji mogu izvrsno poslužiti za obavljanje svakodnevnih zadataka, prva izraženija mana im je ograničenost specifikacija zbog koje nikako ne mogu parirati stolnim računalima ni laptopima. Izvedba Mini PC-ja ne može prijeći neke granice zbog manjeg kućišta u koje se ne mogu implementirati sustavi hlađenja pa je zbog toga sama nadogradnja postojećeg hardvera rijetko moguća.

Mini PC-jevi zbog toga nisu prikladni za mijenjanje procesora jer su oni zalemljeni na matičnu ploču pa se radi o delikatnom procesu koji može izazvati probleme u BIOS-u. S Mini PC-jem dolazi integrirana grafička kartica te samo kućište ima ograničen prostor za implementaciju drugih standardnih modela.

Komponente koje se lakše mogu mijenjati su radna memorije ili, u nekim slučajevima, ventilatori.

Postoje bolje opcije za gejming

Kod gejmera je uvijek pitanje kakve naslove žele igrati. Neki Mini PC-jevi se reklamiraju kao uređaji za gejming, no činjenica da koriste integriranu grafičku karticu jasan je znak da ovdje postoje značajna ograničenja. Laptope se, primjerice, zna kritizirati pošto njihove integrirane grafičke kartice znaju imati ograničenja koja utječu na kvalitetu gejminga, no oni su i dalje bolja opcija od Mini PC-ja. Čak će i ručna konzola poput Steam Decka biti bolji izbor.

Testiranja su pokazala da ćete kod Mini PC-ja imati probleme s dostizanjem 1080p rezolucije kod modernih naslova kao što su „Doom Eternal“ ili „Forza Horizon“. Kod nešto starijih naslova ipak će biti mnogo bolje iskustvo, a kao primjer možemo dati „Counter Strike: Global Offensive“ ili „Valorant“.

Prava preporuka u kontekstu gejminga je korištenje Mini PC-ja kao emulatora za klasične igre ili za igranje naslova koji nisu grafički zahtjevni, a ne kao uređaja za igranje najnovijih naslova.

Za Mini PC potrebni su vam periferija i Windowsi

Mini PC je u kontekstu cijene mnogo povoljnija opcija u odnosu na laptope, no ovdje treba razmotriti u kakvoj ste poziciji. Ako već imate monitor, tipkovnicu i miš, Mini PC vam je praktički jedini trošak. U suprotnom računajte na izdvajanje dodatnih financijskih sredstava.

Također vam je potreban operativni sustav. Ciljate na Windowse? Dobra je stvar što su mnogi Mini PC-jevi kompatibilni s Windows operativnim sustavom, ali većina njih ih nema prethodno instalirane. Dakle, Windows licenca može biti još jedan trošak koji ćete morati podnijeti. Želite li Mini PC koristiti kao streaming uređaj za medijske sadržaje, server ili kao emulator, besplatna opcija je Linux.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr