Koliko gejming laptopi zaista zaostaju za stolnim računalima?

0
koliko-gejming-laptopi-zaista-zaostaju-za-stolnim-racunalima?

Iskusni gejmeri dobro znaju da odabir gejming laptopa umjesto stolnog računala obično znači dobivanje slabije izvedbe. Vrijedi li još uvijek to u današnje vrijeme? Može li se reći da je zaista toliki jaz u kvaliteti izvedbe?

Ova pitanja zahtijevaju nešto kompleksniji odgovor pa u nastavku teksta donosimo detaljnu usporedbu performansi.MSI Titan GT77

Ukupna izvedba – stolna računala odnose pobjedu

Ako radite usporedbu apsolutno najboljih uređaja na tržištu koji predstavljaju vrh ponude, a kod laptopa to može biti MSI Titan GT77, onda se vidi da postoji zaista veliki jaz u odnosu na stolna računala.

Najbolje konfiguracije stolnih računala u velikoj mjeri nadilaze laptope. U ovom slučaju za iznos koji ćete potrošiti na MSI Titan GT77 (negdje oko 3.000 eura) možete dobiti stolno računalo s mnogo boljim performansama.

Mogu se uzeti i primjeri drugih laptopa, no jednostavno se radi o činjenici kako će stolna računala uvijek pružiti mnogo bolju gejming izvedbu od laptopa unutar konteksta mogućnosti i ukupnih performansi.

Razer Blade 14 (2021)

Iskoristivost – rezultat je neriješen

Prijašnja usporedba računala iz samog vrha, koja često predstavljaju i zadnji odjek tehnologije, može lako navesti na pogrešne zaključke. Treba reći da većina PC gejmera uglavnom ne kupuje slične uređaje ili im njihove snažne specifikacije uopće nisu potrebne kako bi igrali igre na zadovoljavajućim postavkama.

Mainstream gejming laptopi poput Razer Bladea 15 iznimno uspješno mogu popratiti trenutne zahtjeve za uobičajeni PC gejming srednjeg ranga. Zbog toga nam se kod pojma iskoristivosti pomalo promijenilo gledište jer u ovoj kategoriji izvedba stolnih računala nije ništa bolja u odnosu na moderne gejming laptope.

Najnovije igre kod kojih su postavke stavljene na grafičke i resursne maksimume ne predstavljaju tipično igračko iskustvo kod obje vrste uređaja.

Ako danas kupite solidan gejming laptop, sigurno nećete biti zakinuti jer će se po kvaliteti smjestiti kod gornje ljestvice srednje ili donje ljestvice više kategorije. Čak i kod cjenovno mnogo dostupnijih gejming laptopa imate mnogo iskoristivog prostora za dobivanje dobrog igračkog iskustva. Primjerice, gejming laptop opremljen s 1080p zaslonom i GTX 1660 Ti grafičkom karticom će s lakoćom pružiti jednaku ili čak bolju izvedbu od Xbox Series S konzole.

Generacijske značajke – rezultat je neriješen

Pod ovom se kategorijom misli na to koliki su generacijski odmaci u značajkama kod gejming laptopa i stolnog računala. Gledajući, primjerice, procesore i grafičke kartice unutar gejming laptopa, vidljivo je da se radi uređajima iste generacije i da ovdje nema velikih odstupanja. Gejming laptopi će možda imati nešto manje brzine ili razine potrošnje snage, no u osnovi se radi o istoj arhitekturi .

Serija 30 RTX grafičkih kartica na laptopu imat će isti ray tracing te ostalu tehnologiju kao i njena desktop varijanta. To znači da se razlike u izvedbi gejming laptopa i stolnog računala mogu gledati pojedinačno kod uređaja, ali oni koriste hardverske i softverske značajke koje su generacijski gotovo iste ili vrlo blizu te nema među njima neke važnije razlike.

Vrijednost za novac: ovisi o kutu gledišta

Ako potrošite isti iznos novca za gejming laptop te stolno računalo, po pitanju izvedbe više ćete profitirati od stolnog računala te dobiti bolju vrijednost za novac.

Gledamo li iz druge perspektive, za isti novac ćete kod gejming laptopa dobiti tanki, mobilni i u smislu energije efikasni uređaj koji nudi jako dobro PC gejming iskustvo. Dakle, sve ovisi o tome kakve su naše potrebe i što želimo jer će kod nekih korisnika karakteristike gejming laptopa koje smo naveli možda biti presudne.

Još jedan zanimljiv način razmišljanja kad je u pitanju novac proizlazi iz kretanja cijena na tržištu, a tiče se komponenti kao što su procesori i grafičke kartice. Znamo dobro kako već određeno vrijeme svjedočimo povećanju cijena kod svih proizvoda, no kod procesora i grafičkih kartica je to bilo posebno naglašeno tijekom i nakon vremena pandemije. Iako su u zadnje vrijeme cijene nešto niže, zbog aktualne velike potražnje one su i dalje prilično visoke. Kod gejminga laptopa ovakvih trendova nije bilo i njihove su cijene ostale u domeni prihvatljivih i realnijih vrijednosti.

Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition

Na taj način smo došli do situacije da se može kupiti solidan gejming laptop s RTX 3070 Ti grafičkom karticom za isti iznos koji bi bio potreban da kupite u kompletu noviji model grafičke kartice i procesora za svoje stolno računalo. Naravno, cijene značajno mogu varirati ovisno o ponudama web trgovina, ali poprilično nam se mijenja perspektiva kad smo upoznati i s ovom činjenicom.

Na kraju se može reći da ne treba unaprijed pretpostavljati da će svako stolno računalo uvijek biti bolja vrijednost za novac u odnosu na gejming laptop jer sve ovisi o tome koje se stavke razmatraju i koje su potrebe korisnika.

Mogućnost nadogradnje – velika pobjeda stolnih računala

Uz nekoliko iznimki, kod velike većine gejming laptopa su jedine stvari koje možete nadograditi radna i unutarnja memorija. Želite li bolji procesor ili grafičku karticu, sigurno ćete morati kupiti novi laptop.

Na stolnom računalu možete praktički mijenjati svaki dio koji poželite. Ovakva sloboda u izboru opet ima neke konotacije o kojima je potrebno razmišljati. Promijenite li grafičku karticu, u tom trenutku vaš procesor može postati zastarjeli dio hardvera koji će izazvati skromniju izvedbu od očekivane. Novi procesor traži i novu matičnu ploču, a ona će možda zahtijevati i novu radnu memoriju. Isto može utjecati i na SSD ili napajanje koji možda nisu u skladu s novim zahtjevima.

U mnogim slučajevima nadogradnje jedne komponente na stolnim računalima mogu izazvati domino efekt jer ćete na kraju morati kupiti cijeli niz komponenti i praktički sastaviti potpuno novo računalo.

Da, mogućnost nadogradnje kod stolnih računala uopće se ne može uspoređivati s gejming laptopima jer je kod njih ista jako skromna. Ono što se s druge strane može dogoditi je da ćete s jednom nadogradnjom na stolnom računalu morati promijeniti cijeli niz komponenti te je pitanje ako se na kraju više isplati te ako ćete više uštedjeti s kupnjom gejming laptopa svakih 3 do 5 godina.

prodaja laptopa

Novi hardver na laptopima bitno smanjuje jaz

Za kraj moramo spomenuti današnju pojavu koja značajno utječe na ovakve usporedbe gejming laptopa i stolnog računala.

Dok stolna računala imaju veliku prednost u izvedbi te će tako najvjerojatnije i ostati, zahvaljujući posebnim specifikacijama kad su pitanju vrijednosti temperature i potrošnje snage moderni laptopi značajno smanjuju ovu razliku.

Kod modernih laptopa se sve efikasnije upravlja komponentama koje omogućuju bolje izvedbe i ne treba nas čuditi činjenica da će njihove nadolazeće generacije ostaviti konzole kao što su PlayStation 5 ili Xbox Series X daleko iza sebe. Ovdje nije samo stvar naprednije izvedbe, već i mnogo boljeg iskustva igranja na različitim platformama.

Dakle, dizajn modernih laptopa i sve efikasniji rad komponenti ih po izvedbi ne mogu smjestiti na poziciju stolnih računala, ali zato se najnovije konzole više s njima neće moći mjeriti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Advertisement