Koliko RAM-a treba vaše računalo s Windowsima 11?

koliko-ram-a-treba-vase-racunalo-s-windowsima-11?

Vrijednost RAM-a na računalu čini osnovni podatak koji ukazuje na to koliko će brzo i uspješno vaš operativni sustav otvarati i pokretati programe, aplikacije i servise te njima upravljati.

Jednostavno je pravilo za korisnike – čim njihovo računalo ima više RAM-a, moći će otvarati više programa i aplikacija istovremeno. U slučaju da vaše računalo nema dovoljno RAM-a, javljaju se poteškoće u radu. Kad su operativni sustavi u pitanju, važno je reći da kod radne memorije postoji velika razlika između minimalnih specifikacija te praktičnog minimuma. U kontekstu Windowsa 11 može se reći da postoje minimalni zahtjevi za radnu memoriju, no u praksi će ova vrijednost svakako biti drugačija, ovisno o tome želimo li kvalitetno korisničko iskustvo.

ram laptop

Koji je minimum RAM-a s kojim možete proći na Windowsima 11?

Možemo se nakratko vratiti u stare dane. Windowsi 10 nekad su imali mnogo skromnije zahtjeve. Mogli ste na svojem računalu instalirati 32-bitne Windowse 10 sa samo 1 GB RAM-a, dok je 64-bitna verzija tražila minimum od 2 GB RAM-a.

S ovim se vrijednostima moglo raditi, no to iskustvo nije bilo baš najbolje čim bi se pojavio neki složeni oblik zadatka na računalu ili kad ste kao korisnik htjeli imati multitasking koji neće pokazivati zastoje i usporavati rad.

Na Windowsima 11 stvari su se promijenile i Microsoft je povećao minimum na 4 GB RAM-a. Usporedba s Windowsima 10 ukazuje na činjenicu da se radi o poprilično velikom povećanju zahtjeva, no dojam je da 4 GB RAM-a kod novog operativnog sustava ima još manje mogućnosti u odnosu na nekadašnjih 1 GB RAM-a.

Koliko RAM-a zaista treba vaše Windows 11 računalo?

4 GB RAM-a predstavljaju minimalne specifikacije za Windowse 11 i s ovom se vrijednosti možete provući, ali vjerojatno je pitanje vremena kad ćete osjetiti da ste ipak daleko od praktičnog minimuma.

Pojava prvih smetnji već će se javiti kada unutar Google Chromea ili drugog web preglednika otvorite nekoliko tabova ili kad pokušate imati neku ozbiljnu aktivnost kao što je uređivanje fotografija.

Želite li imat bezbrižan gejming s Windows 11 računalom od 4 GB? Isto također možete zaboraviti.

4 GB RAM-a će kod mnogih situacija ozbiljnijeg korištenja računala samo izazvati frustracije i tek ćete s 8 GB RAM-a zapravo imati dovoljno slobode i fleksibilnosti.

Dakle, 8 GB RAM-a će kod Windowsa 11 biti praktični minimum.

Korištenje Google Chromea i drugih web preglednika bit će mnogo kvalitetnije, uređivanje fotografija i videa zaista će se moći odrađivati, a gejming na 8 GB RAM-a može biti solidno iskustvo.

Kad su nam potrebne vrijednosti veće od 8 GB RAM-a?

Vrijednosti veće od 8 GB RAM-a postaju korisne kad se istovremeno koristi nekoliko aplikacija koje troše veliku količinu resursa, a to se pogotovo odnosi na kompleksnije uređivanje fotografija, procesuiranje 4K videa, korištenje CAD-a ili 3D modeliranje.

Ako se istovremeno služite aplikacijama kao što su Premiere Pro, Photoshop ili After Effects, na računalu s 8 GB RAM-a izvedba neće biti fluidna i mogli bi doživjeti zastajkivanja ili duže trajanje procesa. S 16 GB RAM-a ovo svakako neće biti problem.

Korištenje više od 8 GB RAM-a bit će pogotovo od koristi ako često (ponekad i istovremeno) upotrebljavate alate za virtualizaciju kao što su Microsoft Hyper-V ili VMware Workstation.

Jedino što morate znati je da veći broj RAM-a u današnje vrijeme iznimno utječe na cijene računala koje su u trenutnom valu poskupljenja u mnogim slučajevima pretjerane.

Trebaju li gejming računala s Windowsima 11 24 ili 32 GB RAM-a?

Ovo pitanje može zanimati gejmere koji žele imati fluidno igračko iskustvo koje uključuje najnovije igraće naslove.

Možemo reći da, prema viđenom, navedene vrijednosti radne memorije često ostaju neiskorištene. Preporučili bi da svoj novac ipak utrošite na neke druge stavke računala kao što su brži SSD s više prostora za pohranu ili bolja grafička kartica.

Brzo računalo sačinjeno je od cjeline brzih i kvalitetnih dijelova, a veliko povećanje RAM-a uz sporiji procesor, manje prostora za pohranu ili skromniju grafičku karticu jednostavno je pogrešno i nepotrebno trošenje novaca.

Koliko RAM-a može vaše računalo imati?

Navedeno pitanje pomalo komplicira stvari. Dio računala, a pogotovo laptopi, imaju fiksirane RAM-e tj. RAM čipovi su direktno smješteni na matičnu ploču te se ne mogu premjestiti ili nadograditi.

S druge strane, veliki broj desktop računala ima RAM-e koji se mogu nadograditi.

Zbog toga prije pomisli o nadogradnji radne memorije svojeg računala morate znati kako treba pronaći detaljnije informacije o tome.

Možete provjeriti korisnički priručnik svojeg računala ili matične ploče koju ono koristi. Iste informacije u mnogim slučajevima možete provjeriti na web stranici Crucial.com kako bi saznali koliko je RAM-a kompatibilno s vašim sustavom. Na njoj imate mogućnost utvrđivanja podataka o kompatibilnosti na temelju unosa modela računala koje koristite. Druga opcija je da napravite sken računala pa ćete dobiti iste podatke.

Radi se o sjajnoj stranici koja će vam biti od velike pomoći.

Jednom kad saznate navedene informacije, krenite u nabavku i razmotrite za koje vam potrebe treba nadogradnja radne memorije te u kolikoj mjeri.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top