skip to Main Content
Microsoft radi na prilagođenim ARM čipovima s optimiziranim Windowsima 12 kako bi se bolje natjecao s Appleovim čipovima serije M
Microsoft-radi-na-prilagodjenim-arm-cipovima-s-optimiziranim-windowsima-12-kako-bi-se-bolje-natjecao-s-appleovim-cipovima-serije-m

Appleov prijelaz na prilagođeni Silicon učinio je čuda za Appleove Mac proizvode. Od svog debija, M-serija čipova pruža performanse i učinkovitost veće od svih glavnih konkurenata. Prema najnovijim informacijama, Microsoft također želi zakoračiti u posao s prilagođenim silikonom. Novo izvješće sugerira da tvrtka radi na svojim prilagođenim ARM čipovima, pri čemu je Windows 12 također optimiziran za rad uz hardver za maksimalnu učinkovitost.

Microsoft dizajnira prilagođene ARM čipove s optimiziranim sustavom Windows 12 za poboljšane performanse i produljenje trajanja baterije, slično Appleu. Prema izvješću koje je objavio Windows Latest, Microsoft radi na svojim prilagođenim ARM čipovima dok optimizira Windows 12 da radi ruku pod ruku s hardverom.

Tvrtka je objavila više popisa poslova koji ističu planove tvrtke za budućnost. Popisi poslova uključuju glavnog arhitekta sustava na čipu za silicij, glavnog inženjera dizajna, višeg inženjera za verifikaciju fizičkog dizajna i višeg CAD upravitelja integriteta Silicon Powera. Prema popisima, tvrtka želi dizajnirati nove čipove s performansama i učinkovitošću kao glavnim značajkama.

Popisi su raspoređeni pod kompanijskim “Microsoft Silicon Teamom” i izašli su na vidjelo krajem prošlog mjeseca. U opisu poslova, tvrtka navodi da će zaposlenici biti na “vodećem rubu računalstva” i raditi s raznim “međufunkcionalnim grupama za isporuku visokoučinkovitih i inovativnih silicijskih SOC-ova”. Prema izvješću, Microsoft želi bolje konkurirati Appleu sa svojim prilagođenim AR čipovima.

Appleovi čipovi taktirani su na način koji nadopunjuje softver. S čipovima serije M i optimiziranim za macOS, korisnici dobivaju najbolje performanse i trajanje baterije na MacBooku. Također pruža veću kontrolu nad hardverom kada je riječ o performansama i energetskoj učinkovitosti. Apple trenutno radi na svom M3 čipu koji će biti proizveden na TSMC-ovoj 3nm arhitekturi. Izvješće također naglašava da Microsoft gradi Windows 12 s optimizacijama dizajniranim za prilagođeni silicij.

Očekuje se da će Windows 12 biti objavljen negdje sljedeće godine s mnoštvom značajki koje bi iskoristile Microsoftove prilagođene čipove. Operativni sustav sljedeće generacije potencijalno bi mogao iskoristiti prilagođeni ARM čip u pogledu značajki usmjerenih na AI.  Nadalje, Apple je daleko ispred svih kada su u pitanju prilagođeni čipovi, a tvrtka se priprema za lansiranje čipa treće generacije temeljenog na 3nm arhitekturi. Očekujemo veće performanse i produljeni vijek trajanja baterije s M3 čipom.

Piše: D.M.pcchip.hr

76

Vezani članci

Back To Top
Search